writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pseudo-leidertjes

door ERWEE

En bijna vijftig nu, en zelf geloof ik niet meer in een God, die andere mensen zich als een bovenaards of bovenmenselijk wezen voorstellen. Aan die naïviteit ben ik voorbij. Ik ben geen optimist, want, ondanks het gefluit van de merels, de mezen en de roodborstjes in mijn tuin, zie ik dat het slecht gaat met de wereld. En het zal alleen maar slechter worden.

Als ik naar de natuur kijk, waar veranderingen schoksgewijs optreden, vrees ik dat de mensheid
hetzelfde te wachten staat. Schoksgewijs zullen horden, uit het zuiden komende groepen mensen,
Europa en Amerika overspoelen. Ook uit China en Zuid-Amerika zullen ze komen, met als gevolg: chaotische en zelfs apocalyptische toestanden, die uiteindelijk tot een nieuwe orde zullen leiden.

Zoals op die elfde september toen ik sprakeloos en aan de grond genageld stond.
Die . . . . . . torens ! ! !

Een pseudo-leidertje, een absolutistisch keizertje, stuurde er zijn mannetjes op af. Ze hadden geleerd om 'helden' te zijn. De verbijstering heeft geduurd totdat President Bush verscheen, een dag later, de twaalfde, en zijn speech besloot met: 'God Bless America'.
Ik zeg: "Potverdomme . . . potverdorie nog 's aan toe zeg !!! God gaat zich daar eens
even mee bezig houden.' Wat voor een god is dat eigenlijk? Wat-Voor-Een-God-Is-Dat-Eigenlijk?

En meteen zag ik de clubjes. Ik zag meteen de bruine én de blanke bange mannetjes. Ik zag meteen de deelnemers aan de grachtengordels. En de oude Collegestudent wordt dan altijd weer even wakker in mij. Het zwartgerokte clubje Jezuïeten, dat destijds van de idee uitging dat ze ons, via s t r a f s t u d i e s, konden klaarstomen om zwartjes te gaan witten, diep in de Afrikaanse jungle, of om een grachtengordeltje uit de grond te stampen op de Noordpool, bij de Inuits.

Die waanzin van die god en ieder volk dat zich een eigen god geschapen heeft, naar zijn eigen beeld en gelijkenis . . . . . . De onze is de beste ! ! ! De Onze Is De Sterkste ! ! !

Al die mythes. Die fabels. WIJ zijn het uitverkoren volk ! ! ! Wat een flauwekul IS dat allemaal? "In het Paradijs zijn rivieren van wijn", zegt Mohammed. Dat is schoon, dat is plezant en dat is geestig. En is dat WAAR? Ge moet een metafoor een metafoor laten zijn.
Dat is het hele drama: dat we mekaars metaforen niet accepteren en niet begrijpen.

"In het paradijs zijn rivieren van wijn." Er zijn ook jonge meisjes ter beschikking van de helden.
Jonge meisjes die zichzelf met een bom rond hun buik hebben opgeblazen, op een bus . . . in Israël . . . Ik, ERWEE, kan verstaan, dat men er op die leeftijd toe in staat is martelaar te willen zijn. Ik kan begrijpen dat men op de leeftijd van achttien - negentien, daartoe in staat is. 't Is onvoorstelbaar, maar jonge mensen kunnen dat opbrengen. 't Is natuurlijk wel een hele weg
om daarvan dan weer terug te keren . . . Om van al die smurrie maar te zwijgen.

Maar ondertussen roepen de presidentjes, de absolutistische keizertjes, de pseudo-leiders, de bange, blanke mannetjes en het volk zelf: "T E N . . . O O R L O G ! ! !"
Ze roepen: "Eigen volk eerst ! ! !" Ze roepen: "Eigen god eerst ! ! !"

Maar op de duur wordt alles muziek. Als de uiteindelijke alles-overkoepelende-vraag
dus toch altijd moet zijn: Waarom leven we eigenlijk? Kan dan het uiteindelijke alles-overkoepelende-antwoord dan zijn: Om niks. Voor niks. (??) Punt. Gedaan.

Omdat ik, ERWEE, het ook niet weet waar het met de wereld uiteindelijk naartoe moet, verzin ik maar wat verhaaltjes, pseudo-dichtsels, en wat stukken muziek. Waar moet het met de wereld naartoe? Je mag dan wel nieuwsgierig zijn, en je wil de wereld wel doorgronden, maar niemand weet het. Geleerden willen het weten. Politiekers willen het organiseren. Maar een zanger of een acteur kan met wat verbeelding, een fabeltje of een parabel, met een 'Lied Onhe Worte', dicht in de buurt van de waarheid komen. Maar . . . de waarheid: Wat is dat? ? ?

De Waarheid. Dat is vandaag zo, en morgen is dat anders. De wereld is een chaos en je kan daar af en toe, in een helder moment, proberen een lijn in te trekken. Een schilderijtje maken of een tekening. Een beeld. Een lied. Een lijn is Orde. En kijk . . . we krijgen zuurstof.

Wat is zuurstof? Humor is zuurstof. Wat is humor? Lachen met jezelf. Dat is de échte humor ! ! !
Ik zou het hier kunnen hebben over het Koningshuis, over hondjes, koetjes, voetbal en de Lotto.
Maar dat interesseert mij niet. Op de Lotto heb ik, ERWEE, nooit veel potten gebroken.
De echte humor is de zelfspot. En dat is de achterkant van de wanhoop.
Enfin . . . soit . . . . . .

Als je vanwege een niersteen onder de vergruizer moet, als je vanwege een pijnlijke rug onder de scanner moet, alsof ze je gaan cremeren, of tot stof en as gaan flamberen, zoals ook Willem Vermandere ooit mocht ondergaan . . . Op die manier de dood een beetje in het gezicht moeten kijken, terwijl je jezelf afvraagt: Wat is er aan de hand dat ik onder die scanner arriveer ??? Als je daarmee lachen kan: dan ben je gered.

En zolang er dus nog iemand theater wil spelen, wil schilderen of tekenen, een lijn wil trekken, een roman wil schrijven of een 'Lied Onhe Worte' wil zingen en wil roepen:Live Is Beauriful !!!
Zolang is er nog een kans op zuurstof. Zolang is er nog een kans op redding. Dan is er nog een waterkansje voor ons allemaal. En uiteindelijk heb je misschien weer een antwoord op de vraag
waar het naartoe moet met de wereld. Een antwoord ook op de vraag waarom je hier nu al, sinds al die jaren rondwandelt, huppelt, crosst, en in de files staat.

On the other hand, also Bob Dylan wasn't able to change the world with his songs.

 

feedback van andere lezers

 • Ghislaine
  Inhoudelijke een dijk van een terechtwijzing, dat wel. Het decor is wat warrig door het gebruik van hoofdletters om klemtonen te leggen. Daar zijn uiteraard andere middelen voor. Dit vraagt om herschrijven, en een beetje dieper uit te werken. Niet alle mensen zijn ongelovigen.
  Leg uit waarom jij het niet bent. Wat stoort? Want dit stuk is non fictie en verzoekt om grondige uitleg.
  Ik ben veel beter van je gewend ERWEE.


  ERWEE: Voor mij is alles duidelijk. Het gegeven van de 'clubjes' en het gegeven van de artiesten/kunstenaars in de wereld.
  Vraag mij niet om daar verdere filosofische draden rond te weven. Het zijn zwart-wit gegevens. En iedereen doet er natuurlijk mee in real wat ie er zelf van denkt!
  Marcheren onder de eigen vlaggen en wimpels, denk daarbij aan Verminnen, het zal van alle tijden zijn.
 • RolandBergeys
  Ik vind dit een knap opgebouwde gedachtegang, sommige hoofdletters storen me ook, maar niet in die mate dat de aandacht van de tekst wordt afgenomen. Ik snap niet dat men je hier een beetje vanuit een hoogte ongeveer vertelt dat je dit mag herschrijven.
  ERWEE: Dat laatste snapte ik dus ook niet.
  Maar je zal je herinneren dat ik ooit stukken gezet heb in dichtvorm, die beter zouden staan als verhaal. Jij wees me daar overigens zelf op, weet je nog. Dit was dus aanvankelijk het einde van dezelfde story in dichtvorm, waarvan het geheel nu ook bestaat in 'verhaalvorm'
  Heb het mss. niet zo duidelijk aangebracht aan Ghislaine, maar ook Harmandi kwam er via haar fb op, en bij haar heb ik de andere titels gezet die te maken hebben met heel de story.
  Zeer bedankt Roland.
 • SabineLuypaert
  intrigerende tekst (smile) dat is zeker, leest als een aanklachtig columnartikelietsje en daar hou ik wel van. en je hebt gelijk met de humor --> ik viel nog op een sabinese waarheid die ik mezelf tracht in te prenten (smile) Humor is het hamlapje des levens (en ik eet graag ham zodoende;))
  ERWEE: Wie graag een glas rood drinkt, kan al eens een lapje ham overslaan.
  Zeer bedankt!
 • harmandi
  Prima mix van cynisme over het bestaan, over leiders die zichzelf heel wat vinden en hoe de gewone sterveling zich hier beweegt. Had mischien taalkundig beter gekund, meer samenhang mogen hebben, maar dit komt gewoon recht uit het hart. Daar moet je niets meer aan veranderen. En ik kan me er heel goed in vinden!
  ERWEE: Ik merk dat je je er goed in gevonden hebt.
  Aanvankelijk was dit een laatste deel van een langer stuk, en bovendien in eerste instantie geheel anders gezet. Vandaar dat mogelijke samenhang al elders te vinden is, met als titels:
  Schoolse tijden - De jaren Tachtig - Oplossing - Wat baten kaars en bril. en dan komt deze Pseudo-leidertjes dus.
  Zeer bedankt hoor!
 • ivo
  voor het verhaal zelf een uitstekend voor de inhoud zou ik zelf een verhaal moeten terugschrijven, zoveel opmerkingen kan ik maken.

  Als je ziet hoe Mao het de mens knap moeilijk heeft gemaakt, zonder god en hoe Kim in Noord Korea het doet ...
  Als je ziet hoe mensen graag ergens bij gehoren, zonder de consequentie van hetgeen waar ze bij zijn willen dragen ..
  Als je mee in je opneemt dat mensen graag in de naam van iets hogers hun autoriteit willen halen, omdat ze die anders niet hebben, dan zie je dat niet god maar de mens zelf is die verantwoordelijk is.

  en als god niet ingrijpt. De second world is zo'n wereld, daar kan je niets verkeerd in doen, en zelfs daarin gebeuren zaken die mensen kwetsen, pijn doen en vooral kapot maken.
  Het is niet de godsdienst die mensen tot dit brengen, was er geen godsdienst, dan was het wel iets anders geweest.

  de afkeer van sommige mensen tov andere mensen is iets van alle tijden geweest en daarmee worden wij geconfronteerd.

  Wie het evangelie bv kent, die zal heel veel van wat de kerk doet en gedaan heeft niet kunnen plaatsen. En dat de kerk ook uit mensen bestaat is mi geen excuus, integendeel zelfs.  ERWEE: Klopt Ivo, maar de psudo's gebruiken en misbruiken die vlag wel om hun ladingen te dekken.
  Merckx is ook een god. maar Eddy heeft nooit andere jongens met of tegen hun wil naar Irak en soortgelijke gestuurd.
  En 't is sé gaat het allemaal nog veel verder natuurlijk.
  Zeer bedankt!
 • miepe
  Al die vragen, al die knopen, allemaal wir-war denke-dingen
  om je heel lang over te bezinnen en dan uiteindelijk zuchtend toe te geven dat je er wel iets kan aan doen
  (en dat is mijn mening, natuurljk)

  niet te veel nadenken

  mooi!
  ERWEE: Juiste mening uiteraard, maar af en toe ne keer ageren, zoals dat kan in "de kunsten' zorgt voor wat tegenpolen als oppositie tegen de pseudo-leidertjes.
  Zeer bedankt!
 • Grigori
  Tss
  ERWEE: Inderdaad.
  Zeer bedankt!
 • lilKim
  Een heel betoog waar ik me wel in kan vinden. Een beetje chaotisch maar zo gaat dat met gedachten hé
  ERWEE: Het zijn dan ook chaotische tijden, niet?
  Zeer bedankt!
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .