writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Positief

door DeKo

Er is een griepepidemie op komst. Dat zeggen de mensen toch, op het nieuws en in de supermarkt. Mijzelf mag ik gelukprijzen want ziek ben ik nog niet, hopelijk blijft het ook zo. Wel voel ik dat mijn lichaam zich aan het wapenen is tegen aanvallen van allerhande ziektekiemen. Voldoende rust is ook de boodschap, al vele malen is wetenschappelijk aangetoond dat de slaap een heel belangrijke fase van het recuperatieproces is van het lichaam. Maar wat ik mij soms afvraag is of ook de zorgen een rol gaan spelen. Wat ik wel weet is in periodes waarin ik mij zorgen maak, dit ook meestal vermoeidheid met zich meebrengt en op het einde van de rit is er vaak ziekte. Ja, zorgen zijn naar mijn aanvoelen geen goede zaak voor de gezondheid.
Wanneer je geen zorgen hebt en je doet een baan die je graag doet, dan ben je actief en kan je bergen werk verzetten. Wanneer je echter veel zorgen hebt is het leven veel meer een sleur waarin ook ziekte een grotere rol gaat spelen. Wanneer we eens gaan kijken naar onze onmiddellijke omgeving en we ons bewust gaan maken van alle negatieve inputs die we per dag te verwerken krijgen dan zou je versteld staan van hoeveel dit er zijn. Het begint met kleine dingen zoals gewoonweg naar televisie kijken. U denkt waarschijnlijk een ontspanning, ja in een zekere zin wel. Maar wat krijgt u dan te zien, de kans is groot dat het één of andere soap is. Plaats eens alles soaps naast elkaar en dan krijgen we een mix van liegen, bedriegen, ruzie maken, moorden en nog een pak negatieve aspecten te zien. Met zegt altijd dat dit het dagelijkse leven moet voorstellen. Wel neen mijn beste mensen, dit is een samenraapsel van facetten die in het leven kunnen voorvallen maar dan in een veel te hoge concentratie omdat het anders te saai zou zijn. Welnu, gelooft u echt dat het kijken naar gezinnen die aan het ruziën zijn dat u dat ontspant? Ik denk het niet. Nu ja, u gaat er volledig in op, en u bent even weg van uw eigen wereldje, dat klopt. Maar door dat inleven ga je ook die stress beleven en die spanningen die er in dat programma rondzweven. Als dan op een verkeerd moment iemand iets zegt of doet in je directe omgeving, dan loopt die de kans om ook een veeg uit de pan te krijgen. Niet omdat je dit zo wil, maar jij zit al in die sfeer, alleen komt dit niet zo goed over. Dat is een start van een negatieve spiraal en zo gaat dit over van persoon op persoon. Natuurlijk zeg ik niet dat de soap de oorzaak is van alle negatieve energie in onze omgeving, integendeel. Waar het hem wel om gaat is dat wij elke dag geconfronteerd worden met tal van zaken die ons in een negatieve spiraal willen duwen. File, of gewoon het verkeer, collega`s, een taak die niet goed lukt of wat dan ook… Het is aan ons om ons daar bewust van te zijn en dit te voorkomen. U kunt natuurlijk zeggen, ok, maar waarom, wat is het nut? Wel, stel u staat in de file… U kunt zich druk maken omdat u tijd verliest, dat u te laat zal komen. Het gevolg hiervan is, een verhoogd stressniveau, een grotere kans op ziekte en als dit al uitblijft dan nog merkt u een kwaliteitsverlies aan uw leven op dat moment in de wagen. Indien dit geen kwaliteitsverlies zou leiden dan zou u echter al zingend uit de file komen en zeggen "hé schat, ik had een superdag, 2 uur in de file gestaan", wat dus niet het geval is. Wanneer we dit nu puur rationeel eens gaan bekijken. Wat levert dit op? Gaat de file daardoor sneller vooruit? Ik denk het niet. Misschien loopt u in uw spanning wel een grotere kans op een accident, wat alweer het stresslevel doet stijgen.
Stel nu, er is file en daar sta je dan. Hoe zou je anders kunnen reageren? Of je je nu druk maakt of niet, dit zal geen verschil maken in de vooruitgang van de file. Dus je kan maar proberen in de gegeven omstandigheden het zo aangenaam mogelijk te maken. Ok, je zult niet meer tijdig op je afspraak zijn, maar je bent tijdig vertrokken, die extra vertraging, daar kan jij niks aan doen. Je doet wat je kunt, en niemand die daar iets tegenin kan brengen of die je iets kan verwijten. Misschien kan je een leuk muziekje opzetten in de auto, in de zomer het venster wat openzetten en genieten van de buitenlucht. Kleine dingen kunnen het veel aangenamer maken. Laat mensen die willen invoegen eens passeren, dat zal het verschil niet maken. Als iemand je voorlaat bedank die dan ook. Je zou verbaasd staan hoe leuk het is om hoffelijk te zijn en te zien dat dit wordt geapprecieerd. Het gevolg hiervan is, je komt even laat thuis als in het vorige scenario. Maar wat met de gemoedsrust? Natuurlijk ga je niet lopen zingen en dansen en blij zijn dat je in de file hebt gestaan. Natuurlijk had je het liever anders gehad maar het is nu zo. Alleen zal de tijd in de file veel aangenamer om dragen zijn en zal je eenmaal thuis ook nog aanspreekbaar zijn.
Waar ik met dit alles naartoe wil. Probeer niet steeds een roze bril op te zetten want dit kan niet en is niet gezond. Maar het is minstens even ongezond om steeds een zwarte op te zetten. Probeer gewoon oog te hebben in het dagelijkse leven voor zaken die je levenskwaliteit willen omlaag halen en probeer deze om te zetten in een positieve spiraal. Het zou voor iedereen zoveel aangenamer zijn. Want het leven vandaag, is veel teveel bezaaid met zorgen en onnodig kwaliteitsverlies.
Bij deze pleit ik dan ook, aanvaard het leven zoals het is en komt, met zijn ups en downs. Alleen de nadruk kan je zelf leggen. Aan u de keus waar je ze het liefste legt: op de ups, of op de downs. Voor de mensen die zeggen de downs, wel, dan zijn blijkbaar deze jouw ups, want als je kan kiezen tussen iets wat je leuk vindt en iets wat je minder leuk vindt, het spijt mij om te zeggen dat het nogal onnozel zou zijn hetgeen te nemen want je het minste leuk vindt! Aangezien je koos voor de downs, vind je die blijkbaar leuker en lijken mij die ook jouw ups te zijn.

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    Dit is een zeer goede column en dat vind ik wel leuk .. ook hiervoor moet je talent hebben ..
    DeKo: Dat geloof ik echt niet (dat van dat talent hé), maar toch bedankt voor het compliment! :-)
    Groetjes, DeKo
  • Ghislaine
    Stuur dit naar Libelle.
    DeKo: Haha, het is een idee...
    Bedankt voor het lezen!
    Grts, DeKo
  • drebddronefish
    Een mooie beschouwing Deko
    groetjes

    DeKo: Dankje voor de toffe feedback!
    Groeten, DeKo
  • RolandBergeys
    Ja, een leuke, doorleefde gedachtegang.
    DeKo: Dankje, en van harte dank voor het lezen!
    Groeten, DeKo
  • lilKim
    Je hebt een goed punt, we maken het onszelf zo vaak veel te moeilijk.
    Ik vind het wel aangenamer lezen als er een paar witregels tussen zitten maar dat doet geen afbreuk aan je prachtige betoog.
    DeKo: Dankje voor je zinvolle feedback!
    Grts, DeKo
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .