writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Levenscirkels (deel 1)

door liesje

Een nieuw leven wordt geboren binnen grotere gehelen: het gezin, vervolgens de familie en ten slotte de wereld. Mag ik deze drie aspecten misschien de levenscirkels noemen die je omringen?

Zelf heb ik ervaren dat deze cirkels je kunnen helpen groeien. Je gezin kan je bijvoorbeeld aanmoedigen om je kwaliteiten te ontwikkelen, waardoor je groeit. De cirkel wordt groter en gaat ook meer kracht uitstralen dan voorheen. De cirkels kunnen echter ook beklemmend werken. Waarschijnlijk heb jij ook al wel al eens volgende woorden gehoord: 'dit past niet binnen ons gezin, binnen onze familie of binnen onze wereld'. Als krachtig individu doorbreek je deze woorden misschien door je daden toch door te laten breken, maar ergens blijft de miskenning soms toch in je geest leven. Die woorden zijn geen hulp om te groeien, maar een beperking van je zijn. Ikzelf vind het zo belangrijk om als mens je eigen groeiproces te kunnen kiezen, een proces wat al dan niet later als positief of negatief zal ervaren worden. Als mens leer je ook uit je fouten en het grootste teken van liefde is dat de mensen om je heen je steunen na zo'n ervaring.

Je wordt als individu geboren binnen jouw levenscirkels, maar ergens moet je op je pad zelf je eigen cirkel creŽren. Een cirkel waar dan later zelf een kind, een familie, een stukje wereld kan door omarmd worden. Je wordt gekoesterd en omringd bij je geboorte, om later zelf te kunnen koesteren en omarmen. Het is dan ook zo belangrijk dat jouw geboortecirkels je omarmen met positivisme. In onze maatschappij wordt zo vaak gesproken over 'vicieuze cirkels'. Als kind van een drugsverslaafde moeder zou je bijvoorbeeld zelf ook later meer kans hebben om naar verdovende middelen te grijpen. Laat ons als 'wereld' echter deze vicieuze cirkels doorbreken en helpen waar het gezin of de familie beklemmend werkt. Of laat ons het gezin en de familie helpen om een krachtiger geheel te vormen.

Ik denk dat het echt de wereld is die een groot verschil kan uitmaken. Het is de wereld die de kleinere cirkels als extra steun kan omarmen. Elk mensen vergelijk ik met een boom. Het gezin en de familie vormen dan de wortels. De wereld aanzie ik dan als het resterende deel natuur wat je als boom broodnodig hebt om te kunnen overleven: de zon die je tegemoet lacht, de regen die voor voedingssappen zorgt, de wind die je laat dansen,...

 

feedback van andere lezers

 • Emmeline
  Ten eerste wil ik zeggen dat je echt iets schrijft waarover kan nagedacht worden, en daar hou ik van... Het is niet zomaar aan te nemen, je moet het laten bezinken... STERK!!
  maar toch wil ik je zeker ook wijzen op je typfouten...
  * het bezittelijk voornaamwoord in de je-vorm is jouW... Dus jouw levenscirkels, jouw geboortecirkels,...
  *in tweede alinea: meer kracht uitstralen DAN voorheen... Weet niet waarom, maar weet wel dat als niet klopt...
  * ten laaste ben ik heel erg blij dat er geen dt-fouten inzitten :)...
  Kus!!
  Xx
  liesje: Dank je Emmeline,
  met blozende wangen moet ik je gelijk geven!
  Bedankt voor je eerlijkheid;
  deze wordt enorm geapprecieerd.
  Knuffel,
  Lies
 • ERWEE
  Duidelijk stuk.

  ..., als kind van een drugsverslaafde moeder ... => Ik zou een nieuwe zin beginnen met 'Als ...', en dus een punt na de vorige.

  Altijd opletten: bepaalde zinnen worden krachtiger door van 1 lange zin er twee te maken.

  Valt niks bij te blozen hoor.
  liesje: Dank je wel Erwee voor je feedback!!!!
 • thijl
  Prima, duidelijk en helder. Iets om eens bij stil te staan en wat langer over na te denken.

  Vrijblijvend tipje:

  -De cirkels kunnen echter ook beklemmend werken. --> Beklemmend betekent zoveel als 'benauwend', zoals in 'beklemmende stilte', wellicht wil je overwegen het woordje beklemmend te vervangen door 'belemmerend', ik denk dat je daarmee beter omschrijft wat je wilt zeggen.
  liesje: Dag Thijl,
  bedankt voor het lezen van mijn tekst en de waardering voor deel 1. Beklemmend kan zowel als benauwend als belemmerend betekenen.
  De lezer heeft hierin zijn vrijheid...
  Groetjes,
  Lies
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .