writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Levenscirkels (deel 2)

door liesje

Als mens heb ik ervaren dat ik geen kracht meer zou hebben zonder mijn omringende wereld. De wortels van het gezin zijn ziek geworden na het vroegtijdige overlijden van mijn papa. De wortels van mijn familie hebben me eerder ontwricht dan steun gegeven. Ze namen afscheid van me. De familiewortels omringden mijn stam, mijn persoonlijkheid, niet. Ze kozen een andere weg. Als mens denk ik dat je altijd littekens in je hart bewaard als de cirkels van je gezin en je familie minder krachtig stralen of doorbroken worden. Het is in mijn ogen een klein beetje sterven. Als deze cirkels je niet meer omarmen, dan zal er altijd wel eens een moment van gemis je hart raken, vaak ongewild. Denk bijvoorbeeld aan kerstmis (het familiemoment bij uitstek), een trouwfeest wat wordt gekleurd door het gemis van een gestorven familielid of wordt overschaduwd door familieruzies,... Naar eigen ervaring kan je nooit echt afscheid nemen van je gezin of je familie. Ze vormen dan ook de wortels van je bestaan. Ik heb zelf al jaren geen contact meer met mijn familie, maar toch kan ik me niet ontdoen van mijn familiewortels. Slechte herinneringen die blijven pijn doen? Een gemis wat verder leeft? Ik weet het niet, maar mijn familie leeft in elk geval verder in mijn geest.

Bij het schrijven van deze tekst, wil ik ook even stilstaan bij adoptie. Ik vind het wonderlijk als een gezin en een familie ruimer willen kijken dan de eigen bloedband. Ik vind het prachtig als mensen hun wortels aanreiken om een kindje te helpen groeien. Aan de andere kant begrijp ik ook waarom een kindje wat werd geadopteerd ooit op zoek wil gaan naar zijn geboortecirkels. Zijn eerste levensdag werd hij omarmd door zijn eigen levenscirkels. Deze werden overgenomen door mensen, maar nooit weggenomen. Als geadopteerd kindje wordt je naar mijn gevoel omringd door vijf geboortecirkels: tweemaal het gezin, tweemaal de familie en n wereld. Als individu hoop ik dat elk geadopteerd kindje de kans krijgt om alle cirkels te ontdekken, indien gewenst.

 

feedback van andere lezers

 • ERWEE
  Knap andermaal. Ook de link met het begrip adoptie.

  Even bekijken:
  ... DAN steun gegeven. (Dat Als-gebruik komt wel vaker uit de eigen streekdialecten.)

  Vaak ongewild => zonder haakjes en als op zichzelfstaande zin.
  En dan verder met Kerstmis, het familiefeest ...

  Komma na 'Naar eigen ervaring' hoeft niet.

  ... met mijn familie, maar toch kan ik me ... =>... met mijn familie. Maar toch kan ik me ...
  liesje: Dank je wel voor je zinvolle feedback!!!!
 • thijl
  Weer een mooie diepzinnige overdenking.

  Vrijblijvend tipje:

  -dan de eigen bloedband (dan ipv als, groter, kleiner, verder, ruimer etc. dan. Dus bij een vergrotende trap waarbij twee zaken of ideen worden vergeleken is het 'dan'.
  liesje: Dank je wel voor de zinvolle en terecht opmerking en merci voor de positieve feedback!
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .