writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Inspelen op Brusselmans-Negen-Drie

door ERWEE

Ik heb vanochtend, first things first, een mail gestuurd naar een van mijn betere vriendinnen in dit aardse tranendal. In betreffend schrijven heb ik deze voorteffelijke vriendin meteen uitgelegd dat het helemaal waar is wat je aldoor zelf neerzet in diverse columns. En dan gaat het met name over de verzorging die je mag genieten door toedoen van je lieve echtgenote Tania de Metsenaere.

Ik kan dat volkomen beamen. Altijd naarstig in de weer is ze om je met alle mogelijkheden in de watten te leggen. Hoe ze de vuilnisbak buitenzet, de tuin omspit, houtblokken op het haardvuur gooit en de boekhouding doet. Hoe ze liedjes voor je loopt te zingen doorheen de loft langs de Leie. Hoe ze je autogewijs naar die plaatsen brengt alwaar signeersessies, lezingen of vernissages plaatsvinden. Etcetera.

Alleen vind ik, maar dat is een strikt persoonlijke mening beste Herman, dat het zingen van Voyage Voyage in de versie van mijn gouwgenote Kate Ryan, niet kan. Een opmerking die ik tevens maakte in die mail naar bedoelde, erg puike vriendin.

Met het nodige respect, maar toch ook met een zekere aandrang, zou ik je de raad willen geven om je echtgenote, Tania de Metsenaere, te vragen om Voyage Voyage in de versie van Kate Ryan asap te bannen uit haar repertoire.

Supporter van Cercle Brugge is ze dus ook, je eega. Heb ik mijn onvolprezen vriendin, de leukere in dit aardse tranendal, ook maar medegedeeld. Wat zal De Boeck trouwens ingenomen zijn bij het lezen van dit feit?

Bij wijze van duiding: deze schitterende vriendin waarvan aldoor sprake, zij mag zich gelukkigerwijs een gouwgenote van je noemen. Dat zou ik liever anders gezien hebben. Mij daarbij de vraag stellend: is er hier momenteel geen informateur, een verkenner of een formateur voor handen die ervoor zorgen kan dat die Kate Ryan haar tranfert kan maken naar Oost-Vlaanderen? Waardoor er dan anderzijds een plaats vrij komt voor bedoelde, uiterst excellente vriendin binnen mijn eigen provinciegrenzen. Subito presto zou zij dan, gepakt en gezakt, de trein kunnen nemen richting Limburg, Stevaertwaarts en dichter in mijn buurt kunnen komen wonen.

Met onregelmatige regelmaat, beste vriend Herman, zak ik nu dus wel eens een keer af naar haar Oost-Vlaamse thuisstad. Intussen kost mij dat alreeds een fortuin aan Railpassen. Makkelijker zou dus zijn: mijn eminente vriendin Limburgwaarts, Kate Ryan immediamente naar Oost-Vlaanderen. Een bezoek aan Kate Ryan is wat mij betreft geheel uit den boze. Of Kate Ryan nu in Tessenderlo woont, in De Pinte, Lokeren, Deinze, Aalter, Wippelgem, Ronse, Oudenaarde, Beveren, Bellem of Landegem ... Kate Ryan hoeft geen enkele hoop te koesteren met betrekking tot een visite mijnerzijds.

Maar oké Herman. Iets anders. Vijftig dus. Ik heb dat al meegemaakt. Er zijn van die mensen tegenover wie je zoiets niet verzwijgen kan. De betere vrienden in dit aardse tranendal, je lezers, diegenen die je interviews lezen in hun lijfblad of zij die je site bezoeken, ...

Maar stel, je bent op wandel door je geliefde Arteveldestede. Eddy moet tenslotte een keer de deur uit. Jan met een Gentse pet op het hoofd spreekt je aan, vragend naar je leeftijd. Je kan dan uiteraard gewoon naar waarheid antwoorden.
Andere situatie: je bent wederom op wandel. Na een uur of zes-zeven moet Eddy namelijk nog een keer de deur uit. Je hebt zin in een koffie en stapt café De Potsierlijke Surfer binnen. Gelegen aan de Vrijdagmarkt. Aan een tafel zitten daar twee studentinnen Architectuur. Een van beiden trekt een paar stoute schoenen aan en vraagt je naar je leeftijd.
Herman, beste vriend, geloof mij, los het op als volgt en zeg tegen die meid: 'Jonge dame, ik ben onlangs zeventien maal drie min 1 geworden." Die grieten praten daar later nog over. Onder anderen tegen hun kleinkinderen.

Anderzijds, lang leve De Woody's! Ik geloof absoluut dat een voorzitter-coach staat te trillen op zijn benen nadat zijn minivoetbalploeg de wedstrijd tegen MV Racso gewonnen heeft. En met welk een score? 9-3 is natuurlijk niet niks. Zeker als zo'n uitslag neergezet wordt tegen een kanshebber op de titel.

Als ik de koppen doorneem in de jongste weekendkrant van Het Laatste Nieuws, met daarin ook je column 'De Nazindering', en ik lees over de gang van zaken bij onze UEFA-vertegewoordigers binnen dit aardse tranendal, ben ik niet zinnens daarvoor mijn hoed af te nemen.
Veel liever zal ik hem afdoen voor de prestatie van De Woody's.
Herman, mijn beste vriend, het blijve je goed gaan.

=
Mijn inspiratie hiervoor heb ik gehaald na het lezen van de column DE NAZINDERING van Herman Brusselmans in Het Laatste Nieuws van zaterdag 06-10-2OO7
=

 

feedback van andere lezers

 • stormvonk
  :)
  ERWEE: Maar ze heeft reeds laten weten dat ze niet komt. NIET, begot.

  Zeer bedankt zinne!
 • littlefairytale
  Erwee, ik kom hiervoor graag piepen op dit veelschrijversplekje.
  Goe bezig jong.
  dikke kus, tine
  ERWEE: De volgende is op komst, maar de twee vorige mag je ook beoordelen, zijnde Oplossingen 1&2 en FC Heikant.
  Het moet een reeks worden, de 'uitleg' daarvoor is te vinden in Oplossingen.

  Zeer bedankt voor deze lezing.
 • togu_hang
  hard gezwoegd RW ... graag gelezen
  ERWEE: 't valt nogal mee met dat zwoegen, zinne.
  Gelieve ook de andere stukken in deze reeks maar te volgen.
  Zeer bedankt voor deze alvast.
 • muis
  Je hebt dit weer meer dan uitstekend neergepoot Erweeken! :)
  groetjes
  ERWEE: Ook zoveel zin in wortelen?

  Zeer bedankt zinne!
 • SabineLuypaert
  oke, hier effe eerst die lachschuddebuik moetenlaten uitdeinen voor ik zeeziekloos kon typen (smile) zaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig stukje (dju, kmoet dringend die column gaan bezien he nu haha)
  ERWEE: zeeziek worden vanwege lachschuddebuikactie, terwijl ekik hier hard op zitten nadenken heb. Wat zeg ik: zweet dreef langs de voordeur naar buiten tijdens de schrijverij.

  ps: beste voorbereiding is die krant in handen zien te krijgen op zaterdag.

  Zeer bedankt hoor!
 • Vansion
  Hé Erwee? Waarom in godsnaam denk je dat ik B. niet moet?
  Zijn persoontje ken ik niet en interesseert mij niet.
  Maar als schrijver is hij één van de enigen van zijn generatie die ik zin per zin met lust léés. En dan heb ik het over zijn romans. "De droogte" is bijna een méésterwerk. B. is geniaal.

  Ik vind het prettig dat je hem met deze stukjes ook stilistisch parodieert.
  ERWEE: Wel, de meeste vrouwen moeten hem niet omwille van zeker taalgebruik. Zal de invloed van de kerk zijn wellicht.
  Zoals hij het onlangs zelf zei: Waarom zou ik het woord 'kakken' niet gebruiken als het gaat om dat wat elke mens omzeggens dagelijks doet ...
  en ik vul dat aan met: dat een schrijver voor die activiteit nog tien of twintig synoniemen bij de hand heeft, is omdat schrijven nu eenmaal zijn job is.
  Maar eigenlijk zitten we nu te mailen.
  Muis hier, is overigens ook fan en vrouw.

  Zijn persoon is voor een deel zoals hij schrijft. Hij is wars ven het soort bv dat ie dus desondanks is, maar op zich is hij gewoon een brave vlaamse jongen. Beetje middenklasse.

  Blij iemand te vinden die van het tegendeel overtuigt is.

  En ja, ik heb ook een pak boeken van hem, om ne keer goed te lachen, om de gehanteerde stijl, dat spel met die woorden en constructies ..., maar de meeste vrouwen/mensen lezen daar natuurlijk over heen, en dan blijven enkel het kakken, het pissen, de vagina's, en al de synoniemen over.

  En ERWEE speelt dit spel dus gewoon een beetje mee.
Er zijn 74 bezoekers online, waarvan 0 leden: .