writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dichter kan ik niet - deel 2

door ERWEE

Iets voor twaalven mochten we andermaal juichen. En dan maakte Louisaatje haar intrede. Zij zou Joannes komen vervangen zodat ie toch nog naar zijn nieuwe woning kon. We blijven nog even doorpraten over de situatie.
Ik besluit een doosje uit de auto te gaan halen waar straks het binnengekomen geld in kan. Het geeft me ook de mogelijkheid om enkele minuten flink door te stappen. Uren rechtstaan, terwijl er op andere dagen al zittend uren aan de pc versleten worden, een doordeweekse rug is daar niet zomaar goedschiks van gediend. Ik zou overigens 'ik' niet zijn indien ik niet snel ook een sigaartje zou gerookt hebben in die tijd.

Ik sluit weer aan bij onze stand.
Twee minuten is zij hier, lacht Johannes doelend op Louisaatje, twee minuten, en ze heeft begot al een boek verkocht. Daar stonden we dus, twee sukkels van mannen.

JBrouns krijgt een GSM van het thuisfront. Of hij een aantal zaken kan meebrengen uit de winkel. No problem, komt voor elkaar. Hij verdwijnt met een lijstje. Louisaatje en ik laten de mensen tot ons komen, trachten hen met onverdeeld succes te bespelen om te overwegen tot de aankoop van de meest recente Poëziebundel op de Vlaamse literatuurmarkt.
Het lukt zowaar enkele keren.

Joannes komt terug onze kant op. Heeft naast de eigen boodschappen ook twee flesjes mineraalwater bij die hij ons met plezier in de handen geeft. Schol!

We zien een man onze richting uitkomen, maar dat gezicht staat in zo'n droevige plooi, waaruit we besluiten dat hij wellicht zelf ooit jaren in een Zuid-Amerikaanse cel heeft doorgebracht. Gratis, voor niks, maar wel met de zekerheid van dagelijks een stevig pak slaag. We laten hem maar passeren.

Een papa en zijn elfjarige dochter. Hij luistert, vraagt haar of ze het boek wil. Stilletjes, verlegen zegt ze ja, en wij, dik content, signeren alweer de eigen gedichten.

Een knappe blondine. Zeer aanspreekbaar. Blijkt bijvoorbeeld de situatie wat betreft onrecht in Turkije goed te kennen, en is meteen geïnteresseerd. Ze slaat nog een oog op onze affiche, haalt € 5,00 uit haar handtas . . .
Terwijl ze dat briefje in de handen van Louisaatje stopt, merkt ze dat de prijs voor het boek € 11,99 is. En zoveel heeft ze niet bij zich, zegt ze. Misschien haar vriend, zo dadelijk . . .
Wel geeft ze te kennen dat ze net drie maanden in Turkije geweest is. Waarom is ons ook snel duidelijk. Haar vriend, die financieel ook niet kan bijspringen, blijkt een afstammeling van Mustafa Kemal Ataturk.
Ze laat ons oprecht met spijt in het hart achter.

We delen onze bladwijzers uit aan de mensen die ze willen aannemen. We praten over het leven op de WH-site, zoals het is. En er gaan alweer enkele boeken over in handen van de betere poëzieliefhebber. Tenslotte is ook een van onze doelstellingen het Limburgse lezerspijl een aardig stuk op te krikken.

We komen zo dadelijk nog een keer terug, zegt een man me. Ik moet eerst snel langs de wasserij. Nooit teruggezien.
Een ander echtpaar.
Kijk eens hier wat een knap koppel, zegt de man tegen zijn echtgenote. Ik geef hem onmiddellijk het grote gelijk. Het zit namelijk zo meneer, dat wij sinds vanmiddag door onze respectieve godsdiensten in de echt verbonden zijn. En voor deze Poëziebundel de deur uit zijn, mogen we niet naar een advocaat toe. Bovendien zijn het de laatste zeven van driehonderd vijftig bundels, en patati en patata. De man keek even naar my dear Louisaatje, en besloot de koop aan te gaan.

Een jongen met zwarte huidskleur en wild kroezelhaar en zijn Vlaamse vriendin passeren ons. Ik hou het koppel staande. Met belangstelling vraag ik hem om een minuutje. Dat lukt. Een tweede vraag is vanwaar hij afkomstig is. Natuurlijk denkt een mens meteen aan Afrika, maar het blijkt Haïti te zijn. Ook goed. Daar is er ook veel onrecht, zeg ik, en leg de link met Dichter kan ik niet.
Maar ik lees niet goed de Nederlands, zegt hij. Ikke liever spelen voetbal. Dat mag uiteraard. Maar ik zie die meid staan twijfelen.
Awel, zeg ik, luister. Koop dit boek, dan kunt ge tijdens de rust van zo'n voetbalmatch toch telkens een paar gedichten lezen. Beiden schieten in een lach.

Ik bewaar mijn cool.
Kijk, ga ik verder, een voorbeeld: de eerste helft is afgelopen. De voorzitter zit al met de handen in het haar. Die trainer wil de tactiek zo nog wat bijspijkeren, maar die man kent daar dus niks van. Gewoon niks, niente, nada kent die gast van tactiek. Waarom dan een kwartier lang zitten luisteren naar de zever van die trainer, terwijl ge een paar mooie gedichten kunt lezen in die tijd?

Zij twijfelt nog harder, maar die gast is met geen middel te bekeren. Tja . . . . .

Twee uur, de balans ziet er stilaan goed uit.

Een echtpaar van middelbare leeftijd.
Komaan mevrouw, meneer, zus en zo . . . si en la . . ., en 't zijn de laatste acht. En bij de aankoop langs de site mist u onze handtekening. Maar indien u hier en nu bij ons koopt signeren we dus onze eigen gedichten. Schot in de roos.

Komt een man op ons af. Dat ziet er al van ver een pinnig iemand uit.
Welke dichters staan daar in? Uitgebreide uitleg, afwisselend Louisaatje, ik, Louisaatje, ik.

Jamaar, welke bekénde dichters staan daar in???, dringt de man met een soort bitsigheid aan. Ik probeer een tweede poging, wijs hem de affiche, hou hem een bladwijzer voor . . . Plots trapt ie het zondermeer af. Alsof een maartse bui zijn deel geworden was.

We maken onze rekening, Louisaatje betaalt een aantal bundels voor kennissen en collega's. Zelf stop ik de vijf resterende boeken in de plastic zak. Zo gaan ze samen met de overgebleven bladwijzers mijn reiskoffer in.
Samen met het doosje met daarin onze verdiensten.

Thuis mail ik de toestand meteen door naar Jan. Zet ook een post op het WH-forum. En eindelijk, moe maar tevreden is dan het cliché, kan ik rustig zitten gaan om onze bundel eens ferm onder de loep te nemen.
Die is dus prachtig!!! Knap in het achttiende kwadraat.


*** Indien dit stuk jullie bevalt, feedback mag dus, maar gelieve dan niet Uitmuntend of Goed of Niet goed aan te klikken. Stort dan gewoon maar €4,00 op de WH-rekening met in de mededeling: Voor Amnesty International en daarbij natuurlijk het eigen pseudoniem.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Je bent ze wel kwijtgeraakt, denk ik zo.
  Ik had er best bij willen zijn, had vast mijn cool niet kunnen bewaren :)
  x
  ERWEE: Het is even geleden. Een ex. is in elk gegaan naar de moeder van mijn eerste compaagnon.
  Zeer beedankt voor de lezing.
 • jbrouns
  Leuk verslag ERWEE, nu weet ik tenminste wat jullie in de namiddag uitgespookt hebben. Ge zijt nog één spraakwaterval vergeten, ge weet wel: stem op Alain! Stem op Alain!
  ps. Ik denk dat fb geven zonder een waardering aan te klikken niet gaat, althans, mij lukt het niet. En oh ja, ik heb nog twee bundels verkocht aan het thuisfront. Groetjes
  ERWEE: Alain heb ik achterwege gelaten. Te ingewikkeld en te lang om dat uit de doeken te doen.
  Heb mij gisteren naar die vriend begeven in de pastorie, en ook prijs.

  Ga nog een mail sturen ivm iets waar ik aan heb lopen denken.

  Zeer bedankt Joannes.
 • dichtduvel
  Goed gedaan ERWEE, dichtbundels zijn niet populair, Jef
  ERWEE: Awel, daar komen mensen af waarvan je denkt: iemand uit het onderwijs, niente. Niet eens aanspreekbaar.
  Maar dat gaat wel lukken.

  Zeer bedankt Jef!
 • ivo
  zonder te scoren kan je toch geen fb geven, ik vind het tof dat jullie daar stonden en idd het is een hele opgave, ik kan het me levendig voorstellen .


  ERWEE: De mensen ie gekocht hebben en gaan lezen zullen tevreden zijn.
  Anderen weten niet wat ze missen. En dan zijn er de mensen die niet snappen wat er gezegd wordt omdat ze al niet echt thuis in zo'n wereld. Maar 't zal wel lukken.
  Er was er zelfs ene die het boek gekocht heeft voor zijn achteroverkleinzoon.

  Bedankt zinne!
 • Draakje
  Of hoe vrouwelijke charme de balans kan doen keren ;-)
  (niet dat gij niet charmant zijt, zulle)

  Moet toch een boeiende dag geweest zijn!
  ERWEE: Vrouwen: ik draag ze op handen. Klein probleem: mijn armen zijn geamputeerd.

  We hebben het gewoon langs de leuke kant bekeken.

  Bedankt hoor!
 • louisaatje
  blij te mogen figureren in dit verhaal!!! ;-)
  ERWEE: Hopelijk leren de volgende carrefourders hier van. ;-)

  Zeer bedankt.

  Ga nog eens melig doen straks of morgen. Heb gisteren met iemand een eerste contact gelegd mbt het gegeven.
 • Ghislaine
  Met plezier het Carrefourplezier gelezen.
  ERWEE: Zaterdag verkoop ik het aan de Colruyt. met medewerking van Sotheby's.

  Bedankt hoor!
 • SabineLuypaert
  ge ziet he, nen louisiaanse wind doet verkoopwonderen (smile) of (t was beginnersgeluk hahaha, heerlijk, ben nu zwaar kerieus naar die bundel zenne, zal elke moment in de bus vallen hoop ik
  tegen die zuurpruim die op bekendheid knoeft had ge moeten zeggen dat Alain De windt (roloogt) der in stond onder zijn derde pseudoniem he ;)) ge weet wel erwee en zo (smile) ik veeg mijn gedicht aan die geen score zenne (smile) kvind dees goed

  just hier --< is of cool image of coolte (op zen vloms he)-> Ik bewaar mijn cool.
  ERWEE: Toch behield ik daar voortdurend mijn cool, zinne. Daarnet niet. Halve luciferstok achter gelaten in mijn rechteroor.

  Zeer bedankt!
 • muis
  ERwee, heel goed geschreven:) Jullie hebben dat goed gedaan met die verkoopstactieken:)
  Het is niet simpel om iets te verkopen, dat moet op je lijf geschreven zijn. En het is jullie gelukt.
  (binnen enkele dagen is mijn volgend verhaal af, ben er nog aan bezig)

  groetjes
  ERWEE: We waren dan geen rasverkopers, maar 't clowneke uithangen gaat wel bij zo iets.
  En nu dus die vervoegfoeten.

  Zeer bedankt.
  Zal uitkijken naar de volgende muis.
 • vansion
  twee afleveringen met graagte gelezen
  en er aldus ook een beetje bij geweest
  moet kostelijk zijn aan jouw zij!
  ERWEE: Niet geschreven, maar voor het vertrek een kostelijk pilleke geslikt, en dan weet je 't wel.

  Bedankt zinne om erbij geweest te zijn.
 • littlefairytale
  ERWEE, geen fietsende bekken maar dichten bundels. Alweer hilariteit ten top in deze lichtgekleurde waarheden...tine
  ERWEE: Snap niet echt wat je bedoeld met de eerste zin Tine.
  Dit heeft op sommige momenten redelijk wat moeite gekost ter plaatse. Zo de serieux ophouden, en proberen niet de slappe lach te krijgen.
  Veel mensen staan al weigerig tegenover verkopers, en dan moeten ze nog weten wat bedoeld wordt met een po?ziebundel.
  Maar soit, de verkoop is dus meegevallen en dat was de bedoeling.

  Zeer erg bedankt!
 • aquaangel
  Graag gelezen hoe het verder verliep

  de bundels zijn in Nederland nog niet gearriveerd

  ben benieuwd


  ERWEE: Hij is knap qua lay out en TOP qua inhoud.

  Bedankt om dit wedervaren te volgen hoor!
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .