writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

'Gewone Jongens Genoeg' (deel 17) door Marcel Elisen (HUMOR)

door Elisen

De regen viel die dag met bakken uit de hemel. Het terrasje zag er verlaten en mistroostig uit toen Elisen zijn auto op de parkeerplaats zette.
Hij deed zijn lichten uit en liet het geluid van de zescilinder stoppen. Met de kraag van zijn donkerbruine lederen jas omhooggeslagen, was hij overgestoken en had met natte haardos de coffeeshop betreden.

'Goedendag, stelletje lamlullen. Wat een snertweer, hè,' had hij geroepen en had zich zijn barkruk toegeëigend.
'Een lekker perziksapje en een heerlijke hasjjoint por favor.'
Het was Marcel onlangs ter oren gekomen dat zijn vader het plan had opgevat om komend jaar met zijn hele gezin vakantie te gaan houden op Gran Canaria, in het hun inmiddels bekende hotel "Eugenia Victoria."
Zijn vader en moeder, zijn zus en zwager met zijn petekind, en zijn Joke en hijzelf. Daarom had Elisen besloten zijn paar woorden Spaans maar weer eens als een soort van try-out op te poetsen. Zijn vocabulaire ging op dat gebied van 'puta' tot 'servesa' en van 'guapa chica' tot 'conjo.'
Ook kon hij water zonder koolzuur bestellen, dat was 'aqua sin gas.' Het woordje 'hamburgesa' was ook niet zo moeilijk.

De regenval buiten bracht Marcel weer terug naar de Nederlandse realiteit en hij ontstak zijn pretsigaret.
Klotekat lag op het cd-rek, maar ging gelukkig niet over de muziekkeuze. Over de boxen klonk de herkenbare sound en stem van Jerry Lee Lewis.
Elisen was in gedachten even terug bij de laatstgenoten vakantie op Gran Canaria, die met zijn Joke en Kopke, een glimlach vulde zijn gezicht. Hij dacht ook even aan zijn vaste drankje aldaar, dat hij dronk bij het avondeten, honingrum van Ron Miel.
'Goedemiddag, stelletje sukkelaars,' riep Kopke.
Hij had de regen ook niet kunnen ontwijken van de parkeerplaats naar de binnenbar. Hij zag eruit als een halfverdronken zeerob zonder snor.
Marcel bestelde een colaatje en gebaarde naar zijn kameraad dat diens kruk vrij was.
'Dit is echt geen weer voor blanke mensen hoor,' zei Kopke toen hij plaatsnam naast zijn kameraad. Over de boxen galmde "Painted Black" van The Rolling Stones en de regen buiten maakte er zijn eigen feestje van.

Elisen was in gedachten verzonken en dacht aan zijn gisteren opgezette winterlandschapje met olieverf en aan buurman Ad.
De komende week hadden hij en Ad een middagje Antwerpen gepland om te kijken voor airbrushpistolen en airbrushverf, alvorens hun cursus begon aan het einde van de maand.
Klotekat haalde hem uit zijn roes door van het cd-rek te flikkeren en op de bar terecht te komen.
'Verdomde kutkat,' had Marcel geschrokken geschreeuwd.
Kopke lag dubbel van het lachen. Klotekat had haar toevlucht gezocht in de binnentuin en bleef uit Marcels gezichtsveld.
'Doe ons dan maar twee tosti's ham-kaas en een paar nieuwe drankjes,' brabbelde Marcel tegen een nog steeds lachende Sylvie.
Een kletsnatte Henk Sambo kwam de shop binnen en ontdeed zich snel van zijn doorweekte lichtblauwe zomerjack. In tegenstelling tot zijn gewoonlijke klappermelk, bestelde Sambo een warme chocomel met slagroom en nam plaats aan de bar.
Terwijl op de verzamel-cd "Message In A Bottle" van The Police aan de beurt bleek, werden de bestelde tosti's door Sylvie bij de heren neergezet.

De regen leek iets af te nemen, een enkele auto en een nog zeldzamere fietser trokken aan de coffeeshop voorbij.
De tosti's gingen er bij de heren zoals vanouds in als koek. Elisen besloot dat hij toe was aan een nieuwe pretsigaret.
Een verkoper van De Daklozenkrant kwam binnen met een bundeltje verregende Daklozenkranten onder de arm en bestelde bij Sylvie een Snicker en een wietjoint.
De krantenverkoper legde zijn bundeltje natte kranten op de bar en zocht het toilet op. Marcel, die zich zat te vervelen, vond dit een geschikt moment om naar buiten te snellen en het
voorwiel van de fiets van de Daklozenkrantverkoper geheel los te draaien uit de voorvork.
Hij had zijn positie aan de bar weer ingenomen, toen de krantenverkoper terugkeerde van zijn toiletbezoek.
Deze laatste had plaatsgenomen aan de bar en was begonnen met het verorberen van zijn zojuist aangekochte Snicker. Ook zijn verworven joint bleef niet gespaard en de krantenverkoper bestelde er impulsief een Sprite bij.
Elisen en Kopke waren met elkaar in gesprek geraakt en Sylvie hielp twee Clearasilgebruikers aan twee kleine zakjes wiet. De puistenkoppen hadden bij het afrekenen gekeken als in een aflevering van Miami Vice en voelden zich hele jongens na het scoren van hun softdrugs.
Ze namen ieder een paar gratis rijstevloeitjes en filtertips en een pluk shag uit de pot op de bar, die voor algemeen gebruik was, en begonnen aan het draaien van hun veel te dunne pretsigaretten.
De Daklozenkrantverkoper was met een opgestoken hand vriendelijk groetend naar buiten gegaan met zijn bundeltje ietwat opgedroogde kranten.
Na het veroorzaken van wat lawaai en wat krachttermen, kwam hij echter weer naar binnen met twee afgebroken voortanden en een paar losstaande kiezen.
Elisen en Kopke hadden vanaf het horen van het tumult hun gesprek gestaakt en hingen zowat plat voorover op de bar van het lachen.
De krantenverkoper sliste onbeholpen of hij gebruik mocht maken van de aanwezige telefoon en trok daarbij een paar pijnlijke grimassen.
Marcel gaf de man een paar servetjes voor het bloeden en bood de man een bakje zoute pinda's aan dat op de bar stond, waarvoor de gehavende en slissende vriendelijk bedankte.
Het slachtoffer werd enkele minuten later opgehaald door een labiele neef in het bezit van een Fiat Panda. Elisen hield de deur van de coffeeshop netjes open.
'Zo, als ik je niet ontrief Sylvie: ik ben wel weer aan een jointje toe,' liet Marcel zich ontvallen toen hij zijn kruk weer had ingenomen.

Beide heren waren inmiddels weer opgedroogd en ook Henk Sambo was weer gewoon overgegaan op koude klappermelk.
Sambo was druk bezig met het tekenen en ontwerpen van vermoedelijk trendsettende nieuwe hoofddeksels op een paar bierviltjes. Hij ging er helemaal in op.
Elisen keek Kopke een beetje mistroostig aan.
'Mijn Joke is een lieve meid hoor, houd me ten goede, maar ze heeft onlangs een bladerenblower gekocht. Terwijl ik zo trots op haar was toen ze besloot haar lidmaatschap van de golfclub op te zeggen.'
'In haar jeugd heeft ze ook nog verplicht pianolessen gehad, maar ze is haar jeugdtrauma's goed te boven gekomen, mag ik zeggen,' ging Marcel verder.
'Dat zij van me houdt zoals ik ben, vind ik prijzenswaardig dus dat moet ik omgedraaid ook kunnen.'
'Nu ga ik de rekening voldoen en naar huis, naar mijn meissie kijken.'
De twee heren groetten vriendelijk, waarna ze beiden hun jassen goed sloten om naar het parkeerterrein te kuieren om hun weg en dag te vervolgen.

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    zeer mooi en knap geschreven, de af en toe cynische humor kan ik wel smaken ..
    Elisen: Dank je voor je toffe reactie ivo...
  • muis
    Die grap met dat wiel vind ik prachtig
    De groetjes aan Klotekat, ik word verliefd op dat kutbeest:)
    groetjes
    Elisen: Haha,...thnx
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .