writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Hac lupi, hac canes (fabel)

door stater

Ooit stond er in een ruime stadsvilla een fraaie vergulde kooi. Geen echt kleine kooi was het, maar eigenlijk toch wel te krap voor de mooie grote zangvogel die daarin al jaren gevangen werd gehouden. Dat was niet altijd zo geweest. Toen de vogel, al weer heel wat jaren geleden, nog jong en vrij was, oefende hij een keer helemaal alleen om nóg beter te leren vliegen. Het was de eerste keer dat vader vogel dat had toegestaan. Welgemoed en vlijtig was hij dan ook aan het werk gegaan. Hij wilde immers zijn vader niet teleurstellen.

Het vliegen ging dan ook steeds beter en beter, tot hij zich neerzette op een lage tak van een stevige esdoorn. Om een poosje van een welverdiende rust te gaan genieten. Echter werd al gauw zijn rust wreed verstoord. Zonder daarop bedacht te zijn werd plotseling een groot net over hem heengeworpen; een net waaruit ontsnappen onmogelijk bleek. Even later werd hij, na een korte wandeling bij de villa aangekomen, voorzichtig uit het net bevrijd. Maar dan wél om te worden opgesloten in de kooi, die toen voor hem nog meer dan ruim genoeg was. En zo begon, zoals gezegd al jong, zijn nieuwe leven.. in gevangenschap.

Aanvankelijk werd hij nogal verwend maar in de loop der tijden werd dat allengs minder. Op een kwade dag voelde hij zich ook wat neerslachtig en begon hij te geloven dat zijn leven de kleur zwart ging aannemen. Langzaam kwijnde hij weg, at en dronk nauwelijks nog uit zijn zilveren voederbakjes. Het merendeel van de dag lag hij, in zijn eigen afval, met verkreukelde veren op de bodem van de kooi. Toen hij op een dag echter ontdekte dat er in zijn dagelijkse voer één klein zaadje zat van een afwijkende, maar heldervrolijke kleur, ging het langzaam beter met hem. En tenslotte knapte hij zó op dat hij zowaar heel af en toe, met zachte stem neuriënd, een wijsje ten gehore bracht.

En zo groeide hij toch nog redelijk voorspoedig op. Om tenslotte een kleurige glanzende en misschien ook wel krachtige zangvogel te worden. Maar dat laatste had hij nooit kunnen beproeven. Daarom fladderde hij nu machteloos, zonder zijn vleugels te kunnen uitslaan, tegen de weerbarstige spijlen van de kooi. Spijlen waar hij zijn gekromde nagels wanhopig omheen klemde. Hoe graag hij dat op den duur ook wilde, ontsnappen bleef onmogelijk. En wanneer de kooi werd schoongemaakt werd hij met een blinkende sterke ketting aan de buitenkant van de kooi vastgezet.

Maar misschien was dit laatste ook wel goed voor hem. Want soms bedacht de gaandeweg ouder wordende vogel dat hij al heel lang in gevangenschap verkeerde. En dat hij daardoor buiten misschien niet zou kunnen aarden of zelfs overleven. En die gedachte maakte hem toch wel een beetje zenuwachtig. Hij ondernam dan ook geen échte pogingen meer om te ontsnappen en schikte zich in zijn lot. Zo goed en zo kwaad als dat ging. En hij verzon een weemoedig versje, dat hij vervolgens probeerde te zingen; ofschoon hij dat al in geen tijden meer echt had gedaan..:


in de krappe kooi
fladdert hij rusteloos rond
klemt gekromde nagels
om weerbarstige spijlen

ontsnappen
durft en kan hij niet
nee, kan hij niet


- wordt (misschien) vervolgd -

 

feedback van andere lezers

  • SabineLuypaert
    wat een kleinigheid licht kan bregen he (smile) heel aangrijpend als je het doortrekt
    straf werk weer nonkel maëstro (smile)
    stater: een fijne reactie, Sabientje.. dank je wel.. maar maestro dunkt me te veel eer..;)
  • Ghislaine
    Leest vlot.
    stater: dank je wel, Ghislaine..
  • ivo
    ik vind dit mooi

    als je zin hebt moet je eens het verhaal Theresiastadt lezen, ik ben wel eens benieuwd voor uw fb
    stater: dank je wel, ivo.. voor je waardering.. en Theresiastadt ga ik zeker lezen..
  • lin
    Hier lees ik zo ontzettend veel tussen de regels door..
    Een fabel ja..
    Eentje met een levensgeschiedenis.
    Heel fraai gedaan Eli!
    stater: jij leest goed, lin.. doet me plezier.. dank je wel..!
  • RolandBergeys
    heel mooi!
    stater: dank je, Roland..!
  • Henny
    Net als lin las ik ook veel tussen de regels door. Heel knap gedaan.
    stater: inderdaad.. dat staat er ook.. dank voor je mooie compliment, Henny..!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .