writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Inspelen op Brusselmans - Jan Wolkers

door ERWEE

Goeiemiddag Herman.
Blij verrast was ik. Best verheugd met het vernemen van de uitslag van De Woody's tegen de All Blacks. Zo'n 7-4-overwinning in jullie minivoetbalcompetitie, tegen de eerste in de stand: het is geen kattenpis. En daarmee hebben De Woody's dus gelijk de fakkel overgenomen in de rangschikking. De veelbesproken club waarvan jij de voorzitter-coach bent is daarmee wellicht goed op weg om de titel binnen te halen in jullie reeks. Het vel echter niet verkopen, mijn beste vriend, voor de beer geschoten is. Het vel van een beer verkopen voor hij geschoten is, is doorgaans zowat hetzelfde als het vinden van de klepel, zonder te weten waar de klok hangt. Het vel van een beer verkopen voor hij geschoten is, is als het zoeken naar een stel koeienhorens op het hoofd van een uit de Westelijke Sahara afkomstige extremistische imam.
Het beste blijven verhopen is natuurlijk mooi, en jawel, de gedachte koesteren aan wat komen kan is zondermeer prachtig.

AA Gent anderszijds, is het dit weekend minder vlot vergaan. Het gelijkspel in het Jan Breydelstadion zal je niet hebben aangezet tot een overvloed aan feeststemming. Je rekende immers op een 1-3-eindstand.
Het zit zo, Herman: ik had tijdens het vorige weekend een ontmoeting met Sinterklaas. Zijn intrede in Antwerpen had ik gemist, maar geheel toevallig moest ik op zaterdag 24 november in de Oost-Vlaamse stad Sint-Niklaas zijn. Daar deed de Goedheiligman zijn ronde. Ik heb hem dan een briefje voorgelezen waarin ondermeer mijn wens om er voor te zorgen dat FC Brugge dit jaar Landskampioen mag worden. En zie je?, ondanks deze drukke tijden is de Sint daar toch reeds halvelings aan tegemoet gekomen. En je zal zien, eens de kindervriend weer in Spanje, de stress van deze periode achter zijn rug, de Belgische topclub uit West-Vlaanderen zal dra de hoogste ogen gaan gooien. Toevertrouwd heeft Peterselie Piet, de PR-verantwoordelijke me namelijk dat Sinterklaas zelf een behoorlijk boontje heeft. Voor Club dus.

En dan heb je het in je column van afgelopen weekend met als titel MEMORABEL, over de intrede van Johan Boskamp bij FC Dender. Bossie wilde niet op de bank. Hij verkoos een zitje in de tribune. Twijfel was er aanvankelijk om de match tegen RC Genk te laten doorgaan. Zware regenval was de reden. De wind bleek geen probleem. Tot aan het laatste fluitsignaal. Toen wisten de Limburgse *?* kloefkaffers meteen waar de wind vandaan kwam. Hoog uit de Denderse tribune.

Maar genoeg serieuze praat. Controleren of de gas wel uitstaat als een mens na een wandeling thuiskomt, is een prima attitude. In andere omstandigheden heb ik het slecht weten aflopen. Op zich had dat wel niks te maken met gas. Gas moest in die tijd nog uitgevonden worden. Voor een juist begrip: als huisverwarmend middel.

We speelden met FC Heikant in Derde Nationale Reeks B. We moesten op verplaatsing naar Boom of all places. Eer Jo Vereke, onze Frits in de spits, van huis vertrok, rookte hij steeds een sigaretje. Het enige in de week, maar een vaste gewoonte. Om nog een keer goed te kunnen kakken alvorens zijn woonst te verlaten. Met een spannende buik de bus in en zo'n voetbalterrein op moeten, kan enkel nefast zijn voor de zenuwen en de wedstrijdtactiek danig in de war sturen.
De Vlaamse wegen waren hier en daar nogal hobbelig. We kwamen toe in de steenbakkersplaats. We speelden dat strikt lokale ploegje anderhalf uur lang van het kastje naar de evenaar. Niet te beroerd om na afloop de ruime overwinning te vieren, dronken we daar, bestuur en spelers, maar toch vooral de spelers, nog een tonnetje bier leeg. Activiteit die zeer op prijs gesteld werd door de Boomse kassier. Een bedrijvigheid onzerzijds ook, die meer dan de match zelf, in goede aarde viel bij de plaatselijke President.
Dan viel er een frank. Jo Vereke opperde plots onrustig: "Zullen we maar op huis afgaan? Ik vrees namelijk dat ik vanmiddag vergeten ben mijn sigaret te doven. Beetje te haastig in de wagen gestapt."

Onze bus terug Limburgwaarts. Aan de andere zijde van dezelfde Vlaamse wegen hobbelde het al even fel als tijdens de heenreis. Afscheid van onze spits aan het eigen clublokaal. Half uur later: telefoon van onze veelvuldig scorende aanvalsleider. "Ondanks mijn zes doelpunten niet zo'n fortuinlijke dag.", zei Jo. Onze secretaris vroeg om meer uitleg. "Gans het kot tot de grond toe afgebrand. Volgende keer ga ik toch iets beter controleren of mijn sigaretje wel voldoende uitgedaan is voor ik in de wagen stap. Ik moet dat vergeten zijn toen ik plotsklaps met hoogdringendheid naar het toilet moest om daar zoals gewoonlijk voor een wedstrijd, nog een keer stevig te kakken."
"En hebt ge niks geroken?", vroeg onze secretaris.
"Jawel," sprak onze eigenste Gerd Müller, "stinken deed het genoeg. Maar wie denkt er nu dat zijn kot in de fik staat?"
Conclusie die overigens getrokken kan worden naar aanleiding van het hele voorval, beste Herman, mag bovendien zijn: Jo Vereke kon de maten nog aantreffen in de strikt persoonlijke clubkantine, omdat wij onze handen niet omdraaiden voor een enkel tonnetje bier.

Hoe komen sommige mensen er inderdaad toch maar bij om tegen je te zeggen dat je veel over seks schrijft? En je zegt het zelf. Zoveel is dat niet. Vind ik trouwens ook. Jan Wolkers schreef veel over seks. En we weten allemaal hoe het hem vergaan is.
Het behoeft trouwens geen discussie. Wat zouden we heelder dagen onze tijd verspillen met het schrijven over seks? Terwijl we heelder dagen onze tijd beter kunnen steken in het bedrijven van seks. Zo bijvoorbeeld met Corina. Even ter duiding Herman: Corina is een Italiaanse furie. Met zeer veel plezier heb ik tien minuten geleden de voordeur voor haar open gedaan. Boeken zou ik kunnen vullen met Corina als hoofdpersonage.

Verder lees ik alweer een nieuwigheid. Je schijnt geen al te beste herinneringen te hebben aan Knokke. Vanwege een verloofde die je daar had. Hoe dom kon zo'n wicht zijn om op zekere dag in bed te kruipen met je toenmalige chauffeur? Groot gelijk had je, collega, om die trien stante pede te dumpen. Te meer ook omdat ze op de koop toe vooral bij je bleef omwille van de lieve duiten.

Maar FC Brugge-AA Gent. De twee doelpunten van de leuke neger Adekanmi Olufade, waarop je gehoopt had, zijn er dus niet gekomen. Daar hebben onder andere de pipo's Stijn Stijnen en Karel Geeraerts maar mooi een stokje voor gestoken. Ik moet in verband met die omschrijving *pipo's* toch eens tot bij vader Geeraerts rijden. Ook benieuwd, mijn goede vriend, hoe Luc er over denkt dat zijn oudste dat stempel meekrijgt? Ik wel.

Bis bald!

=
Mijn inspiratie hiervoor heb ik gehaald na het lezen van de column MEMORABEL van Herman Brusselmans in Het Laatste Nieuws van zaterdag 01-12-2OO7
=

 

feedback van andere lezers

 • SabineLuypaert
  't zen vree dinges die koeien en die klepels. Wel vraag ik me af waar dit verhaalke zich effectief as-fspeelde (grijnst vettig) want 't feit dat er nog frangen vallan moet dat wel eeeeeeeerrrruuugg afgelegen zijn in 't hop van pluto ergen sten velde en vanalles.

  oi Knokke, ik herinner me nog dien tijd toen ik eens... en dan *censuur met censuur en de prof van blieptuut ..;
  ERWEE: die frangen vielen in 1981, snap je
  over Knokke wil ik meer weten ... *peins-peins* aja, een schoon rokske gekocht?

  Zeer bedankt voor de lezing.
 • togu_hang
  zit weer goed ERWEE ... hoewel soms een beetje te fel gehopt ... maar dat heb je als je alsmaar de bal tracht te volgen hé ...
  Met enige dank van de Sint"Goed Heilig Man"Klaas himself ... zo blijft hij immer in de onsterfelijkheid ... en ... wordt hij ook gewezen op het feit dat hij zijn beste beentje moet voorzetten wat betreft de Club ... schietgebedje hier aan collega in de hemel ...
  groetjes
  ERWEE: Ik was in een danig felle hopstemming.
  Te wijten aan het eten van marsepeinen bollekens, marsepeinen wortelen, een marsepeinen Barbie, marsepeinen muisjes, madame NON in marsepein, Kemal Ataturk in marsepein, Karel Geeraerts in marsepein.
  En dan waren er die kleine tomaten, waarvan ik tijdens de aankoop dacht: speciaal soort marsepein. Bleek dat het toch van die kleine tomaten waren.

  Zeer bedankt voor het meehoppen.
 • erinneke
  hey erwee, als ik jouw teksten lees, hoor ik daar zo je stem bij en zie een performance en daar ben je echt een krak in
  ERWEE: en dan moet je weten dat ik dit ook echt op z'n Brusselmans kan brengen

  met andere woorden:
  zeer bedankt voor uwWaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaandacht
 • muis
  §2 En zie je?, ondanks deze drukke tijden is de Sint daar toc =< leestekentjes achter En zie je eens herbekijken

  Verder weer een aangenaam stuk!

  Groetjes
  ERWEE: is toch een vraag die dan verder loopt ?
  of
  is een vraag die ik laat verder lopen
  of moet het vraagteken niet?

  Er schijnt ook zoiets met van die op elkaar volgende werkwoorden, blijkbaar is er die regel van die komma, maar in een soort verbaliteit mag die komma ook achterwege blijven merk ik nu andermaal in de Brusselmans die ik momenteel lees.
  Tenzij den Herman gewoon vergeten is in zijn haast om af en toe en hier een daar een komma te typen tussen twee opeenvolgende werkwoorden

  Maar dat dus geheel terloops.

  Zeer bedankt voor de lezing hoor!
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .