writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Achillespees

door Maarten

Amina werd al op vrij jonge leeftijd de balletschool 'The New York Anaheim Ballet' binnengehaald als een grote belofte voor de toekomst. Technisch was ze quasi perfect en haar Egyptische oorsprong gaf haar gezicht een uitzonderlijke expressie . Zoals zo vaak bij getalenteerde mensen kreeg ze dan ook gauw heel wat tegenwind van de 2e rijdanseressen. Ze vloog door de repetities heen, deed vaak extra overuren en al dat werk leverde haar dan ook meer dan eens de hoofdrol op in een belangrijke productie en dit stak bij vele meisje kwaad bloed. Vooral dan bij Mira Kowalzyck die altijd verdrongen werd naar de ondankbare rol van understudy. En dan was er nog Michael Plater, de artistieke directeur van het gezelschap. Michael die alles opzijzette voor geld. Zelfs zijn waarden.

Er heerste een gespannen sfeer in de studio's van het gezelschap. Er hing namelijk een aankondiging voor de casting van een nieuwe productie met enkel één vrouwelijke hoofdrol. De gesprekken in de gang gingen dan ook al gauw over wie de nieuwe hoofdrol zou krijgen. Mira was de favoriet van velen, aangezien ze zo'n populair persoon was, maar iedereen besefte wel dat Amina de meeste kans maakte. Ze was immers de ster van het gezelschap en het gerucht ging de ronde dat ze haar trainingstempo nog had opgevoerd in voorbereiding voor de nieuwe rol. Slechts weinigen zagen haar oefenen aangezien Amina liever alleen danste en enkel van docenten commentaar kon verdragen. Wat de casting nog specialer maakte was dat de nieuwe artistieke directeur, Michael Plater, de nieuwe hoofdrolspeelster ging gebruiken als uithangbord van het gezelschap om zo meer geld in het laatje te brengen.

Op de eerste auditiedag werd het al gauw duidelijk wie er door ging, en het was dan ook geen verrassing als enkel Mira en Amina de volgende dag op de lijst van de overblijvers stonden. De toon was dan ook bitsig toen ze elkaar de volgende dag op de gang tegen kwamen.
'Hey Amina, ik heb gisteren eens goed naar je gekeken en je deed het echt heel goed hoor. Alleen jammer dat je zo vaak je evenwicht verloor. Je mag tevreden zijn dat Michael je er door heeft gelaten.'
Amina besloot hier niet op in te gaan en na nog enkele commentaren van Mira besloot ze het gesprek met : 'Nog veel succes morgen Mira.'
Toen de 2 meisjes de volgende dag aan hun opwarming voor het grote moment bezig waren kwam plots Michael de zaal binnen.
'Hey Michael, alles oké?' begon Mira spontaan flemen.
Michael negeerde haar en dook vervolgens, na Amina en Mira een kort aanmoedigend praatje te geven, weer in zijn dossiers.

Toen even later de lichten gedoofd werden en ze beiden in de coulissen plaatsnamen nam de spanning toe. De muziek startte en Michael riep Mira als eerste af. Ze danste een ongeïnspireerd foutloos parcours waarvan Amina wist dat ze beter zou kunnen. De eerste minuten ging alles foutloos en begon het aanwezig publiek er nog meer van overtuigd te geraken dat Amina de rol zou krijgen. Tot Amina, in het midden van een sprongenreeks, op een spekglad stukje terechtkwam in het midden van de balletvloer. Amina hoorde een krak en wist direct dat er iets fout zat. Ze voelde aan haar rechtervoet en merkte datgene waar elke danseres een doodsangst voor heeft. Achillespees gescheurd. Het einde van elke danscarrière. Met een van pijn en angst vertrokken gezicht keek ze in de coulissen recht in het gesloten gezicht van Mira. Ze meende zelf een klein lachje te onderscheiden.
'Oh god, Amina, gaat het?,' hoorde ze Michael vragen.
-'Achillespees gescheurd,' zei ze met trillende stem. Een traan begon zich te vormen in haar ooghoek. Dit mocht niet nu gebeuren.
'Ja, dat is duidelijk dan. Mira krijgt de rol. Proficiat Mira, jij wordt het nieuwe uithangbord van het gezelschap. Sorry Amina, ik zal een ambulance bellen. Het ga je goed.'
Amina haar wereld stortte op nog geen minuut helemaal in elkaar.

Een jaar later zat Amina thuis alleen voor de tv. De revalidatie was vlot verlopen en ze kon sinds kort weer zonder krukken lopen. Af en toe ving ze nieuws op van het gezelschap en dan vooral over hoe Mira veranderd was in de positieve zin. Het was alsof ze ergens spijt van had. Amina lachtte toen ze naar het cultuurprogramma op de openbare zender keek en Mira kowalzyck een beetje voorzichtig lachend tevoorschijn zag komen samen met Michael Platter.
'Dit is de vrouw die ons gezelschap nodig heeft om ons succesvol de eenentwintigste eeuw binnen te leiden en dat daarvoor offers moesten gebracht worden is in schril contrast met de gouden tijden die we tegemoet gaan met onze nieuwe ster Mira,' declameerde Michael.

Het was een lach met een traan.

-----------------------------------------------------------------------

Dit verhaal is een taak die ik heb moeten volbrengen voor een schrijfcursus. Het is volgens bepaalde regels geschreven maar hopelijk vinden jullie het goed.

 

feedback van andere lezers

  • ERWEE
    Vind het verhaal knap. Zou echter wel de raad geven toch ook soms lange zinnen in twee kortere zinnen te zetten.

    En dan zijn er een aantal foute woordkeuzes:

    en dit 'stak' bij vele meisje kwaad bloed. => en dit 'zette' bij vele meisjes kwaad bloed

    en het gerucht 'ging' de ronde => en het gerucht 'deed' de ronde

    had opgevoerd in voorbereiding 'voor' de nieuwe rol. => had opgevoerd in voorbereiding 'van' de nieuwe rol.

    Toen de 2 meisjes => Toen de twee meisjes (een cijfer steeds in de woordvorm zetten)

    'waarvan' Amina wist dat ze beter zou kunnen. => 'waardoor' Amina wist dat ze beter zou kunnen.

    eerste minuten ging alles foutloos en begon het 'aanwezig' publiek => het aanwezige publiek

    Ze meende zelf een klein lachje te onderscheiden. => Ze meende 'zelfs' ...

    Amina haar wereld stortte op nog geen minuut helemaal in elkaar. => Amina's wereld stortte 'in' nog geen minuut helemaal in elkaar.

    en dan vooral over hoe Mira veranderd was in (de) positieve zin. => en dan vooral over hoe Mira veranderd was in positieve zin.

    op de openbare zender keek en Mira kowalzyck => Kowalzyck

    En by the way: schrijfcursussen, ERWEE heeft er zijn bedenkingen bij. de enige raad die ik kan geven is: veel lezen.
    Heel veeeeeeeeeeeeeeel lezen.
    Maarten: Je mening en hulp wordt ten zeerste geapprecieerd Erwee! Maarten x
  • thomas
    Ik vind het niet slecht, maar toch heb ik al veel beter van je gelezen... ik voel het niet
    Maarten: Vond het ook veel te emotieloos... ga het nog wat moeten leren, goede verhaalconstructie + het gevoel... Merci Elke. Maarten x
  • Victoria
    Hoewel ik absoluut geen idee heb van schrijfregels, denk ik wel dat je dit technisch goed gedaan hebt. Lange zinnen, correct Nederlands, ... Inhoudelijk vind ik dit werkje iets te beschrijvend en worden gevoelens te weinig uitgediept. Als je carrière naar de vaantjes is, dan mag woede en teleurstelling breed uitgesmeerd worden!
    Maar wie ben ik... :-). Misschien heb je hier wel heel veel punten voor gekregen... Zoals ik al zei, ik ben een leek.
    Maarten: De gevoelens kon ik niet zo zwaar uitdiepen want het verhaal moest op 2 blz met interlinie 1,5 passen... Dus elke regel moest welgekozen zijn :p. Bedankt voor de commentaar... Maarten x
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .