writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Inspelen op Brusselmans-''t weurt niks'

door ERWEE

Een uur lang dacht ik, zijdelings kijkend naar de match BelgiŰ-ArmeniŰ: dat gaat alweer niks worden. Tot het moment dat de Ninoviet Wesley Sonck daar plots verandering in bracht. Vanaf dat moment brak voor het bezoekende team de hel los. Moussa Dembele en de zoon van mijn strikt persoonlijke dorpsgenoot Luc Geraerts, lieten het Boudewijnstadion nog elk een keer daveren. Uiteindelijk kan er dus met tevredenheid terug gekeken worden op deze interland.

Rest mij slechts een simpele vraag, mijn beste vriend Herman. Heeft het recept dat je vrouw onderwijl stond te bereiden in de keuken van de loft langs de Leie, zijnde een stoofschotel van everzwijnenkloten, je gesmaakt?

Gedachten omtrent Irakezen die zich net voor ze zich laten ontploffen op een volle bus, heb ik zelden. Om zo te zeggen nooit. Zelfs gedachten aan Irakezen die op dat ogenblik beseffen dat ze eerst best nog eens hadden kunnen gaan pissen omdat hun blaas op springen staat, komen bij mij niet op. Dat maar even terloops, collega.

En dan heb je het in je column in de weekendkrant van HLN, met als titel ARMENI╦ over mannen die van achter bomen gesprongen komen met een stok in de handen om op koeien te kloppen. Waarmee de meeste van die beesten natuurlijk niet gelukkig zijn. Zeer aanneembaar trouwens.

Zelf heb ik in mijn leven ook duizenden koeien gekend, Herman. Dat zit zo. Langs de rechterkant van het eenvoudige huis waarin ik woon, was er een boerderij. Aan de linkerkant van de simpele werkmanswoning waarin ik leef, waren er vier boerderijen. Aan de overkant van dezelfde straat waarin ik deze eenvoudige stulp betrek, waren er in mijn jeugd drie boerenhoven.

Al die koebeesten werden van hun weiden gehaald om te worden gemolken. Na die activiteit moesten die diverse koeien wederom naar hun respektieve weiden. Net voor onze deur spetterden die vlaaien dan over het wegdek. Dat men mij verdoemd als het niet waar is. Mijn moeder heeft in haar leven wat werk gehad aan de opruiming van al die schijterij. Zelf krijg ik thans al naar mijn voeten wanneer Oksel, mijn strikt persoonlijke viervoeter met staart, zo al eens een deftige keutel achterlaat op de willekeurige stoep van haar keuze. Enfin soit.

Toch zou het bij mij niet opkomen om van achter een boom te springen met een stok in de handen, om dan zo een beetje op een koeienrug te staan slaan. Ik bekijk de hedendaagse koe zoals ik namelijk ook de huidige Duitse onderdaan bekijk. In tegenstelling tot de Duitser van decennia geleden, zijn onze oosterburen tegenwoordig best wel te pruimen. Zo zit dat wat mij betreft dus ook met het eigentijdse, moderne koebeest. Vergeving schenken is een schone daad, nietwaar mijn goeie vriend.

Maar we wijken af. Overigens Herman, Megadeth ken ik niet. Die songs ken ik al evenmin. Mis ik iets? Heb ik nu een gat in mijn cultuur? Eddy De Malsche en Dirk Verbustel ken ik ook al niet. Maar in jullie tijd bij de miniemen, de kadetten en de scholieren bij Vigor Hamme hebben jullie dus blijkbaar wel voor serieus wat suspense gezorgd. Daaromtrent nog een keer herinneringen ophalen is uiteraard altijd prettig. Zoals ook je vrouw, Tania De Metsenaere, op de terugweg van het verjaardagsfeest van Eddy De Malsche aanhaalde: 'Niet alles is verloren gegaan.' Daarmee inderdaad het grote gelijk aan haar kant hebbende.
Het doelpunt van Danny Boffin ergens in Duitsland, herinner ik me dan wel weer vaag. Dat ondanks die goal RSC Anderlecht die avond toch de boot inging ook. Maar soit.

Wat ik me plots ook herinner is mijn gepintelier, onlangs, met een minivoetballende jongeman in mijn buurt. Tussen het drinken van diverse straffe glazen gerstennat door, schrijft die gast ook wel eens een column, een kort verhaal of zelfs sprookjes voor kinderen en volwassenen. Tot daar deze wetenschap, Herman.
We zaten dus achter onze zesde pint Tongerlo Blond, er werd gepraat, en werd gezwanst, en dan vroeg betreffende gozer mij: 'Blijkbaar zijt gij goed bevriend met Herman Brusselmans? Kunde gij dat dan eens niet regelen om een match te spelen tegen De Woody's. Zij een keer op verplaatsing naar hier, wij een keer Gentwaarts ...'

Ik heb hem, zonder direct zijn hoofd op hol te brengen, als antwoord gegeven deze vraag in overweging te nemen en je, terug nuchter zijnde, die vraag via elektronische weg door te spelen. De naam van dat ploegje is ''t weurt niks'. Dat moet dus te doen zijn, zo'n interprovinciale gebeurtenis. Mij lijkt een dubbele winst tegen die gasten zondermeer een haalbare kaart. Vooral als Gunther Schepens in zijn dagje is. Wat denk je, mijn beste vriend? Kan een fiere voorzitter-coach zo'n voorstel zomaar zonder boe of ba naast zich neerleggen?

Ik wil zelfs graag de bereidheid aan de dag leggen om dat ploegje enige malen te gaan scouten. Verder kijk ik natuurlijk met spanning uit naar je antwoord hier op.
En ha ja tiens, kan je me dan gelijk in die reply ook het recept van dat gerecht, zijnde die stoofschotel van everzwijnenkloten, eens doormailen? Komt er hier ook weer eens iets anders op tafel.

=
Mijn inspiratie hiervoor heb ik gehaald na het lezen van de column ARMENI╦ van Herman Brusselmans in Het Laatste Nieuws van zaterdag 20-10-2OO7
=

 

feedback van andere lezers

 • muis
  Een grappige en geslaagde column. Die koeienvlaaien doen het hem in dit verhaal.
  En reclamecampagne? Zie ik niets van
  groetjes
  ERWEE: Feniks bedoeld dat iedereen nu die gazet gaat kopen om daarachter mijn column te kunnen volgen.

  Zeer bedankt voor de lezing en fb.
 • jbrouns
  Maar miene jong toch, me dunkt dat ge 't weurt niks onderschat! We hebben gewonnen hoor, mijn motto: eerst een bolleke of drie in de buik, daarna een balleke of drie tegen de netten.
  Ik ga onze Herman verwittigen voordat hij het waagt op uw uitnodiging in te gaan.
  'Gedachten omtrent Irakezen die zich net voor ze zich laten ontploffen op een volle bus heb ik zelden.' -> deze zin botst (of ontploft)
  De b÷l.
  ERWEE: Maar goed dat we dan niet van een uur of half elf in 't caf?ke gezeten hebben.

  Denk dat die zin ergens een komma mist.

  Zeer bedankt voor de lezing en de fb
  Verderop staat er nog een met dezelfde titel, maar van een geheel ander allooi.
 • SabineLuypaert
  ik was dien halverwege bij (smile) deed me groot denken aan een bekende leesmens ergens ten velde heel verweg maar zo dichtbij zo (smile), pletsende zwierende koeienvlaaien bregen de gezondheid in de lucht he (schijnt) kerieus of er Gentwaarts zal gereisd worden (smile)
  ERWEE: Dat laatste hangt van JBrouns af. Let's wait and see.
  Koeienvlaaien in de lucht zijn beter dan oxyderende tolueen stoffen.

  Zeer bedankt voor de lezing en fb.
 • feniks
  Allen het laatste nieuws gaan kopen dus. Van een geslaagde reclamecampagne gesproken.

  Verder is dit de 'pakker' gepakt. Langs voor of langs achter, warm of koud, op zijn nest of voor mijn part in brasserie 'Den zilveren potloodventer', het maakt me allemaal niet uit.
  Grappig, geestig, onderhoudend.
  Al bleef ik halverwege effe achter, waarschijnlijk vanwege de koeiendrab.

  Benieuwd of daar reactie op komt...

  hoogachtend
  ikzelve
  ERWEE: Awel, om te beginnen zeer bedankt voor de lezing en uitgebreide fb.
  Achter koeiendrab ben ik dus ook vaak blijven hangen.

  Inmiddels is dit samen met Oplossingen 1&2, FC Heikant - Negen-Drie plus Deschacht het volgende stuk in deze reeks.

  Die story over de koeien is te lezen als opkomende gedachten in die column.

  Reactie is een andere kwestie, alhoewel ik onlangs de eerste twee titels in de handen van zijn zeer lieve echtgenote, Tania De Metsenaere, heb weten te stoppen. Of daar weerwoord op zal komen blijft de vraag. In tegenstelling tot iets anders waarop ik twee maal een mailtje van mijn goede vriend Herman mocht ontvangen.

  En nu begeef ik mij aan het poesten van mijn labtop. Alwaar een deel honingdrap terecht gekomen is.
 • yrsa
  Een zeer geslaagde column!!!!
  groetjes xx
  ERWEE: Doet me er aan denken dat er nog ergens een komma tussen moet.

  Zeer bedankt voor de lezing en fb alweer.
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .