writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

La Marolliëne - deel 5

door mistral

Marie ligt te woelen in bed, haar hoofd bonst en uiteindelijk staat ze terug op, slapen lukt niet. Ze schuift de zware overgordijnen opzij en bekijkt de straat. Bij de overburen is alles donker, een straatlantaarn verlicht de buurt. Het cafeetje enkele huizen lager gelegen is nog open. Er straalt zwak licht naar buiten, de deur gaat open en een luidruchtig gezelschap loopt de straat uit richting Vossenplein. Ze bedenkt dat ze in dat café menig plezierig uurtje doorgebracht heeft. 't Warm Water heet het. Er wordt wekelijks opgetreden door een groep Brusselaars die liedjes zingen op muziek van Georges Brassens, de teksten maken ze zelf en beschrijven op een ludieke manier de politieke en andere situaties die het land beroeren. De Brusselse taal is kleurrijk en leent zich uitstekend voor dit soort amusement. Geert Van Istendael is nog steeds een drijvende kracht achter dit gezelschap in het café chantant.
Zo laat ze haar gedachten tollen alsof ze de herinneringen opnieuw wil beleven. Haar afkomst is onduidelijk, dat beseft ze nu ten volle. Het is de enige zekerheid die ze nu bezit.

Ze wend zich van het raam af en sluit opnieuw de donkerrode overgordijnen. Een kop warme melk zal haar goed doen, haar terug wat opwarmen, ze heeft koude voeten gekregen. In haar keukentje zet ze een pannetje op het vuur en giet er wat melk in. De pot honig staat nog op het aanrecht. Ze houdt van honig, dagelijks bij het ontbijt smeert ze die rijkelijk op haar brood. Nu schept ze een lepel uit de pot en likt hem langzaam af. Heerlijk zoet, smeuďg smelt het goedje op haar tong. Een tweede lepel schept ze in een kop en giet er de kokende melk over. Roerend in het kopje gaat ze zitten in de zetel naast de keukenkachel. Met opgetrokken knieën en haar nachtkleed over de voeten wacht ze tot de melk genoeg afgekoeld is en neemt er kleine slokjes van.

De brief ligt nog op tafel. Ze kijkt ernaar terwijl ze langzaam haar melk opdrinkt. De warmte van de kachel en de melk doen haar goed. Ze komt helemaal tot rust. Haar hoofdpijn ebt langzaam weg.

Als ze weer naar boven gaat en in bed kruipt duurt het niet lang eer ze in een diepe droomloze slaap valt. Het is al laat in de ochtend als ze uitgerust wakker wordt. 

feedback van andere lezers

 • SabineLuypaert
  aahhhhhhhhh de georges (smile) die zong nog nekeer schoon liekes zie (smile) in mijnen jongen tijd he, toen ....
  hete kolen voel ik:o nognognog
  mistral: jeezes he!!!! heb ik daar al menig uurtje gesleten in 'twerm woeter!!!
 • togu_hang
  mooi sfeerbeeld opnieuw ... graag gelezen

  PS gaan we misschien eindelijk weten wie het warm water heeft uitgevonden?

  groetjes
  mistral: in dat huisje waar "'t warm water" gevestigd is werd vroeger warm water verkocht! het was een gezellige ontmoetingsplaats van de vrouwen die daar dan bijeenkwamen om hun water te komen halen. Ik zal dit aan het verhaal toevoegen als informatie. Dank je om te blijven lezen!
 • ERWEE
  Ha, dus toch een stuk autobio *wink*
  Na de Propere Schoen op naar 't Warm Water

  Knap deel weeral.
  mistral: oh in 't warm water heb ik mijn keel hees gezongen !

  thx ERWEEke
 • muis
  Weerom een prachtig, rustig sfeerbeeld:)
  groetjes
  mistral: thx muizeke! we doen ons best ...

  groetjes
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .