writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Onverantwoord gedrag

door Henny

Tot een jaar geleden stond er een lagere school vlak bij mij in de buurt. Elke ochtend en middag kwamen ouders in hun auto de kinderen brengen en halen. In die tijd viel mij vooral op dat soms vier tot zes kinderen achter in de auto gepropt werden zonder ze te beveiligen op wat voor een manier dan ook. Ook ouders die te voet hun kroost gingen ophalen.
Bij het hek van de school stonden ook vaak veel ouders te wachten met kinderen bij zich die nog te jong waren om naar school te gaan. Zo kon het wel een enkele keer gebeuren dat zo'n snuiter de weg op schoot omdat de ouders te druk met elkaar in gesprek waren. Zo heb ik gezien dat een peuter aangereden werd door een achteruitrijdende auto. Gelukkig viel de schade mee en kwam het kind met een hoofdwond en de schrik vrij.

Vanmiddag liep ik het winkelcentrum uit waar ik bijna dagelijks mijn boodschappen doe. Een immens grote vrachtwagencombi, van zo'n achttien meter, was achteruit aan het manoeuvreren om bij een supermarkt te kunnen gaan lossen. Daarbij liet de bestuurder duidelijke geluidssignalen horen. Bestuurders van voertuigen, fietsers en voetgangers stopten om de vrachtwagenchauffeur de gelegenheid te geven zijn werk te verrichten. Tenminste… Een vrouw fietste dwars over het voetgangersgedeelte. Achter haar aan fietsten twee kinderen van een jaar of zes en acht. Zij reed zonder op of om te kijken achter de vrachtwagen langs. De kinderen volgden even later haar voorbeeld, rakelings achter de vrachtwagen langs met nog geen meter verschil! De vrachtwagen stopte abrupt en de chauffeur claxonneerde luid. Iedereen was geschrokken en onder de indruk. Behalve de vrouw en de twee kinderen. Zij waren zich waarschijnlijk van geen kwaad bewust.

Nota: Ik snap zulke ouders niet.


 

feedback van andere lezers

 • JC
  het ergste is dat ze zich van geen kwaad bewust zijn, dat komt pas te laat
  Henny: Dat is zo. Of helemaal niet.
 • thijl
  Zo de ouden zongen, piepen de jongen. Je wilt niet weten hoevaak ik (vooral jonge) fietsers door een rood verkeerslicht zie rijden, waarbij de bijna-ongevallen niet van de lucht zijn. Je hart staat af en toe stil ;-(En dan worden die fietsers nog giftig ook op de automoblisten.
  Graag gelezen. Uitstekende observatie.

  Vrijblijvende tipjes:

  -hun kroost gingen ophalen. (+punt)
  -duidelijke geluidssignalen (+s)
  -fietsers en voetgangers stopten (+n meervoud)
  -fietsten twee kinderen (+n meervoud)
  -De kinderen volgden (+n)
  Henny: Dank je voor je oplettendheid en ik heb het aangepast. Door dit soort van gedrag komt er uiteraad ook veel meer agressie met alle gevolgen van dien...
 • cehadebe
  Goed opgemerkt, maar het is naar mijn gevoel meer een verhaal voor in de schoolkrant. Je voelt je verontwaardiging nog, terecht trouwens
  Henny: Haha! Wie weet. We waren wel allemaal erg geschrokken van dit voorval.
 • Ghislaine
  Mooie aanklacht hoe de meeste mensen vrij onchalant met het verkeer en de spelregels omgaan. Het is altijd een ander zijn/haar schuld wanneer er brokken van komen. Ik wrijf me dagelijks in de handen, klaar om te pennen tot mijn vingertjes blauw zien.
  Henny: Hahaha! Ik geloof je meteen! Ik zie ook vaak ouders die de kinderwagen al half op de weg hebben staan als ze kijken of ze over kunnen steken. Voorrang hebben is een recht, geen plicht.
 • SabineLuypaert
  ja zeg brrrr ik noem dat dommigheid he, sommigen beseffen gewoon niet... alle kga niet beginnen zagen zenne ;))
  Henny: Ik weet wat je wil zeggen lieverd. Dat bedoel ik nu ook. {}
 • muis
  Dan moet je eens met de wagen PROBEREN te rijden in een stad, niet ver hier vandaan! En dan tussen 15.20 u en 16.30u.
  De nieuwe voorrangsregels (wet) gaat blijkbaar boven verantwoordelijkheidsgevoel. En dat snap ik ook niet.
  Of ben ik oud aan het worden?
  Knap geschreven
  groetjes
  Henny: Nee je bent niet oud aan het worden. Ik heb juist het idee dat door die nieuwe regels mensen minder oplettend aan het worden zijn. Ze staan toch in hun recht is het niet?
 • erinneke
  met plezier gelezen
  Henny: Dank je!
 • Misty
  Bij dit soort voovallen ga ik echt stuiteren. Ook de eerste alinea is erg herkenbaar.
  Henny: Echt wel! Of ze niet bij stil staan hoe kostbaar kinderen en volwassenen zijn
 • annedanvoie
  Met veel plezier gelezen,
  vriendelijke groet,
  liefs,
  een zeer fijne dag nog,
  Anne danvoie xxx
  Henny: Fijn dat ik je kon plezieren, dat was ook de opzet.
 • aquaangel
  ja heel gevaarlijk dit soort dingen..

  goed verslag
  xx
  Henny: Ik wilde aantonen dat niet alles is wat het lijkt. Bedankt voor het komen lezen. xx
 • eradi
  Het zijn niet enkel de fietsers die abrupte manoeuvres maken. Ik rij nu sinds mei met de bus naar het werk (Brussel) en heb al 2 keer meegemaakt dat de bus zich op het tegenovergestelde rijvak moet smijten om een aanrijding te voorkomen. We hebben al 2 maal geluk gehad dat de tegenliggers op tijd konden stoppen. Maar zoals het er nu naar uitziet, zal je binnenkort van mij een dergelijk verhaal kunnen lezen ... met minder goede uitslag.
  Henny: Zeker je laatste zin doet me huiveren. Voorang hebben is een recht en geen plicht. Meer rekening met elkaar houden zou een groot goed zijn. Bedankt voor je reactie!
 • Hoeselaar
  Onverantwoord en dat noemen zich ouders, tja wadde.

  Wilhelm
  Henny: En piepen als het mis gaat...
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .