writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De fabriek

door roggemanj

De machtige machines braken gigantisch grote hoeveelheden suiker uit over de vloer , het gaat grondig mis deze keer, de grond davert als bij een aardbeving, het geluid is oorverdovend, bij het aanschouwen van zoveel technisch geweld besef ik hoe klein ik ben, de vloeibaar kokende suiker begint onmiddellijk te stollen op de koude vloer, hier is werk aan de winkel..ik sta verwonderd te kijken naar het spektakel.
De grote stoompluimen stijgen ten hemel en steken scherp af tegen de felblauwe winterlucht, de fabriek lijkt wel in brand te staan door deze akelige rookpluimen.De herkenbare geur van verbrand suiker hangt overal, soms lijkt het wel of er worden hier constant pannenkoeken gebakken.
Inmiddels is iedereen gealarmeerd en snellen ze ter hulp, iedereen heeft zijn taak bij dergelijke toestanden, ik ben de buitenstaander, de toeschouwer..Er wordt geschreeuwd en geroepen naar elkaar, deze mensen zijn werkelijk op elkaar afgestemd, ze lijken wel op automatische piloten die blindelings hun taak uitvoeren..ondertussen is het uitbraken van de vloeibare suiker gestopt, alles lijkt onder controle..
Het gaat er hier af en toe erg Spartaans aan toe en ondanks alle technische snufjes en allerlei sturingen en regelingen gaat het er soms hectisch aan toe..
Ik keer terug met mijn fietsje door de fabriek en aanschouw de dampende Dender in het ochtendlicht, ik vraag me af of dit schouwspel met woorden te beschrijven is..ooit zal al dit moois uitgewist zijn samen met mij en zal waarschijnlijk niemand meer terugdenken aan wat hier gebeurd is..hier in 'mijn'fabriek..
Tijd zal alles uitgewist hebben en mijn ervaringen en bewondering voor al dit moois zullen voor altijd verdwenen zijn..zo is het onze voorvaderen vergaan en het zal voor ons niet anders zijn.

 

feedback van andere lezers

 • Vansion
  einde eerste paragraaf staat 2 keer 'ondertussen'

  Ik versta niet goed wat je met die 2de paragraaf wil weergeven? De hectische toestanden ondanks de discipline? Dus eigen 'maar' ipv 'en' ? Of zie ik het niet ?

  graag gelezen - heel levendig gebracht - met betrokkenheid - mooi ...

  groetjes. tot nog
  roggemanj: het is in de eerste plaats mijn bedoeling ervaringen vast te leggen..toch bedankt voor je reactie
 • geertje
  ik wou je net wijzen op een vervoegingsfoutje,
  maar het werd intussen verbeterd...
  mooi intrigerend verhaal,
  hierdoor blijft de herinnering eraan, alvast bestaan...mooi !

  groetjes
 • maridava
  Graag gelezen, maar had een ander einde verwacht.
  Maridava
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .