writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Brief aan Sinterklaas

door ERWEE

*Vorige zaterdag 24-11 ook gedaan op de meeting in Sint-Niklaas. En alhoewel de echte Sint enkel zijn kat gestuurd had, had ik in Jef Dichtduvel een waardige vervanger. Jef had echter jammer genoeg zijn kardinaalsring vergeten in Spanje.*


Lieve goede Sinterklaas,
Na een alweer goed gevuld, zelfs hectisch jaar, zakte ik vorige week zaterdag languit in de strikt persoonlijke driezit. Vermits er in mijn nederige werkmanswoning, zoals U wel weet, enkel tv gekeken kan worden via de kanalen één en canvas, zenders van onze Vlaamse staatsomroep, was liggen zappen als een oude vent en van hot naar her, geheel overbodig.
Om maar te zeggen dat ik dus Uw aankomst in dit land, en meer bepaald in Antwerpen, niet gemist heb.

Leuk was het om met een glas Pastis-Cola on the Rocks bij de hand die joelende kinderen en hun respektieve voorzaten vanaf de kaaien tot aan de Grote Markt bezig te zien en te horen.

Had ik gedurende de laatste maanden al niet een overdreven aantal keren aanwezig moeten zijn in de Scheldestad, ik zou daar tussen die menigte zelf ook staan zwaaien hebben met een vlagje.
Gedane zaken nemen geen keer. Vandaag wil ik het alsnog goed maken.

Na een week, dacht ik zo, moet de Goedheiligman en zijn gevolg toch al een aardig eind zijn opgeschoten. Een ontmoeting kan altijd nog tot de mogelijkheden behoren.

Peterselie Piet heeft mij daaromtrent per e-mail laten weten dat U dit weekend op ronde bent doorheen de Oost-Vlaamse stad Sint-Niklaas. Mooier kan natuurlijk niet. Een ontmoeting met Sinterklaas in Sint-Niklaas! Vele kinderen zouden daar dagen en weken wakker van liggen. Zelfs de al iets oudere, min of meer gesettelde man, in de straat en met of zonder hoed, ziet dat best nog zitten. En wat wil nu het toeval, lieve Sint? Het toeval wil, grote kindervriend, dat ik vandaag, geheel toevallig hoor, in deze stad zijn moest.

Hoopvol heb ik zitten uitkijken naar uw komst. Dat u het dezer dagen zeer druk heeft, begrijp ik volledig. Vandaar dat ik vooraf al maar een briefje geschreven heb. Ik heb gisterenavond trouwens ook mijn schoen gezet. Met alles er op, er aan en er in. Daar zal U, eens in mijn eigen regio aangekomen, dus ook nog een copy vinden van mijn briefje.

Wat heb ik zoal geschreven in dat briefje? Ik ben van het jaar NIET stout geweest. Voor iemand met een autistisch adhd-probleem een hele prestatie. Ik heb het de vrouwen in mijn leven niet te moeilijk gemaakt. Dat zou U kunnen navragen bij Stans Lisette, alleenstaande overbuurvrouw aan gene zijde van de strikt persoonlijke straat, die zelfs op 11 november jongstleden een dekentje opende om in het herfstzonnetje nog iets te doen aan haar kleur. Ik moet hierbij wel toegeven, lieve Sint, dat ik tijdens het kortstondig aanschouwen van die activiteit mijner overbuurvrouw in mijn diepste binnenste dacht: wat duurt Halloween van het jaar toch uitzonderlijk lang? Lang ......

Tja, en dan was er die kwestie met Lindemans Viviane. Zij woont een kleine honderd meter van mijn huis. Ik wil al eens naar de krantenwinkel, iets voorbij haar deur. Oksel, mijn trouwe viervoeter met staart, mag dan steevast mee op weg. Enfin, ik heb haar geleerd om, net zoals ikzelf, op de stoep te lopen. Wat was het probleem, Goedheiligman? Die hond dropt zowat telkens zijn gevoeg op de stoep van Lindemans Viviane. Kan mij zoiets aangerekend worden? Zal ik daarom van de roe krijgen? Volgens mij is zoiets toch gewoon een kwestie van heirkracht.

Ook hier, in deze vergadering, zijn er trouwens dames aanwezig die u graag zullen bevestigen dat ik uit het beste hout gesneden ben. Maar ik zal daar verder niet te veel over uitweiden. Pochen is niet echt mijn ding. Staan stoefen is als het kalf dat te water gaat en honderdvijftig meter verder weer boven komt drijven als de porseleinkast die de ketel verwijt dat ie kleurenblind is. U zou dat onder andere ook nog kunnen nagaan in de briefjes die bedoelde dames dezer dagen zelf tot u richten gaan.

Van overal in het land, beste lieve Sint, was ik altijd weer mooi tijdig terug in het eigen nest. Behalve als ik de gelegenheid had om elders onder dak te raken. Zo bijvoorbeeld in Berchem, alwaar mijn vaste hospita een gezellig klein slaapkamertje op overschot heeft voor het geval dat er qua tijd een situatie uit de hand loopt. Net als bij het voetbal bestaat ook het leven van een schrijver namelijk vaak uit verlengingen.

Wat wil ik niet als presentjes, lieve Sinterklaas? Ik hoef geen GSM. Ik distancieer me van GSM-gebruik. Ten eeuwige dage. Ik wil ook geen olijfkleurige sokken. Evenmin hoef ik een das met Disney-figuurtjes.
Een midlife crisis kan ik missen als de pest. Ik heb er trouwens al kennis mee gemaakt. Op mijn goddamned fucking *oei!* eenendertigste.

Graag zou ik Club Brugge aan het einde van dit voetbalseizoen zien eindigen als landskampioen. Eveneens is het mijn wens om Eline De Munck naar het Eurovisie Songfestival te zien gaan, waar ze dan als winnares het hoogste schavot betreden mag. Waardoor de VRT dan de volgende wedstrijd zal kunnen organiseren. Met Katja Retsin als vrouwelijke presentatrice. En ikzelf als co-presentator. Tenslotte is Katja Retsin een van onze mooiste uithangborden waar dit land over beschikt. Maar dit is misschien nog toekomstmuziek. Ik zal dat zeker nog een keer aanhalen in mijn brief van volgend jaar.

Overigens, lieve Sint, ik ga zo dadelijk een pak flyers aan Uw Pieten overhandigen. Deze kunnen dan tijdens Uw nachtelijke bezoeken door de schoorstenen gedropt worden. Bedoeling is om de mensenkinderen dan een beetje aan te zetten tot het stemmen voor Eline De Munck tijdens het vrijdagavondprogramma Steracteur Sterartiest op één. Een sms versturen en stemmen voor de nieuwe ster aan het Vlaamse zangfirmament is een must, lieve Goedheiligman. Vooral omdat de mensen daarmee ook meteen haar goede doelen steunen.

Jawel, lieve beste Sint, met trots wil ik nog een keer herhalen dat ik braaf geweest ben, dit hele jaar. Ik ben niet dronken geweest in het openbaar. Wel geef ik graag toe dat ik in 2007 een keer of zesendertig verliefd geworden ben. En er valt nog meer dan een maand te gaan.

Ik heb Rimpelrock overleefd. Evenals de Gentse Feesten, de Lokerse Feesten, Dranouter, Werchter, Dour, Graspop, SuikerRock, de Paulusfeesten in Oostende en de Antwerpse Boekenbeurs.

Wel wil ik toegeven dat ik een paar fantasietjes gehad heb tijdens het kijken naar de tenniswedstrijd waarin Yanina Wickmayer, woonachtig te Deurne en op dat ogenblik nummer 313 op de WTA-rankings, haar wedstrijd speelde tegen een ander meisje, wiens naam ik al vergeten was vooraleer de drie sets afgelopen waren. Hetzelfde is mij overkomen, dat van die fantasietjes, lieve Goedheiligman, bij een zondagochtendbezoek aan mijn bakker. Maar de goeie man had dat kind maar niet achter de toonbank moeten zetten in vrij lage jeans en dat leuke ultra hoge topje.

Enfin soit. Ik blijf ook de volgende dagen mijn schoen zetten. Daar kan u staat op maken. Met alles er op, er aan en er in.
O ja, een kistje of twee sigaren van het strikt persoonlijke merk Balmoral Highlands-25 mag u altijd afzetten op 6 december. Evenals een nieuwe fles Pastis. De vorige is namelijk goed voor de glasbak.

Beste lieve goede Sint: in verband met al die schotse en scheve daken in dit land: take care!

Hasta la vista!

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Wat een heerlijke brief :)
  Dit jaar weer één (aub)?
  x
  ERWEE: Die Sint-vervanger had je moeten zien. -:))) Een mijter was er ook al niet, maar een Peruaanse cowboyhoed deed wonderen.
  Bedankt voor de lezing.
 • dichtduvel
  Grtz, Jef
  ERWEE: Grtzetten terug!
 • mistral
  is die hospita daar in Berchem wel te vertrouwen hé, ik hoorde zeggen dat die haar dakpannen niet met antislip bestreken zijn ... ;)
  ERWEE: laat de hospita eens informeren bij den Bruno *lol*

  thanks!
 • Ghislaine
  Heerlijk deze ERWEE stijl. Meesterlijk hilarisch neergepoot.
  ERWEE: Om de hilariteit was het te doen Ghislaine.
  Heel Sint-Niklaas plat.
  Allee, die twintig man in dat zaaltje.

  Zeer bedankt voor de lezing.
 • Victoria
  Rimpelock - r vergeten
  wat heb jij met Eline De Munck?
  en Katia Retsin is inderdaad een mooie madam en ze lijkt nog tof ook.
  ERWEE: R bij gezet, maar de vergetelheid had te maken met een teveel aan alkoholische drank. Toen dus. Van de zomer. Ze hadden daar namelijk een probleem met de glazen. Daar zat een gat in langs een kant.

  Eline is the max!!! Gelieve dus voor haar te stemmen.
  Anders ... van de roe, zinne.

  Katja ... af en toe ga ik zo eens winkelen in de Close-Up, hare boetiek.

  Enfin, ZEER bedankt voor de lezing.
 • lin
  Gehoord en nu ook gelezen. Prima werk Erwee, groetjes, lin
  ERWEE: Zeer bedankt hoor. Klonk het anders hier? *smile*
 • stater
  ook voor de tweede keer, ditmaal schriftelijk dus, hiervan genoten, Christiaan.. groet van je mede-basislegger.. ;-)
  ERWEE: Hoi Eli, zeer bedankt voor het genieten.
  Ik was net in 'bladeren' op zoek naar dat betonkapselgedicht, stuur je die titel even door?
 • muis
  §10 Van overal in het land, beste lieve Sint, was ik altijd weer mooi tijdig terug op het eigen nest.=< in het eigen nest?
  §11Een midlive-crisis=< midlifecrisis

  Een braaf briefje aan de sint:) Maar we hadden niets anders van jou verwacht Erwee:)

  groetjes


  ERWEE: De sint zelf wist wattem kon verwachten :) :) :)

  Zeer bedankt voor de lezing!
 • SabineLuypaert
  gelukkig was er een invalsint he die dat met verve deed, ook 't beeldmateriaal spreekt boekende delen.

  kijkt al uit naar betonkapseltekst:o met krullende neus welliswaar
  ERWEE: de invalsint had enkel zijn kardinaalsring vergeten in spanje.

  het betonkapselgedicht van Eli was een van de onderwerpen na de koffie en de kaneel, denk dat jij die gelezen hebt, maar stuur hem nog ff door

  Zeer bedankt voor de lezing van het gehoorde.
 • togu_hang
  klasse - me dunkt zal de Sint jouw flyers zelf ver-strooien bij de gedachte aan Eline en Katja ... geen Piet teveel in het spel laten hé ... wie weet schrijft hij je wel zijn ervaringen ... of aanvaringen
  groetjes
  ERWEE: Het moest plezant zijn, op de meeting.
  natuurlijk steekt de sint overal zo'n flyer in de schouw,

  de sint steunt namelijk met plezier zo'n jonge, in vuur en vlam staande meid
 • annvanbyl
  Hartelijk gelachen, met wat een ironische vaart geschreven !
  Zoek vooral geen medicatie voor je chronisch verliefdheidssyndroom, het levert je duidelijk inspiratie!
  groetjes, Ann
  ERWEE: Dat chronisch verliefdheidssyndroom is zowat het enige waarvoor geen medics in huis komen.

  Andere inspiratie is oa te vinden in de columns Inspelen op Brusselmans, Onbekende vrouw (surrealistisch), De Dolomieten, Liefdesbrief, Het leven zoals het geworden is (interviews in een bejaardenhuis), Klussen in Scheveningen (zie mijn profiel), Potje yoghurt, en zoveel meer uit het ERWEE-repertoire.

  Maar zeer bedankt om het hartelijke lachen. Als dat niet zorgen gaat voor inspiratie ...
 • tati
  Mooie biecht aan de Sint, lol! Was het geen SMS versturen dat je bedoelde ipv GSM versturen en stemmen voor Eline Demunck door de lieve goedheilige man? Graag gelezen :o))
  ERWEE: yep, het is een sms
  de sint hoeft niet te stemmen, daar heeft diene mens geen tijd voor.

  Maar hebde zo nog geen flyerke gevonden?

  Zeer bedankt!!!
Er zijn 67 bezoekers online, waarvan 0 leden: .