writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Ho Ha Hee Hertha BSC!

door Mistaker

Slechts weinig Nederlanders en Vlamingen die deze Duitse voetbalclub kennen dus hoog tijd voor een kennismaking!
Hertha Berliner Sport Club is een Duitse voetbalclub uit de Bundesliga. Hertha werd in een kroeg opgericht op 25 juli 1892 door de gebroeders Fritz en Max Lindner en Willi und Otto Lorenz (straatschoffies van rond de zeventien jaar oud) als BFC Hertha 1892. De naam Hertha komt van de stoomboot waarop vader Lindner werkzaam was. Omdat deze boot blauw met witte strepen had, werden dit de clubkleuren. Tevens droegen de spelers een opvallende muts (hierbij pleit ik voor een terugkeer van de muts in het betaald voetbal!)
In 1923 werd de naam na een fusie met atletiekvereniging Berliner SC veranderd in Hertha BSC. Deze fusie was door de financiële problemen van Hertha noodzakelijk geworden.
Aanvankelijk werden de wedstrijden gespeeld in "Die Plumpe" bij de gezondheidsbronnen in Prenzlauer Berg; geleidelijk aan ging Herta echter steeds meer wedstrijden in het Berlijnse Olympia Stadion spelen omdat de Plumpe, dat in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd was geraakt, niet meer voldeed. Het Olympiastadion, met een capaciteit van 100.000 toeschouwers, werd gebouwd in de periode 1934-1936. De pilaren rondom zijn eigenlijk Jugendstil-pilaren maar op advies van Albert Speer in eigen persoon zijn deze omgeven door massieve sierlijsten om het stadion een Nazi-uitstraling te geven. Het stadion werd geopend op één augustus 1936, tegelijk met de Olympische Spelen. Tegen het einde van de tweede wereldoorlog vonden nabij het stadion duizenden jongens van de Hitlerjugend de dood toen zij, als laatste reserves, met een bestorming de Russische tanks moesten bestrijden.
In 1974 werd het stadion voor het wereldkampioenschap voetbal gedeeltelijk overdekt en in 2004 werd de renovatie afgerond voor het WK 2006. Alle zitplaatsen zijn nu overdekt en het stadion heeft de beschikking over 75.000 plaatsen.
Met Hanne Sobek, Berlijns populairste voetballer aller tijden, zou Hertha pas echt gaan presteren. Twee keer werden de Berlijners kampioen: in 1930 voor de eerste keer in de geschiedenis, een jaar later voor de tweede keer.
De Duitse Bundesliga werd ingevoerd in het seizoen 1963/64. Sinds het seizoen 1991/92 is het de competitie voor zowel voormalig Oost- als West-Duitsland; daarvoor was het slechts de competitie van West-Duitsland. Hertha was de enige club uit Oberliga Berlin.
Wegens het betalen van geld onder de tafel aan de spelers, kreeg de club voor het seizoen 1964/65 geen licentie en moest in de Regionalliga gaan spelen. Om toch ook een team uit Berlijn in de Bundesliga te hebben werd Tasmania 1900 Berlin gepromoveerd. Deze club degradeerde, ondanks een overwinning op de eerste speeldag, en ging de geschiedenis in als de slechtst presterende club die ooit in de Bundesliga heeft gespeeld… Ondanks de muur wist Hertha een waardig elftal op te bouwen en in 1968 mochten de Berlijners weer in de Bundesliga aantreden.
In 1971 dreigde het echter volledig mis te gaan met Hertha: de club had namelijk een schuld van maar liefst 6 miljoen euro! (omgerekend dus). Om die schuld weg te vegen moest "Die Plumpe" (de traditionele speelgrond) verkocht worden.
In het UEFA-toernooi wist Hertha in 1979 de halve finale te behalen die werd verloren van Rode Ster Belgrado. Pas twintig jaar later mocht de Berlijnse club opnieuw Europees actief zijn!
In de Bundesliga raakten de hoofdstedelingen compleet de weg kwijt: in 1980 volgde de gevreesde maar onvermijdelijke degradatie naar de tweede liga… De val werd echter nog dieper: in 1986 kwam Hertha in de amateurliga terecht! Gelukkig volgde drie jaar later de terugkeer in de tweede liga, twee jaar later gevolgd door een rentree in de Bundesliga. Helaas volgde na één seizoen alweer degradatie. Tot 1997 speelde Hertha als grijze muis in de tweede liga, daarna volgde een hernieuwde kennismaking met de hoogste divisie van het Duitse voetbal. De toeschouwersaantallen bevonden zich inmiddels op recordhoogte.
In het seizoen 1999-2000 was Hertha actief in de Champions League waar gewonnen werd van AC Milan en Chelsea.
Hertha BSC eindigde in het seizoen 2005/06 op de zesde plaats. Dit seizoen staan de Berlijners zevende en zijn helaas al uitgeschakeld in het UEFA-toernooi en voor de Duitse beker. De Berlijnse club heeft het boekjaar 2005-2006 afgesloten met een verlies van 13,9 miljoen euro. De totale schuld zou daarmee op een recordtotaal van 55 miljoen euro zijn gekomen maar het precieze bedrag wilde financieel directeur Ingo Schiller niet bekendmaken...
Roep voortaan mee: Ho Ha Hee Hertha BSC!

 

feedback van andere lezers

 • aquaangel
  3 jaar later --> drie jaar later
  1 seizoen --> één seizoen  ik roep
  HO HA HEE...aqua Gilt niet mee hahhha

  je weet voetbal is niet mijn ding!

  xx

  Mistaker: Als je maar meegilt haha.

  Greta xx
 • narundi
  verhaal laten lezen aan mijn twee voetballende zonen. En raar maar waar voor de eerste maal maakten ze tijd voor een verhaal en waren laaiend enthousiast
  groetjes van ons allemaal
  tine
  xx
  Mistaker: Echt superleuk om dit te lezen Tine, doe de groeten terug aan je zonen en natuurlijk ook de groeten aan jou!

  Liefs,
  Greta
 • kapiteinsebbos
  leuk,leuk!
  je ploegen doen het niet bijzonder dit seizoen, gelukkig scheer je hogere toppen met dit verhaal :-)

  dikke knuffel
  xxx
  Mistaker: Ja het is triest met alledrie.
  Als dit verhaal ook dat niveau had...

  Bedankt voor je leuke reactie kapitein!

  Greta xx
 • ivo
  wow, heel wat kennis opgedaan, ik kan binnenkort meedoen aan de sportkwis van de Gezinsbond ... Eigenlijk niet mijn ding, maar het is zo meeslepend geschreven dat ik het wel echt lezen wou .. en dat op zich is al meer dan een uitstekend waard.
  Mistaker: Ben blij met je reactie Ivo!

  Groet,
  Greta
 • fenk
  Ik weet niet waarom, maar ik heb dit graag gelezen. Ik had persoonlijk enkele feiten weggelaten en enkele anekdotes bijgevoegd. Wat bedoel je eigenlijk met die schorsing ten gevolge van te hoge lonen?
  Mistaker: Ik was ook bang dat het teveel een 'feitenbrij' zou worden eerlijk gezegd. Dat van die lonen zal ik veranderen en beter uitleggen, is inderdaad vage hap.
  Bedankt voor je reactie Fenk!

  Groet,
  Greta
 • miepe
  ik zal dat hier eens gaan gillen!

  ik denk dat je geen steek mocht laten vallen in die "feitenbrij" zoals jij die noemt. voor een fan is alles belangrijk
  aan stekelijk


  Mistaker: Ja dat is zo, en ik ben een fan!
  Dank je voor je leuke reactie Miepe!

  Groet,
  Greta
 • vladimier
  En nu nog vertalen naar het Duits!
  Uitstekende score van een voetbalfanaat.
  Mistaker: Nou best pittig dat Duits...
  Bedankt voor je reactie Vladimier!

  Groet,
  Greta
 • ERWEE
  Gelukt dus. Prima. Die andere dus.

  Ik kende Hertha toch al uit de jaren zeventig hoor. Tien jaar later volgende het Duitse voelbal al iets minder. Zodoende moet het toen zo zwaar berga f gegaan zijn.

  Even de openingszin bekijken:

  Slechts weinig Nederlanders en Vlamingen die deze Duitse voetbalclub kennen dus hoog tijd voor een kennismaking!

  Slechts weinige Nederlanders en Vlamingen die deze Duitse voetbalclub kennen. Dus hoog tijd voor een kennismaking!

  OF
  ... en dus hoog tijd ...

  Mistaker: Dank je voor je reactie! Maar ik vind niks mis met die beginzin eerlijk gezegd...
  Ja ik hoop dat ze dit seizoen weer eens goed gaan presteren. Ze hebben in ieder geval een nieuwe trainer, komt bij FC Z?rich vandaag...

  Groet,
  Greta
 • koyaanisqatsi
  Tussen '69 en '72 speelde er bij Hertha BSC een zeker Bernd Patzke... Die naam klonk voor mij bijna surrealistisch, omdat we in België een bekend poppentheater hadden met als held Patske...
  Telkens als ik Patzke in Die Sportschau hoorde vernoemen, zag ik in mijn verbeelding het poppetje Pats in het mooie, vertikale blauw-witte shirt van Hertha BSC opdraven...
  Ach, wat was ik nog klein... toen...
  Mistaker: Mooie herinneringen...
  Bedankt voor je reactie!!!

  Groet,
  Greta
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .