writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Premier Lecocq

door ERWEE

Dames en heren, geachte genodigden.
Onze Eerste minister, Jean-Marie Lecocq, kan hier jammer genoeg vandaag vanwege andere verplichtingen niet aanwezig zijn.

Hij is te zeer gesteld op macht, roem en rijkdom, waardoor een geheel ander project van grotere importantie zijn voorkeur wegdraagt.
Trop is veel. Maar nooit genoeg. Als het kan mag het voor die man altijd nog een ietsje meer zijn.

Zo bijvoorbeeld binnen dat politieke bedrijf. Hoeveel jassen zou die man in de kast hebben hangen?
De ene dag zingt ie 'De Internationale' mee. Een dag later, om de katholieken te plezieren 'Onze Lieve Vrouwentoren'. Vorige week, als gast op een liberaal congres nam hij de micro, brak de speech van de blauwe voorzitter af en begon te zingen van 'Je loog tegen mij'.

En zo heeft Lecocq nog meer op zijn repertoire.
Een betoging van de Groenen, enkele maanden geleden, voor het Ministerie van Leefmilieu, Natuur en Energie. Hij gooide daar een venster open en nadat hij de betogers het zwijgen opgelegd had, zong hij iets over 'Knolrapen en lof, schorseneren en prei'
Ge moet niet vragen, mensen.

En dan vergeet ik er nog bij te zeggen hoe ongelooflijk vals hij zingt. Nog valser dan al die andere politici.

Maar onze Premier heeft daarbij uiteraard maar een doelstelling, dames en heren. Stemmen halen. En jawel, een deel van de kiezers trapt daar zeker in. Hij doet dit soort dingen om de tv-schermen te halen. Volgens mij denkt hij dat er zich onder de kiezers heel veel idioten bevinden.

Voortdurend is Lecocq op zoek naar idolatrie. En dat betekent eigenlijk afgodenaanbidding. De aanbidding van onechte goden.
De echte Goden waren die van de Olympus. Maar dat waren politici als Cicero. Of filosofen als Plato, Aristoteles en nog vele anderen.
Onze politici van nu, dat zijn enkel kabouters en groteske clowns geworden.

Het optreden gezien van onze Eerste Minister toen het in de uitzending bij Bovend'aerde & Smets ging over de Kyoto-norm?
Tonnen ersatz-sneeuw hebben ze moeten laten aanvoeren en naar beneden laten vallen tijdens zijn uiteenzetting. De dames die nadien de studio moesten poetsen zijn in staking gegaan.

Hij bracht daar ondermeer het voorbeeld aan van de droge julimaand van vorig jaar. Dagen van bijna veertig graden. Maar dan, zei Jean-Marie Lecocq, kregen we de koude en natte maand augustus.
De wateroverlast waar onze Franse zuiderburen mee af te rekenen hadden gaf hij als voorbeeld om daarna de vraag te stellen: wie zegt er dat het tijdens de volgende zomer gedurende vier maanden elke dag geen oude wijven regenen zal? Wat willen we dan praten over de opwarming van de aarde?
Later zal blijken dat we momenteel maar even te maken hebben gehad met een Warme Chocotijd.

Die overstromingen, beste aanwezigen, waren natuurlijk een ramp. Maar wij die wonen in industrieel vervuilende gebieden en dagelijks de kwalijke gevolgen op het gebied van onze gezondheid ervaren . . . dat is volgens mij een nog veel grotere ramp.

Sorry mensen, als ik hier te lang over doordraaf, maar onze staande receptie begint pas over een uur, en iemand moet die tijd dan maar vullen.

Om verder te gaan nog een kleine anekdote.
Enkele jaren geleden, aan het begin van zijn ambtstermijn, schreef ik een mail naar de Premier. Ik eindigde een bepaalde alinea met de zin: . . . maar verder wil ik u zeker geen geweten schoppen.
In het woord 'zeker' was er een kleine typefout geslopen. Per ongeluk tikte ik de letter 'H' inplaats van de letter 'K' in het woord.
Lecocq stuurde me volgende reply: U zou zich wel eens mogen bezinnen met betrekking tot het verbeteren van andermans taal. Tenslotte is de intentie van mijn boodschappen belangrijker dan de spelling waarin ze neergeschreven staan.

Beleefdheidshalve stuurde ik een antwoord terug:
Sorry. Pardon. Mea maxima culpa. Het zal aan het toetsenbord gelegen hebben. De letters 'K' en 'H' liggen hier namelijk nogal dicht bij mekaar.
Moet ik nu de hand aan mezelf slaan, meneer de Eerste Minister?

Nooit een antwoord terug gekregen. Daar had Lecocq het lef niet voor, beste mensen.

En vandaag stuurt de Premier dus zijn kat. Omwille van andere verplichtingen. Zogenaamd een project van grotere importantie.
Daar valt meer macht, roem en rijkdom te rapen. En daar is het Lecocq aldoor om te doen. Als het even kan mag het voor die man altijd nog een ietsje meer zijn.
Een bezoek, al was het dan maar aan onze staande receptie en een kort verblijf in de grote tent hiernaast is hem te veel.
Ons dertiende Internationale Volksdans Festival, beste mensen, zal het dus zonder deze Court Jester moeten stellen.
Ik, dames en heren, geachte genodigden, neem dat als een strikt persoonlijke belediging.

 

feedback van andere lezers

 • muis
  Ironisch Erwee, van die politiekers moet ik ook niet veel hebben, ze spelen maar wat. En nu tien juni... er zal nooit iets veranderen
  groetjes
  ERWEE: Ironie was de bedoeling. Heb een lezeres, geen lid, die aan volksdansen doet. Vandaar die vindst voor het dertiende IVF.
  Zo'n minister zal daar niet verschijnen, denk ik.

  Zeer bedankt!
 • sabineluypaert
  pfff kon die allengs niet tegen een klein vertypingske hahha, echt?? die uitzending??? de uitzending bij Bovend'aerde & Smets heb ik weer heel wat gemist...het is ook altijd wat he groll
  ERWEE: Missen is menselijk. Wegens de staking ven het poetspersoneel is het gebleven bij die uitzending.

  Zeer bedankt!
 • ivo
  let the beast gone ..

  zeer cynisch en mooi geschreven
  ERWEE: Deze staat gelukkig niet op de lijsten.

  Zeer bedankt ivo!
 • libo
  ERWEE schrijf er eens wat korte verhalen..... die lange zien nooit het einde
  dikke knuffels livina
  ERWEE: Dir is er een.
  Een kortverhaal.
  En dit is het einde.

  Goed zo?

  Zeer bedankt Livina!
 • Theo_Roosen
  Uitstekend verteld en geschreven. Ironisch ondertoontje. Lust ik wel. ERWEE op zijn best. Groetjes, Theo.
  ERWEE: Alle elementen gehaald uit een vorig leven, toen ik zo eens een periode op enkele politieke sites meespeelde.
  Heb toen heel veel ministers bijgestaan in de nood.
  Gratis zinne! En vaak voor niks.
  Soit.

  Zeer bddankt Theo.
 • RolandBergeys
  Zeher niet slecht geschreven!
  ERWEE: Blei om weten.

  Zeer bedankt Roland.
 • cehadebe
  Leuk om te lezen, ik hou wel van lange verhalen
  ERWEE: Goed van je om langs deze kant de Belgische politiek te willen volgen.

  En zeer bedankt!
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .