writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Logboek van een huwelijksreis (deel 5)

door RolandBergeys

Beste lezer(es), lees eerst de vorige delen, anders kan je heus niet volgen.

xxx


Goed, het was me wat, al zijn we terug in Kaloni geraakt. Ze verzekeren hier echter nauwelijks het dak van je wagen, en voorzichtigheid is aangewezen. Vandaar onze korte, veilige trip naar Mytilini, de hoofdstad. Huizen in onvervalste Tudor-stijl staan er naast krotten, werven, en Byzantijnse kerken of vestingen die uitzicht bieden op de haven met cruiseschepen, vissersboten, jachten en oorlogsbodems, het verkeer in het centrum is nerveus, taxichauffeurs gaan op de vuist met busbestuurders, en toeristen uit alle werelddelen lopen mekaar voor de voet tussen de bazaars: Mytilini lonkt naar het Oosten, en is een grootstad in wording, met haar charmes en kapsones.

Ik vraag de weg naar "the old port" aan een plaatselijke vamp, maar ze kijkt los door me heen terwijl ze haar weg vervolgt.

"De gang van een vrouw kan veel vertellen," weet Leentje. Tja. In tegenstelling tot mijn eerste indrukken, moet ik toegeven dat je hier het hele gamma voorgeschoteld krijgt, van vrouwen die profijtig rondhuppelen, met pruimenmondjes en een blik van "je komt er nooit van zijn leven in," tot de meer wulpse soort met een dito pas. Sommige onder hen ben je al 'ns tegengekomen, denk je, maar dat klopt natuurlijk niet, het zijn klonen van andere ontmoetingen, in andere landen.

Leentje lacht. Haar lach is spontaan en ontwapenend, net als haar blik. Ik hou heel, heel veel van haar - eens was ze mijn eerste liefje, en nu zijn we op huwelijksreis - het leven kan zo vreemd, zo mooi zijn...

De drukte jaagt ons de stad uit, en we rijden naar Agiassos, het Mekka van het eiland. Elke orthodox moet er twee maal in zijn bestaan een icoon gaan vereren, dat de apostel Lucas er zou achtergelaten hebben. Tussen de pijnbomen klimt het dorp op tegen de flank van de Olymposberg, voor het overige is het een soort Scherpenheuvel met dezelfde bedrijvigheid, kraampjes, standjes, en shops - de Witte van Zichem is hier een post-Byzantijns boerke. Over landgenoten gesproken: zij die wij tegenkomen, zijn van het slag dat voor één keer Benidorm heeft overgeslagen, en daar al direct spijt van heeft. Ze mijden elk contact, en gunnen het hotelpersoneel dat zich voor hen afslooft, amper een blik. We eten een slaatje op een terras, en een Antwerpenaar die zijn taal moet herkend hebben, doet dan toch een poging.

"De terminale baden?" vraagt hij.

Met een knikje waarin we ons diepste respect leggen, tonen we hem op de kaart de warmwaterbronnen van Gera, waarna we ons naar de auto haasten, om gierend naar Karini te bollen, bedevaartplaats dan weer, voor elkeen die van kunst(enaars) houdt.

De plataan moet één van de meest poëtische en gastvrije bomen op aarde zijn; zijn hout is van degelijke kwaliteit, stevig en warm in de winter, sappig en koel in de zomer. In Karini, vlakbij een bronnetje aan de Olympos, tussen de cipressen en de bananenplanten, leefde de schilder Theofilos honderd jaar geleden in een holle boom. In zijn museum in Mytilini heeft hij ons reeds geïmponeerd met zijn euforische, kleurrijke afbeeldingen van volkse figuren en vrijheidsstrijders, en zijn levenswijze doet dat nu evenzeer. De holle plataan inspireerde hem om van uit de natuur zelf schoonheid te scheppen, ze niet te verpatsen of klakkeloos te laten consumeren. Ik denk aan die del in de hoofdstad, aan wie dit alles nooit zal besteed zijn, en een wippende wenkbrauw naast me, ontgaat me niet. Een arm over mijn schouder. Een zoen - Leentje begrijpt me, woordeloos.

Hoppa, weer fijn hobbelend de natuur in: dit is huwelijksreizen (van Bergeysen)!


- wordt vervolgd -

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  zeer mooi en prachtig vertelt ..

  bij die gang van een vrouw, heel eventjes op een verkeerd been gezet omdat 'gang' vele betekenissen heeft in onze taal .. en het was niet de meest voor de handliggende die je bedoelde ... *smile*


  RolandBergeys: haha, thx!
 • ERWEE
  Knap, knap!

  ivo zal gedacht hebben dat hare gang in 't bruin stond, zeker.
  RolandBergeys: Haha, dank je, Erwee!
 • remy
  De sfeer blijft er goed inzitten. God nog toe, wat zijn jullie gelukkig met elkaar, proviciat.
  RolandBergeys: Wel, als d?t eruit komt, en blijkbaar is dat zo, dan maak ons dat nog zo mogelijk nog gelukkiger! Thx! Morgen de apotheose :))
 • narundi
  prachtig
  genoten
  RolandBergeys: Hartelijk dank!
 • Henny
  Wat een contrast met de vorige delen. Die drukte opeens En ja, het is fijn om elkaar te kunnen begrijpen zonder woorden.
  RolandBergeys: Ja, 't was een vakantie met heel veel geweldige, afwisselende, maar positieve emoties. Thx! :))
 • Ghislaine
  Opsturen naar typisch vrouwenmagazines.
  RolandBergeys: Haha, ja, waarom niet :))

  Hartelijk dank!
 • Hoeselaar
  Mooi van inhoud en opbouw
  RolandBergeys: Dank je, Wilhelm.
 • muis
  Mmm, k zou eens naar Karini moeten gaan:) hahahaha
  Knap geschreven roland
  groetjes
  RolandBergeys: Hey, dank je Muizeken! En 't is leuk ginds!
 • Lucky
  hahahaha .... het einde is wederom om te lachen
  RolandBergeys: Haha, eigenlijk wel, ja. Deel 6 is de apoteose dan w eer.
 • koyaanisqatsi
  zeg nu zelf... daar kan een verslag met de videocamera toch niet tegenop
  RolandBergeys: tja, ik h?b ook geen videocamera h? :))
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .