writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De slag om het zwijn

door SabineLuypaert

Wat voorafging: Chaos, wilde nachten, suggestie, sex, rock, gerol en sloten wijn.
---


Wat voorafging: Chaos, wilde nachten, suggestie, sex, rock, gerol en sloten wijn.

--------------------------------------------------------------------------------

Diepgang liet zich voelen. Naar aanleiding van duidelijke verwarring, werd het geroezemoes steeds oorverdovender. De literator smeekte om meer dan enkel jammerlijke resultaten die de zweverige types uitbralden. Hoe meer de chaos toesloeg, hoe meer de menigte onder vreemde, ongedefinieerde narcosemiddelen gebukt leek. Zelfs Fanny leek zichzelf meer en meer te verliezen in deze duivelse uithoudingsproef.
De bokaal paarlen was gisteren gereduceerd tot niet meer dan een triest landschapschilderij dat geaquarelleerd was op de goodwill der overtuiging. Paranoia begon alom toe te slaan. Vragen rezen op en verzonken vervolgens in de gelatine van een vreemd protegé, dat genadeloos de eeuwigheid leek op te eisen. Toch gloeide de oplossing nabij terwijl ze tegelijkertijd ongrijpbaar bleef. Frustratie werd een manier van handelen, en niet meer het resultaat van de afweging. Het waren zware tijden.

Infiniti leek meer en meer tot een communicatiemiddel te vervallen, waarop waardevolle pijlers een nieuwe maatschappij kunnen dragen. Hard als een bikkel moest men zijn, tenminste, zonder zijn menselijke natuur uit het oog te verliezen.
Uiteraard bleek iedereen tuk op de traktaties. Het menselijke vlees is immers zwak. Helaas besefte ook de literator dat het nu niet lang meer zou duren voor de paniek zou uitbreken. Zijn verantwoordelijkheid tot geheimhouding werd steeds een zwaardere last om dragen. De arme man cultiveerde zijn inspanningen tot evenredige vaststellingen, maar ontving daarvoor een steeds schaarser applaus. Het werd hoog tijd de noodklok te luiden. Diepgang kon de oplossing brengen.
Literaire citaten zouden subtiel handgeschreven hints linken aan het expeditionele van de hele opzet en de plaatsing van leestekens zou hierbij een cruciale rol spelen. Een gedetailleerd schriftuur werd handmatig geschreven in sierlijke krullen en vervolgens, vooraf, ter waarschuwing verzonden worden aan enkele betrokkenen, in een alweer keurige bruine envelop. De wedren kon beginnen. De slag om het zwijn had de kracht eigenhandige rectificaties door te voeren en de randstedelijke tongval was nu tot ver buiten de muren van deze samenleving te horen. Geraffineerd stopte hij zijn pijp en ging bedachtzaam mijmeren over zijn volgende stap.

Gijsbrecht en de oude man lachten duivels. Inflatie ging het ongenoegen een extra duwtje in de rug geven, hun verrassingseffect zou ellende en logica een dramatische wending geven. Zonder mededogen zou het kaf van het koren gescheiden worden. De hardvochtigheid stond in hun wilde plannen te lezen. Wie goed keek, zag twee hoorntjes opflikkeren wanneer een derde beduimelde enveloppe zijn weg naar de literator begon. Schaakmat was nog lang niet in zicht, maar het instrument van de tijd speelde duidelijk in iemands voordeel. Helaas liet de bron van een toekomstige herinnering aan het rechtmatige uur, de oude man, in alle onherroepelijkheid, ongelukkig ten val komen. Elk ontwijkmanoeuvre was als des duivels reeds vooraf in de kiem gesmoord. Al wat hij betreurde was het feit dat hij de apotheose zou missen. Ondertussen vulde de lucht zich met muziek wijl elk spoortje vreugde uit hem leek weg te sijpelen bij elke nieuwe paukslag,….

Enkel een volgende schrijver van een krachtig protest was nu in staat pijnlijke punten bloot te leggen. Of werd onvermijdelijkheid verruild voor een nieuwe nachtmerrie, of zou de dood geen deskundige zijn in dit individuele geval? Gijsbrecht slaakte een diepe machteloze zucht. Zonder de oude man was zijn dekmantel helemaal niet meer waterdicht. Hij liet de man liggen waar hij gevallen was, maar niet voor zijn starende ogen stoďcijns afgedekt te hebben met een roodgebolde zakdoek. Hij slofte weer naar zijn werktafel, ondertussen drie Weesgegroetjes prevelend, waar hij de rol perkament weer afrolde. 'Demystificatie door explicatie!' stond er bovenaan. De afweging werd gemaakt. Na grondig hersenkraken besliste hij dat Fanny zou heringeschakeld worden. Enkel zij was in de gelegenheid de authenticiteit toe te passen en tevens de enige van het gezelschap die de Latijnse bewoordingen in verstaanbare taal kon omzetten, zonder dat er verantwoording diende afgelegd te worden aan de bron der oorsprong.
Tenminste, dat was zo, voor de chaos ook haar in de macht kreeg. Maar nood brak wet, mysteries moesten willens nillens worden opgehelderd.
Gijsbrecht sloop naar de wijnkelder en ontvreemdde er een fles Chateaux neuf du Pape. Onderwijl paste het decorum zich weer aan de nieuwe omstandigheden aan .

Krampachtig probeerde hij zich ondertussen de uitspraak van de literator te herinneren; Wanneer een haan driemaal kraait, kom hier nooit weer! Komt hier nimmer weer…Zijn hersens knarsten wijl hij in stilte voor zich uit orakelde; hava nagila hava, uru uru, als de haan driemaal…..' Dju, hoe was het ook al weer…..

 

feedback van andere lezers

 • Henny
  Weer op dreef, is het niet. Ik ging zelfs sneller lezen. :-D Wel heel goed geschreven.
  SabineLuypaert: sneller lezen effenaf:o das is supercool
  dank u Hennyeeeeee
 • dichtduvel
  Uru, uru, makasmokiburu! Jef
  SabineLuypaert: LOL stra straf (smile) heel groot merciekes
 • Mistaker
  Ik vind het nogal moeilijk te lezen, iets meer 'hapklare brok' zou ik wel waarderen hoor mevr. Luypaert ;-)
  Het verhaal op zich is interessant en origineel.
  Wat verbeterdingetjes gevonden:
  Paranoia begon alom toe te SLAAN
  waar hij de rol perkament weer afROLDE
  Na grondig hersenkraken besliste hij dat Fanny opnieuw ingeschakeld zou worden
  ontvreemdDe

  Greta xx
  SabineLuypaert: verbeterdingen heel graag aangenomen met open armpjes en toegepast (smile). is toch leuk brokje omin te happen? ik was nogwel zo trots op mezelf (roloogt)
  heeeeel dank je wel voor de plezante en leerzame reactie
 • ERWEE
  Volgens mij gaat het over de regeringsonderhandelingen, waarbij Fanny niemand anders kan zijn dan Miet Smet.

  even deze ook:

  Uiteraard bleek iedereen tuk op de traktaties, en het menselijke vlees is immers zwak. => Uiteraard bleek iedereen tuk op de traktaties. Het menselijke vlees is immers zwak.

  ... en vervolgens, ter waarschuwing vooraf verzonden worden aan enkele betrokkenen, => en vervolgens, vooraf, ter waarschuwing verzonden worden aan enkele betrokkenen

  Enkel een volgende schrijver van een krachtig protest was in nu in staat pijnlijke punten bloot te leggen => krachtig protest was in nu in staat => de eerste 'in' is overbodig

  die de Latijnse bewoordingen in verstaanbare taal om kon zetten, => die de Latijnse bewoordingen in verstaanbare taal kon omzetten,

  ... het decorum zich weer aan de nieuwe omstandigheden aan.

  Zijn hersens knarsten wijL hij in stilte ...
  SabineLuypaert: oo leuk zeg dat je die link legt haha, (maar dat was het helemaal niet) wel cool te zien dat er meerdere mogelijkheden zijn (ik bben de Fanny ;)) hier, maar nu ik het nog eens lees met jouw bevindingskes, dan zie ik dat er inderdaad persiflagegedachten mogelijk zijn (geweldig is dat)
  foute sluutjes er uitgehaald (sad) waarom ziekikdanuzelfniehe)

  groooooooooot bedankt erweeken (smile)
 • Ghislaine
  Masterart.
  SabineLuypaert: heeeel dank je wel ghislaintje (smile)
 • rob
  Ik houd het op een literaire prijsuitreiking waarbij de uitslag de gemoederen hoog doet oplopen. Leid dat maar eens in goede banen.
  Ik vind hier wat meer woordenboek- en wat minder Saluaanse woorden. Die laatsten zijn toch je sterke kant.
  (knipperboloog)
  SabineLuypaert: was saluaans in een avondkleedje he (smile) ge zou van minder een knipperboloog krijgen :lol:
  de gemoederen liepen inderdaad op qua warmte, maar 't mysterie is nog niet helemaal ontrafeld he, de detectives zijn er pertang groot mee bezig zenne ;)

  dank u robje (smile)
 • muis
  Wie goed keek zag twee hoorntjes opflikkeren=< goed keek, zag

  Fantastisch einde!
  groetjes
  SabineLuypaert: kommake tussengefoefeld (smile

  heel dank je wel he,
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .