writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Zomercoupe (dialoog met een knipoog - 50 lijnen)

door elpe

"Goe'morgen", mompelde de onbekende die bij Pieter de zaak binnenkwam en zonder enig omhaal zijn groene parkajas uitdeed, deze neergooide op een stoel en zich neerplofte in de kapperzetel.
"Fijn weertje niet?" opende Pieter de debatten.
"Hmm, weet nog zo niet" antwoordde de man nukkig. "Ik weet niet wat er zo fijn aan deze ochtend is".
Om niet dadelijk in een polemiek terecht te komen van wat goed en slecht zou kunnen zijn, nam Pieter een lichtgrijze kappersschort van de kapstok, hield deze voor het heerschap die er zijn armen instak. Met zijn kam haalde hij door de grijze, licht kalende, haardos en vroeg:
"In zomercoupe mijnheer, of moet het nog iets langer blijven, want echt zonnig is het vandaag niet hé?" "Zeg dat wel" zei de man nors terug.
" Je mag het nog wat langer laten, en zeker van achter want ik heb de laatste tijd nogal wat last van een stijve nek. Ik denk dat het door het koude en vochtige voorjaar is, neen ik ben daar wel zeker van" zei hij plotseling luidop sprekend. "Volgens het weerbericht van gisterenavond en ook dat van deze ochtend, zou het vandaag toch vijfentwintig graden warm moeten worden" repliceerde Pieter om het gesprek wat luchtiger te maken. "Ik" zei de man "Ik geloof dat weerbericht helemaal niet meer. Weet je, ik ben opgegroeid met destijds onze nationale rots in de branding Armand Pien, "Pietje de leugenaar" zoals wij hem noemden. Die bracht het weerbericht tot één of twee dagen op voorhand en toch was hij meestal verkeerd."
Om de man gunstig te stemmen zei Pieter " Ja, die kennen we nog wel. Ik moest altijd lachen om zijn flauwe grapjes die hij uithaalde op het einde van zijn weerpraatje".
"Of om zijn weerspreuken en de verwrongen groenten en fruitsoorten die hij tentoonstelde", zei de minder norse man. Het ijs was gebroken.
"Doe er toch maar wat meer af in mijn nek, ik zal me maar voorbereiden op een zomerse dag en naar je luisteren" zei de man. " Misschien trek ik morgen wel naar zee, een dagje of zo, om eens wat gezonde lucht binnen te happen". "Ha" zei Pieter " onze Vlaamse kust, de mooiste streek die ik ken, en gezellig in de zomer, niet dan ?" "Neen, helemaal niet, geef mij maar diezelfde kust in de periode dat de dagjestoeristen er niet naar toe gaan. Lekker fietsen, wandelen en het liefst in de winterperiode. Dan kan je helemaal alleen het strand aflopen, met je neus in de wind. Niemand die je stoort." Na vijftien minuten was de man zijn haar mooi geknipt in een korte zomercoupe.
Met zijn groene parka over zijn schouder verliet de man de kapperszaak en stapte, iets beter gemutst, terug het dagelijkse leven in. "Weer een tevreden klant" mompelde Pieter in zichzelf en veegde de lichtgrijze haarlokken, die op de vloer lagen, met een rubberen borstel bij elkaar en deponeerde ze in het vuilbakje onder zijn comptoir.
De tweetonige bel aan de deur van het salon ging over en een kerel van zo een jaar of twaalf oud, met lang blond sluiks haar, kwam binnen. "Zet je hier maar neer" zei Pieter terwijl hij de zwartlederen kapperstoel aanwees. Na de schort te hebben aangemeten vroeg hij : "In zomercoupe, jongeman?" Met een duidelijk negatieve blik in zijn ogen antwoordde de jonge man: " Neen, enkel de puntjes bijknippen" en zweeg verder in alle talen.

(elpe)

 

feedback van andere lezers

  • SabineLuypaert
    smakelijk geschreven en ik hou er van hoe je spreektaal en schrijftaal vermengt (smile) komt de humor ten goede op een manier die ik graag smaak
    elpe: Het ws geschreven met het oog op een dialoogoefening....
    grtz
    elpe
  • togu_hang
    graag gelezen elpe
    groetjes
  • lin
    Leuke dialoog die je aan het scherm gekluisterd houdt. Die kerel(tjes) van 12 gaan niet zo graag naar de kapper. Klopt helemaal! Groet, lin
  • muis
    Leest wel prettig. Je kan de personages ook goed beschrijven vind ik. En op het laatst die openbaring is ook goed:)
    Misschien elke nieuwe dialoog een andere lijn beginnen en alineas invoeren=< maakt het nog makkelijker om lezen.

    groetjes
  • tati
    LOL, typekes mooi neergezet. Humor rond de pessimistische klant en de commercieel optimistische kapper. Leest vlot. Mooi :o)
    elpe: Het was me te doen eens een oefening neer te pennen met wat tegenstellingen. Heb er nog wat liggen... misschien iets anders maar toch.. ik zal ze wel eens publiceren...
  • Vansion
    Vlot stukje tekst dat fijn leest. Recht uit het dagelijkse leven.

    Misschien heeft Muis gelijk wat de vorm betreft. Ik merk dat iedereen daar naar een goeie oplossing zoekt.
    Zelf ben ik uiteindelijk ook overgeschakeld op een nieuwe lijn voor elke nieuwe repliek.

    Maar da's maar een detail. Tot later. Dan lees ik eens een driedelig verhaaltje.


    elpe: thx ffb en graag geschreven
  • tessy
    Ik zat als het ware mee bij de kapper .
    De personages werden heel levendig beschreven , ik kon ze me zo voor de geest halen.
    Leuk neergezet, je bent hier goed in.

    elpe: dankje tessy.... het is in feite een oefening op dialogen schrijven... maar dat was wel duidelijk zeker..
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .