writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Inspelen op Brusselmans-Mijn gedacht

door ERWEE

Tja, mijn goede vriend Herman, naar de Boekenbeurs 2007 heb ik mij van het jaar niet begeven. Primo: de aangekochte boeken van vorig jaar staan hier nog ongelezen in de wachtrij, en secundo, je eigenste nieuwe titel, De Perfecte Koppijn, staat hier eveneens reeds te pronken. Daarom afreizen naar Antwerpen was dus uiteraard zottenwerk. Ook al vanwege die dure brandstofprijzen. Met de wagen naar 't Stad rijden, terwijl de kou door deze werkmanswoning giert, het leek me qua optie nu eenmaal not done.

Had je nu in verband met de afgelopen week en je nieuwe roman voor een extraatje gezorgd op de Boekenbeurs, iets in de vorm van een doosje medicatie tegen mogelijke hoofdpijnen, ik zou wellicht nog de bedenking gemaakt hebben: oké, mooi bekeken, eigenlijk nog een aardige stunt, ik ga een middagje.

Maar ik heb gekozen voor het algehele forfait. Had ook wel te maken met het oplopen van een danige buikgriep die mij op maandag 5 november te beurt viel. Die hele vliegende shitparade nam drie en een halve dag in beslag. Dan trad de Imodium in werking en beterde het mondjesmaat. Maar voor mij, mijn beste vriend, was de lol er dan af.

Voor het boek en een handtekening van Saskia de Coster zou ik evenwel toch gepast hebben. En om Liekens Goedele zit ik niet te springen. Liekens Goedele kan mij niks meer leren. Alhoewel zij zelf dat misschien loopt te denken. Ik kan daar enkel het volgende op zeggen: Liekens Goedele, dream on!
Vorig jaar reeds heb ik Liekens Goedele straal genegeerd. Waarom zou ik daar tijdens deze Boekenbeurs op terugkomen? Voor mijn part zingt Liekens Goedele haar 'liekes' aan de afwas. Mijn gedacht!

In de column van afgelopen weekend in Het Laatste Nieuws, onder de titel CONCLUSIE, pagina 32, lees ik, Herman, dat je in je jeugd de beste tennisser van Hamme was. Dat is geheel nieuw voor me. Je moet me dat bij gelegenheid maar eens uit de doeken doen, beste vriend.

Je opteerde uiteindelijk voor het voetbal. Je was immers ook de beste voetballer van Hamme. Dat bracht je, zoals genoegzaam bekend, in Lokeren. Terwijl je dus feitelijk ook op Wimbledon had kunnen staan. Maar soit, in het leven dienen er nu eenmaal keuzes gemaakt te worden.

Wel een leuk initiatief van de crack van De Woody's, Gunther Schepens met name, dat je ter sprake brengt. Samen met AA Gent een project opzetten onder het thema "Voetbal in de stad", en daarvan het uithangbord willen zijn, getuigt van klasse. Well done, beste Gunther, zou ik zeggen.

Als dat gaat om kansarme jongeren de gelegenheid te geven om zich via de voetbalsport op te werken en alzo de deuren te openen naar een heilzaam leven, kan ik daar alleen maar op een positieve manier achter staan.

Na mijn eigen effectieve carrière bij FC Heikant heb ikzelf iets dergelijks uit de grond gestampt. Onze B-kern had daar nood aan. Vier Italianen, drie Turken, zes Noord-Afrikaanse gasten en twee jongens van eigen bodem zaten er in die groep. Niet door transferts, allemaal jongeren uit de streek, met wortels in verre, vaak onherbergzame gebieden.

Anders was het gesteld met ons A-team. Allemaal gedegen bronsgroene jongens, een Italiaan en een gast uit Heerlen maakten deel uit van die kern. Die Nederlandse knakker dacht hier zowat te komen ouwehoeren, had direct de grootste mond, en dacht daarvoor ook het grote geld nog binnen te rijven. Heeft het bestuur snel komaf mee gemaakt.

Maar die B-kern dus, mijn goeie vriend Herman. Troubles! Hoofdbrekerijen. Elke week drie trainingen en aldoor misère met een stel van die knapen. Dan was de Mo niet op de training. De Rachid kwam regelmatig te laat. Mustafa had de ene week pijn in de rug, Fouad de andere week pijn in de nek. Abdel kon de helft van de tijd de verplaatsing niet maken vanwege een auto waarvan de motor om de haverklap niet wilde aanslaan. Altijd hommeles met die kleppers dus.

En daar bleef het niet bij. Ja, wij haalden die gasten van de straat, hopend dat hun talenten zouden komen bovendrijven. Maar na een derde van het seizoen begon het gezaag, het gezever, het geweeklaag. De klachten liepen binnen als een stel Spaanse stieren op drift.

Iemand bleef na een training tevergeefs naar zijn wintermuts zoeken. Een week later was de portefeuille van een der jongens zoek. Volgden een vernielde overjas, gestolen geld en nog enkele onoirbare feiten.
Ferhan, Turkse wortels en laatste man, bleek over nogal losse handjes te beschikken als er zich een stel meiden in zijn omgeving bevonden. Daarrond ontstond een hevige ruzie met Mahjoubi, Marokkaanse wortels en onze doelman. Mahjoubi riep dat Ferhan er beter aan zou doen de bal tijdig te beroeren met zijn voeten, in plaats van met zijn strontklauwen te staan prutsen aan Oumra, zijn vriendin. Het hek van de dam, natuurlijk.
Een bestuurslid had met betrekking tot dit alles alreeds een paar avonden op de loer gezeten, maar toen Frans bij het uitvoeren van zijn verantwoordelijkheid even een tas koffie nemen ging in de kantine, daarvan vervolgens weerkeerde, kon hij enkel nog vaststellen dat de kleedkamer in de fik stond en de brandweer bellen. Toen weer een week later ook twee banden van de auto van onze voorzitter nog plat stonden, was de maat vol.

Daar moest verandering in komen. Die opdracht, Herman, viel mij in de schoot. Hoe ik dat aan boord gelegd heb om die knapen weer in het gareel te laten lopen, zal ik eerstdaags wel een keer doorspelen aan Gunther Schepens. Dat hij daar akte van neemt.

Als gevolg van die overrompelende buikgriep ook geen wedstrijd gezien van RSC Anderlecht. Wel is mij het tumult rond Vermeersch en zijn zwarte onderdaan niet ontgaan. Wel een kokend potje, die Vermeersch. Je stelt nog voor, beste Herman, dat ze ter verzoening misschien beiden in een boom hadden kunnen gaan zitten. Elk met een paar bananen in de handen. Zou FC Brussels de wereldpers mee gehaald hebben. Mijn gedacht.

=
Mijn inspiratie hiervoor heb ik gehaald na het lezen van de column CONCLUSIE van Herman Brusselmans in Het Laatste Nieuws van zaterdag 10-11-2OO7
=

 

feedback van andere lezers

 • Ghislaine
  Hij was beter voetballer gebleven, misschien lag het niveua wat hoger dan zijn schrijfwerk. Tot de rode duivels zag ik hem toch niet doorstoten.
  ERWEE: Rare gedachten hebt gij over de inmiddeels middle aged god der vlaamse letteren, en het fb zegt niks over mijn stuk.
 • muis
  :) Weer een goede column Erweeken:) De passages met Goedele en die buikgriep vond ik de beste:)
  Weerom een geslaagd antwoord op een column van Brusselmans!

  Groetjes
  ERWEE: Daar kunnen wsij achter staan. Niks zo leuk als begrepen worden door muisjes.

  Zeer bedankt!!!
 • dichtduvel
  Heel vermakelijk om lezen en 'flot gesrefen', grtz, J
  ERWEE: Vermaak is de bedoeling. Vlot schrijven lukt ook. Gewoon met ne goeie labtop. *lol*

  Zeer bedankt Jef.
 • mistral
  oeps! heb ik dan een spook-logee gehad? en die buikgriep ... ja, daar weet ik ook het een en ander over .... de Miro die ligt hier ondertussen grandioos languit te slapen ... trekt zich niks aan van spoken ... hij kent ze hi hi ...
  ERWEE: die logee bestaat niet, die boekenbeurs bestaat ook niet, Herman Brusselmans bestaat ook niet, die b-kern van fc heikant: puur verzinsel, Gunther Schepens idem, Vermeersch idem, FC Brussels nergens geen dna van te vinden, de wereldpers onbestaande

  Miro: die bestaat.

  Zeer bedankt voor de lezing
 • SabineLuypaert
  gut gut en ik had nog zo gebende, lieve g-God, dat ie toch geen voetballer wordt, ze sjotten hem miscchien half doo oo oood:o helaas.... ;) gedurfd stukske toch wel zenne nu
  ERWEE: Gedurfd ... daar moet den Herman, middle aged god der Vlaamse Letteren, maar tegen kunnen *wink*

  Zeer bedankt voor uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaandacht!
 • ivan_grud
  erg graag gelezen , vr.gr Ivan
  ERWEE: Zeer bedankt Ivan.

  En zo zijn er hier nog een stuk of wat. Het speelt in op de genoemde columns, maar het is ook autobiografische fictie. En waar kan met humor.
 • togu_hang
  gefictioneerde autobiografische humor ... gaat erin als koek ERWEE ... en van koek daar weet ik wel wat van ... misschien wel meer dan sinterklaas ... laat die ouwe knaap zijn speculoosjes maar langs de schoorsteen droppen, maar niet in de jouwe, vermits dit niet bevorderlijk is voor identiteiten met de buikgriep (zelfs indien reeds gerecupereerd) ... hervallen zou enkel trauma's opleveren ... en diarree om U tegen te zeggen (kwestie van beleefd onthaal)
  groetjes
  ERWEE: ik heb het koekhappen van de week overgelaten aan Albert II

  voor de rest heb ik mij aan de marsepein begeven, zoals nog lijken zal

  Zeer bedankt voor de lezing.
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .