writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Badschuim en appelmoes.

door Joop_Eters

Dit is een allegorisch en historisch kortverhaal, .. amper drie velletjes lang, dat zich afspeelt zo tussen een drietal eeuwen voor Christus en pakweg de verlichting, ..en dan bedoel ik daar geen gloeilamp mee!
De kans dat dit geschrift ooit opgenomen zal worden in de paralipomena, het is te zeggen, beschouwd te worden als toevoegsel aan één of ander wijsgerig geschrift, lijkt mij vrij klein gezien de weinig wetenschappelijke titel: "Badschuim en appelmoes".
U vraagt zich meteen af wat er over deze twee, toch wel amorfe substanties aan interessants te melden valt of wat hun onderlinge relatie toch mag betekenen, als die er al is?
Wel, dat zit zo!
Archimedes was de uitvinder van het badschuim, Newton de schepper van appelmoes.

Newton De Schepper,.. zijn bijnaam, vertrappelde in een vlaag van razernij de appel die hij zopas op zijn knikker had gekregen. Zijn moeder, die zijn wasgoed kwam ophalen, was een spaarzame vrouw. Ze raapte de restanten op, waste ze en gooide ze bij gebrek aan een pan - zoonlief had de afwas wéér niet gedaan - in een pot in de hoop er nog wat van te bakken, gebakken appelen waren al bekend, wat bij deze mislukte en aldus appelmoes opleverde.
Archimedes plukte zijn terracotta badeend van een groot stuk glibberige zeep. Toen hij verwoed de slijmerige zeeprestjes van de eendenkont schrobde, produceerde hij tot zijn verbazing een hoop zeepbellen. Aangezien hij nu niet meteen een snul was, was de link naar vloeibare zeep snel gelegd.
Eureka is meteen het oudste, ons bekend merk badschuim.
In de veertiende eeuw was Wilhelm Tell dan weer verantwoordelijk voor de appelboor, onbewust weliswaar want het zou nog drie eeuwen duren voor Newton, na het lezen van Wilhelms verhaal, a en b bij elkaar optelde en er als eerste in slaagde de appelmoes die hij had uitgevonden - of was het zijn moeder - te vrijwaren van vervelende harde stukjes klokhuis wat de populariteit van het product en de daaraan verbonden verkoop aanzienlijk verhoogde.
Dit economisch succes stelde hem in staat zijn verdere studies te financieren.

In zijn bad zat Archimedes nog na te genieten van zijn zopas uitgevonden badschuim, ..liet zijn badeend los - die onmiddellijk zonk - en blijkbaar net genoeg volume verplaatste in het amper halfvolle bad om zijn penis omhoog te wippen, ondanks het feit dat hij geen erectie had zoals hij terecht en alert opmerkte. Archimedes bericht hierover in zijn boek met de vrij lullige titel "Over drijvende lichamen " waarin hij zijn "Wet van Archimedes" formuleert.

"Een lichaam geheel of gedeeltelijk in een vloeistof ondergedompeld, ondervindt daarin een opwaartse kracht die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste vloeistof".

Ik weet niet hoe het met uw kennis van de natuurkunde gaat, die van mij, dat moet ik bekennen, is nogal pover. Het enige dat ik hiervan begrepen heb,.. hoewel, .. is dat je minder weegt onder water! Hoeveel precies heb ik ooit uitgetest in het gemeentelijke zwembad.
Wat je daar voor nodig hebt is een weegschaal van Vandenborre en een duikbril om een klare kijk op de cijfers te hebben. U had de uitdrukking op de gezichten van het beredderende personeel moeten zien!

Newton had het niet gemakkelijk. Hij was de eerste nerd waarvan ooit sprake en werd behoorlijk gepest door zijn wetenschappelijke collegas die meestal in algemene hilariteit uitbarstten als hij zijn mond opendeed om één van zijn nieuwe revolutionaire ideeën te verkondigen. Verwensingen als appelboer of appelflap waren niet uit de lucht. Men kan er van uitgaan dat ze hem ten eerste absoluut niet konden volgen en ten tweede dat ze jaloers waren op het succes dat hij had met "Isaacs Applesauce"! Newton die ondanks zijn genialiteit absoluut geen gevoel voor humor had, trok zich terug, sloot zich op en ontkwam op die manier aan de pest.
Antoni Van Leeuwenhoek trok zich af en bestudeerde zijn zaadcellen onder zijn net uitgevonden microscoop wat hem behalve een verbijsterende ontdekking:"Het lijken verdomme wel kikkervisjes!" moet hij geroepen hebben, een vernietigende blik van zijn vrouw opleverde, een gereformeerde trut die vloeken noch verspilling tolereerde.
Archimedes, die een echte waterrat was, vond zijn schroef uit en het watertrappelen, een spin-off van zijn badervaring, hield zich onledig met oneindige getallen en leverde badschuim aan de talrijke badhuizen. Naar vermoed was hij zwaar geschapen en had hij een hoog libido en er doen geruchten de ronde dat hij heel wat meer leverde dan wat frivole zeepbellen.
Officieus is er weet van minstens drie kinderen, Costas, Brave en Dorada. Zij vluchtten echter eerst westwaarts over land en dan overzee richting Iberia toen de Romeinen Sicilië en de haven van Syracuse, hun woonplaats, belegerden. Er werd nimmer weer van hen gehoord, ..van Costas, .. Brava of Dorada.
Vreemd genoeg studeerde Newton, die toch de topwetenschapper van de renaissance was, ook nog alchemie en theologie. Hij was er van overtuigd dat men goud kon winnen uit andere metalen, was geďnteresseerd in astrologie en geloofde nog in de geheimzinnige stof flogiston die ontbranding zou veroorzaken. Pas na zijn dood zou Antoine Lavoisier bewijs leveren van het element oxygenium en zodoende de al van de chemie halen.
Wat Isaac echter het meeste wroeging bezorgde, was het feit dat hij welstellend was geworden met precies dat product dat in het oude testament als de verboden vrucht werd bestempeld en waarmee het einde van het aards paradijs werd ingeluid. Dit besef duwde hem nog verder in zijn isolement van vertwijfeling omdat hij ondervond dat religie en realiteit niet hand in hand gaan en dat nog steeds niet doen.

Archimedes die dacht dat zijn verdedigingswapens wel afdoende zouden zijn tegen de romeinse invasie had zich schromelijk vergist en net toen hij filosoferend naar de cirkels stond te kijken die hij in het zand had getekend, verscheen er een romeinse soldaat die pardoes in zijn tekening ging staan en hem sommeerde zich over te geven.
Archimedes, die in tegenstelling tot Newton wel humor had, parafraseerde Diogenes en zei:"Ga asjeblief uit mijn cirkels". De romeinse soldaat, een simpele jongen die alleen Latijn sprak, keek hem onbegrijpend aan en trok daarbij een dergelijk idioot gezicht dat samen met het rokje dat hij droeg, voor Archimedes zo'n komisch beeld betekende dat hij in lachen uitbarstte en gierend "finocchio" brulde, wat "janet" betekent in het Italiaans.
Nu zal u zeggen:"Dat kan niet !! Italiaans is veel jonger!" Het zou duren tot eind dertiende eeuw, begin veertiende, eer het Italiaans opdook in de vorm van het liedje"Marina" dat aan Dante Alighieri dan wel aan Boccacchio of Petrarca wordt toegeschreven.
Wel, dat is niet helemaal waar!

Op één van zijn reizen westwaarts, helemaal aan de andere kant van het eiland ontdekte Archimedes een geďsoleerde stad, omgeven door en verscholen in de bergen. Het was de stad die wij kennen als het huidige Palermo! Aanvankelijk moesten ze niks hebben van die frisgewassen baardige wijsneus van de andere kant maar toen hij hen hielp met het oppompen van water met zijn onlangs uitgevonden schroef won hij hun vertrouwen.
Het was een maf zootje dat telkens wanneer ze even weg waren geweest bij thuiskomst de grond kusten, ontieglijk veel van hun moeder hielden en de onhebbelijke gewoonte hadden een donker stuk lavaglas voor hun ogen te houden als ze met iemand praatten in een taaltje dat niemand, behalve zijzelf, verstonden. Al was er van begrip weinig sprake want menige discussie werd door hen beslecht met flitsende messen, die eeuwigdurende vetes ten gevolge hadden, tot de geslachten waren uitgestorven maar intussen generaties lang wraakactie op wraakactie uitlokten waardoor ze in aantal vrij beperkt bleven, wat hun geheim bestaan dan weer ten goede kwam. Afin, Archimedes won dus hun vertrouwen, kreeg onderdak bij een zekere familie Berlusconi en leerde hun taal, die nog veertien eeuwen lang verborgen zou blijven.
Archimedes was de enige, buiten de gemeenschap van Palermo, die deze taal sprak en hij zou ze meenemen in én de oorzaak worden van zijn graf!
Aangezien onze soldaat noch Archimedes noch Italiaans kende en een nogal lange neus had, begreep hij"Pinokkio", wat hij wel kende, hij was er lang genoeg mee gepest, zelfs de legersmeden hadden grinnikend het neusstuk van zijn helm een eind naar buiten moeten plooien, …onstak in woede én zijn zwaard door Archimedes.

Newton brak het licht door een prisma en demystifieerde de regenboog, maar zijn rationele bevindingen, die hij nota bene alleen maar aan zichzelf te wijten had, waren de absolute tegenpool van wat hij als theoloog geacht werd te geloven. Ondanks dat hij in de adelstand werd verheven en vijfentachtig werd, stierf hij knorrig, gefrustreerd door een briljante geest die een heel leven lang in strijd was met religieuze dogmas.

Archimedes stierf door onwetenheid, die niet de zijne was.

Er is nog niets veranderd.

 

feedback van andere lezers

  • Draakje
    Ongelooflijk goed.
    Joop_Eters: In deemoed buig ik het hoofd!
  • gono
    Glibberigezeep?
    Ik dacht dat Romeinen inwoners van Rome waren en zodoende met hoofdletter worden geschreven?
    vijfen tachtig?
    Joop_Eters: Hoe ik schrijf Romeinen toch met een hoofdletter, romeins is dan weer met een kleine letter dankzij de catacomben van onze taal.
    De tikfouten zijn intussen verbeterd. Bedankt voor je aandacht!
  • ivo
    zeer goed verteld idd. Alleen waren heel veel van die denkers zeer overtuigde gelovige creationisten. Als je de wetenschappers die voor doorbraak hebben gezorgd in ons wetenschappelijk denken - één voor één bekijkt, tot Einstein en Gödel toe, dan is hetgeen hen bindt 'religie' Einstein die zei dat de goden niet dobbelen is dan weer zo'n uitspraak die men heel graag opzij legt. En Gödel die een godsbewijs heeft neergezet die tot op heden nog altijd niet is weerlegd.

    Om maar te zeggen hoe die twee facinaties (religie en wetenschap) elkaar bij die 'sublieme' denkers niet tegenspraken, maar worden door de wetenschap van vandaag met de magere uitspraak 'Gödel (Einstein en de vele anderen) waren goede wetenschappers, maar een slechte theoloog of filosoof, afgedaan' alsof een wetenschapper geen theoloog of filosoof zou kunnen zijn.

    Het sublieme van de wetenschap zit soms veel te vaak in een hoekje waar wij het niet graag hebben ... ook voor de gelovige niet.

    Joop_Eters: Ik ben het product van Marylin Monroe en Albert Einstein
  • SabineLuypaert
    Hilarisch stukje verdomd smakelijke geschreven woorden. Heerlijk lezen, dat is zeker
    Joop_Eters: En dan heeft u de gelato in Syracuse nog niet geproefd !
  • Ghislaine
    Eens ferm mee gelachen.
    Joop_Eters: De pointe ontgaat u dus volledig?
  • fenk
    Het eerste dat ik van je lees Jo, en ik ben nu al een fan. Gewoon het beste dat ik op deze site in weken gelezen heb! Grappig, goed gevonden en af en toe (perongeluk) historisch correct :-)
    Joop_Eters: Per ongeluk? Nee hoor, ik heb een hekel aan ongewilde anachronismen!
  • Henny
    Min of meer geschiedenis met een flinke dot humor beschreven. Ik houd wel van zulke verhalen, graag gelezen.
    Joop_Eters: Hoezo min of meer geschiedenis? Ok die appelboor is er misschien wat over.
  • Vansion
    mij ziek gelachen - puik!!!
    Joop_Eters: Paracetamol wil wel eens helpen! Dankje wel.
  • feniks
    Waar zo'n bijeenkomsten al goed voor zijn.
    Wegens door voorgewend tijdsgebrek gecamoufleerde luiheid begeef ik me zelden in de verhalenzone. En dan is het handig dat je door anderen gewezen wordt op een kwaliteitsstukje dat daar in het braakland toch maar boom staat te wezen.
    Gelezen, goed gekeurd én goedgekeurd! Van een understatement gesproken...
    Joop_Eters: Dank je wel. Je wordt verwacht op 12 april. Podiumangst? Diep in en uitademen!!
  • erinneke
    Zonder twijfel subliem geschreven met een zeer scherp gevoel voor humor en ironie. Wat iets minder is, in mijn ogen dan, is de leesbaarheid. Het vormt een soort opeenstapeling van cursiefjes met af en toe gebrek aan ademruimte. Maar goed, ik ben een muggenzifter en zie vermoedelijk weer mindere punten die aan anderen voorbij zullen gaan. In ieder gavl een kwalitatief schrijfsel dat smaakt naar meer.
    Joop_Eters: Eens gestopt met roken komt die ademruimte wel.
    Het is maar een raamvertellinkje hoor of haasje over in de tijd, wat niet wegneemt dat ik je reactie zeer op prijs stel.
  • RolandBergeys
    Voor een deel volg ik Erinneke wat die opeenstapeling aangaat, ik vind je leestekengebruik ook niet bepaald top, maar je humor wel, heb me heel goed geamuseerd met dit stukje.
  • Francesco
    Schitterend Deel III
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .