writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het feest deel tien. Eerlijk Dagpauwoog.

door rob

Eerlijk Dagpauwoog.

"Dagpauwoog, ik vergelijk je altijd met een vlinder. Dat weet je. Anders kan ik je geest niet begrijpen. Dat weet je ook. Maar ik moet oppassen dat ik het gedrag van vlinders niet op jou projecteer. Het schijnbaar nutteloos door de lucht dwarrelen en hun begeerte halen uit het tegen de muur geplakt van de zon genieten. Ben je daar nu ook mee bezig? Zit je nu je begeerte te halen uit dit stelsel?"
"Natuurlijk geniet ik van dit stelsel, en het sterkt mij evenzeer als de zon jouw vlinders. Maar jouw vlinders hebben ook een lange reis voor zich. En zij vliegen alleen. Daar houdt de vergelijking op. Ik heb immers jullie en meer dan een bepaald doel. De vlinder die jullie Schip noemen betekent ondertussen meer voor mij dan jullie doel. Maar die doelen vallen gelukkig samen en hoef ik niet te kiezen."
"Je hebt ons zeg je, maar als je moest kiezen? Zou je ons offeren voor jouw doel?"
"Nee ik zou niet jullie maar jullie doel offeren."
"Is jouw doel dan genetisch bepaald of is dat een eigen keuze?"
"Beiden Rob, alleen die eigen keuze is maar beperkt. Vergelijk het met wat ik in jullie wereld voel als verliefdheid."
"Dagpauwoog, als je dat gevoel kent betekent dat ook dat je onbezonnen dingen kunt gaan doen zoals het risico nemen van het vouwen van tijd en ruimte zoals wij van plan zijn. Ben je dan wel eerlijk tegenover ons met je berekeningen? Mij maakt het niet uit maar voor Elf wil ik dat je eerlijk bent. Ik wil niet dat haar iets kan overkomen waarvan ik de gevolgen niet kan inschatten omdat jij mij fout informeert."
"Ik voel je woede opkomen Rob. Ik zal je de echte berekeningen laten zien maar vraag me niet mijn gevoel voor Schip hieruit te verwijderen. Ik vind het al een hele stap dat ik dit durf. Ik geef je eerst de parameters."
"Wauw je bent wel erg verliefd. Maar ter zake, er klopt iets niet, ik mis wat. Ik mis de waarde van vriendschap zoals die tussen Elf en mij geldt. En de waarde van de genegenheid tussen Huisgeest en mij heb je verkeerd ingeschat. Mag ik de waarden aanpassen naar mijn idee?"
"Natuurlijk kan ik dat niet zo goed als jij, inschatten wat mensen betreft. Maar wil je niet eerst zien wat de werkelijke uitkomst van de berekeningen was?"
"Dat wil ik zeker en ze vergelijken met het gevoel dat je ons gaf. Daarmee kan ik iets van je dwaasheid bepalen. Laat maar voelen."
"Je hebt het resultaat. Het echte resultaat."
"Je was er echt ingestormd h? En op de duizend vlinders zou het gehaald hebben. Beloof me een ding, zolang we bij jou aan boord zijn wees eerlijk waar het dingen betreft die Elf aangaan. We kunnen Elf terugbrengen en daarna mag je doen wat je wilt, ik ga wel mee."
"Rob n ben jij niet eerlijk, Elf ging niet voor niks mee. En kom maar op met jouw waarden!"
"Dagpauwoog, die heb je gevoeld en nu aan het werk."
"Rob? Je gaat haar dit vertellen he?"
"Ja."

"Elf, ik dacht dat je nog binnen zat?"
"Nee Rob, ik stond hier al een tijdje."

 

feedback van andere lezers

 • Ghislaine
  Knap neergezet en blijf dit met interesse volgen.
  rob: Sla er vooral geen over. Grapje, nog een paar delen te gaan.
 • SabineLuypaert
  kheb haar zien zitten (smile) op ne geknipte vlinderstruik (ze pinkte een traantje weg, haar lievelingstakje was mee gesneuveld, wat zal elf wel niet denken (sad)
  rob: Harde leermeester.
 • aquaangel
  heel mooi

  zelf houd ik wel meer van ' ipv " op de een of andere manier vind ik dubbel " druk staan in de tekst :S

  liefs aqua
  rob: Uiteindelijk moet het een feest worden....
  Ik zal eens naar dat "druk" kijken.
  ;-))
 • thijl
  prima verdieping van het verhaal
  rob: Dank U, ook namens Elf.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .