writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

mèè èè èè èèh

door Pake

M h; m h. Ja precies, zo is het. Ho, wacht, wacht nou even, zo meteen wordt je alles duidelijk.

Wie heeft er niet van die momenten waarop hij of zij overloopt van die voortdurende instroom van kleine irritatietjes. Irri ta tietjes, h h, das al beter, dat lucht ook al een ietseke op, maar genoeg was het gisterenochtend voor mij niet. Nee.

En toen kwam die druppel.

Mijn buurman Mario belt bij me aan, kervers terug van vakantie.
"Ah, h, gezellig. Jullie zijn terug van vakantie dus. Hmm. Goed gehad Waar zijn jullie eigenlijk geweest?"
"Oh, ja hoor, het was goed, zeker. Ahh, mooi horloge heb je. Precies als die van mij."
"H? Ah, nou ja, tis ter een van de Aldi hoor. Spotgoedkoop." Ik voel dat er iets niet klopt, dat er iets vervelends naderbij kruipt. Ach, wat, ga maar niet taai doen, man. Blijf toch vrie....

En dan komt het. Hij schuifelt wat achteruit, en ik volg verbaasd zijn beweging, nog steeds wat gesensibiliseerd door de vriendelijke one-liners. Dan zie ik zie verstrakken, en weet ineens dat mijn intuitie juist was. Ach, waarom moet nou net nu die hond in mijn gedachten komen met die omhoog komende nekharen. Ja, en dan die rugharen zeg, gaat mijn gedachtentreintje, immiddels op weg om TVG te worden.

Hij kijkt me nu koeltjes en lichtelijk bestraffend, maar tegelijk o zo vriendelijk aan, en vraagt "Kees, komt dit plasje water van ju af?"
H? Plasje water? Ik kijk verbijsterd naar het minuscule plasje water naast de deur. Zelden kwam mijn irrita tietje (het helpt niet meer) zo snel opzetten. Zelden kwam er zo'n vernietigende tsunami op mijn omgangsfatsoen en burenliefde aangerold. Ik voel me verstrakken en in het geweer komen. Snotver, komt die vent me weer met een onnozel akkefietje van supraridicule proporties aan de deur de les lezen. Eerst zijn bezwaren tegen een vogelnestje; toen het gezeur over het zogenaamd ten onrechte gebruiken van de riolering. Dan zijn lulpra..p.praat over het niet gesloten hebben van onze voordeur. Allez, zeg, genoeg nu. Ik laat me zo niet de les lezen, en zeker me niet in zijn gelid zetten. En ik kan niet tegen die verkapte houding van superioriteit. Ik schiet naar voren. "Maar jong", zwelt mijn bariton aan, als dat fuck-p la s j e j e e r g e r t dan doe je het toch gewoon op, onderwijl met mijn voet door het plasje schuivend. "Kom je eerst een beetje schmeichelen en dan me de les lezen?" "Verdomme", gaat het door me heen, "moet je zien hoe hij ontzet hij naar zijn plasje kijkt, nu ik zijn probleem zo flinterdun over de vloer uitsmeer. Met een knarsende draai keer ik me om naar binnen te gaan.
Smash klinkt mijn deur door de gang. Ai, daar schrik ik zelf van. In dezelfde beweging draai ik door, nu extra gemotiveerd om mijn eigen lawaaischopperij; ruk de deur open, en ik voeg me bij hem, inmiddels alle tekenen vertonend van Lucy op de golf van Mexico.
"Jij bent toch ook wel een zeldzame zeikneus, h. Weet je waar dat plasje vandaan komt? Nou? Uit je eigen kruis, piemel. Je bent een zeikert."
"Ja maar, ik wou je alleen maar vragen of dat water van jou afkom".
"Nee dus. Je wou me vragen om dat plasje p te ruimen. En, ik zeg je, als je me nog eens een keer aan mijn deur komt vervelen; God, jong, ik zeg het je, dan zwaait er wat!"

Tja, en dan komt het. Allemensen Kees. Je hebt je laten gaan, je hebt een ordinaire ruzie achter de rug. Spijt? Nee! Nee? Ja. Maar die pief had zijn rode kaart verdiend. Geef je die niet, dan maakt ie het hoe langer hoe bonter. Hij verknalt mijn levensvreugde verdikkeme.

Bij de Kastelein kan ik een beetje stoom aflaten.
"Moet je nagaan, de vent wordt nota bene betaald om de hal schoon te houden. Ja, ook door mij. Probeert ie mij de les te lezen en te drillen. GrrrRR.
Er is begrip. De TVG is weg, maar toch, het boemelt nog aardig door hoor. Hier wisten ze trouwens al dat er ambras was geweest.
"H, hoe weet jij dat?"
"GSM h, mijn Pa belde me op. "H, er is ambras in de tent."
Oh ja, er is begip, zeker bij deze zoon. "Ja, ja, we kennen die tochDas unnen echte scherpslijper, amai."

Ik probeer mijn restje drift eruit te lopen. Ja, straks kom ik hem ongetwijfeld weer tegen en wat dan? Rustig Kees, ja nu heb je wel genoeg stoom afgeblazen.
En dan, op dit wandelingetje krijg ik ineens een opsteker. Ach, ik moet eerst vertellen dat ik op mijn wandelingen graag praat tegen geiten, koeien, paarden, kraaien (moet je eens doen "krrrraaaaaah, zo voluit vanuit je middenrif, en dan dat terugroepen), en zelfs praat tegen de bloemen (ahh, Datura, ja ja, stuk vergif!). Nu zijn de schapen aan de beurt. Ah, ja, leuk en mijn goeie zin komt al terug: m m h roep ik voor het eerst in mijn leven. H wat een vibraties, dat lucht op, en het laatste restje van mijn boosheid en agressie wordt meegevoerd door onze gezamenlijke, smartelijke en smekende beurtzang m h, m h, m h, m h.

Zelden zo'n goed therapeutisch gesprek gehad.

 

feedback van andere lezers

 • SabineLuypaert
  wat een zaligheidje hahah, klinkt beetje vreemd toch hoor (grijnst vettig) Sabine die zich echt afvraagt van waar dat plasje nu kwam hahahaha (past tussen haakjes ook nogal in het vreemde kader van het derde item hier -->http://www.sabineluypaert.com/nieuws.asp?id=39 met theraputisch gesprektitelke of zo
  Pake: kwist het echt nie of ge dit kont waarderen zo. Maar zeer vereerd mee oe mening...en ik blijf mijn schoapkes zowel tellen als houwen van ..
 • Henny
  Nu vind ik je ook hier! Leuk! En wat ik van je verhaal vind weet je al.
  Pake: Ja,ja, over dat irritante druppeltje h
 • Wee
  Haha, geweldig! Weer vol met Pakevleugjes :)
  (Die TGV raast mij ook met een regelmaat waar een echte jaloers op zou zijn.)
  Dank voor de lach, die noodde ik even.
  x
  Pake: fijn om zo positief gewaardeerd te worden Wee, en er gaat niks boven een goed gesprek...hahahahaaaaaaa
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .