writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ch

door jbrouns

Vanaf de eerste letter van het verhaal wist ik het al: dit wordt grandioos! Ik was geïnspireerd als nooit tevoren. Een woordenval klotste uit mijn vingers. Het was alsof ikzelf het niet schreef, neen, niet één, maar een vijftal muzen hadden mijn weerloze bewustzijn overmeesterd. Ik was bezeten! Van mijn ogen was enkel nog het met bloed doorlopen wit zichtbaar. Dikke zweetdruppels sloegen gaten in mijn draadloze toetsenbord.
'Gaat het schat?' vroeg Maastrichtse vrouw.
'Zwijg trut! Genie aan het werk!' klonk een demonische basstem uit mijn mond.
Terwijl Maastrichtse vrouw de telefoongids doorbladerde op zoek naar een duivelbezweerder, het liefst uit de provincie, en niet te duur, bakkeleiden de vijf over de juiste woordkeuzes en originele zinswendingen. Ik herkende de Wim, de Johan en de Victor onmiddellijk. Behalve die drie: Shakespeare, Goethe en Hugo dus, was er ook nog de eindredactrice van de P-magazine. De vijfde die het gezelschap completeerde was een van die perverse geilaards die meegeschreven had aan het dikste seksboek dat ik ooit gelezen had: de bijbel. Markies de Sade heeft er ongetwijfeld de mosterd gehaald.
'Verdorie! Geen exorcist te vinden wanneer men een nodig heeft' mompelde Maastrichtse vrouw. 'Dan maar weer naar de pastoor.' Ze nam haar jas en sloeg vloekend de voordeur dicht in het gat achter haar gat.
Nog maar goed dat ze niemand bereidwillig vond om de muzen uit te drijven. Mijn literaire hoogstandje zou voor altijd verloren zijn gegaan. Dan zou er een legende ontstaan: 'de legende van de zoekgeraakte wijze woorden van Johnny'. Mijn verhaal zou de Heilige Graal van de literatuur zijn, mijn woorden nagejaagd door literaire vorsers wereldwijd.
Na een tijdje was het meesterwerk klaar. Dat verdiende een etentje vond dat wicht van de P. Die gast van de bijbel stelde water en brood voor. Victor en Johan dicussieerden terwijl Wim met alles akkoord ging. Het werd uiteindelijk Grieks, want zelfs onder de muzen hebben de vrouwen het voor het zeggen.
Ik kwam terug tot mezelf en las een tekst zoals ik er nog nooit tevoren een gelezen had. Ze was briljant! Dit zou de literaire wereld overhoop gooien, wist ik. Dit verhaal zou nederlandstalig België nog meer veroveren dan de Leeuw van Vlaanderen ooit gedaan had. Ik stuurde het meteen door naar verschillende literaire tijdschriften. Ik wist dat ze gingen vechten voor wie het als eerste zou mogen uitgeven.
Maastrichtse vrouw keerde terug, gevolgd door mijnheer pastoor, die alweer een stuk in zijn voeten had. Ik schopte hem eruit met een fles wijn.
'Gaat het weer beter met je? vroeg Maastrichtse vrouw.
'Lees vrouw! Lees dan toch!'
Ze las. Ondertussen dacht ik al na over de enorme impact die het succes van dit meesterwerk op mijn verdere leven zou gaan hebben. 'Johnny, je hoeft nooit meer te gaan werken' besefte ik.
'Ja hoor schat, dit is niet zo slecht,' sprak Maastrichtse vrouw, tikte me zachtjes op mijn rechterhand en plofte zich terug neer voor de televisie. 'Niet zo slecht! Niet zo slecht! Ach, échte kunst wordt moeilijk gewaardeerd!'
Wel beste luisteraars, nu jullie beseffen dat het gratis aanhoren van dit verhaal een privilege is, spoor ik jullie aan om het vandaag nog te gaan lezen. Mijn trouwe volgelingen hebben dit reeds gedaan. ERWEE heeft het gelezen en zijn hoed voor me afgenomen. Nu doet hij alles voor me. Muis, ach die muis. Haar dank is eindeloos. Maar over hoe ver haar bewondering voor mij gaat wil ik verder niet uitweiden. Ik ben veel te bescheiden, ik weet het. En dan is er natuurlijk SabineLuypaert nog, die dagelijks controleert of ik niet stiekem veranderingen heb aangebracht aan de grondtekst. Ze krijgt er maar niet genoeg van om ze steeds weer te herlezen. Enkele trouwe lezers waren zo gechoqueerd na het lezen ervan, dat ik ze sindsdien niet meer op de site heb gezien. Schamen ze zich nu voor hun eigen gepruts? Dat is toch nergens voor nodig, we roeien immers allemaal met de riemen die we hebben, nietwaar?
Dus haast u met lezen, want ik voel het, nog tien dagen en dan zal ik de tekst moeten gaan verwijderen. Dan zal ik bericht krijgen van een literair tijdschrift en een vet contract tekenen. Dat weet ik gewoon. Ze hebben het verhaal immers al een jaar in hun bezit, tja, die dingen hebben tijd nodig, dat weet toch iedereen.

 

feedback van andere lezers

  • JC
    woordenval, dat is waarvoor ik het doe
    jbrouns: Doe zo voort ;-)
    Bedankt voor het lezen en fb.
    Gr.
  • ERWEE
    Zal ik eens met een nuchtere pastoor gaan babbelen?
    jbrouns: Ge zijt ene straffe als ge er een kunt vinden :-p
    Proost!
  • drebddronefish
    Als de meesterschrijver het zegt zal het zo wel wezen. Het is enkel een kwestie van perceptie, me dunkt:-)
    groetjes

    jbrouns: Nog negen dagen whahaha :-) daarna misschien vertalen naar het Engels om een breder publiek te bereiken
    Bedankt voor het lezen en fb.
    Groetjes
  • Henny
    Heb je een beetje last van eigendunk? Vermakelijk stukje.
    jbrouns: Moi? Ik denk dat degene die dit leest meer last heeft van mijn eigendunk haha.
    Groetjes
  • muis
    :):) Vooral die duivelsbezetting en zo:) en dan een zatte pastoor:) En ja zulle, muis bewondert je:)

    Prima stukje met veel kracht:)
    groetjes
    jbrouns: *bloos*
    Gewoon 'for the fun' geschreven. Bedankt voor de toffe reactie, en een dankwoord aan de zatte pastoor van Dilsen-Stokkem :-)
    Ciao
  • lief
    we openen een digitaal literair café
    of (tijdschrift) met ieder zijn rubriek olv
    ........money for nothing poem or the beast
    jbrouns: Goed idee! En we filosoferen tot in de late uren over de verborgen betekenissen van de prachtig gevonden diepzinnige en dubbelzinnige wijsheden van de Heilige Tekst ... Allelujah!!!
    Bedankt voor het lezen h? ;-)
  • togu_hang
    heb goed gelachen J krachtig stuk ... alleen jammer dat ik er niet in sta hé ... :-)
    groetjes
    jbrouns: Et voil?, zo gaat dat ... alweer een volgeling erbij :-)
    Wel, laat allen die dit lezen getuige zijn: wanneer de muzen mij weer bezoeken verzoek ik hen u gunstig te zijn.
    Bedankt voor het lachen.
    Groetjes
  • SabineLuypaert
    PROEST, zalig stukje hahah, en zeggen dat me dat bihjkanst ontglipte begot tss (geeft zichzelf op de billen, (zacht he, 't mag nie zeer doen) EN?EN? hebben ze al gereageerd? of zijn ze nog aan't vechten (khoor hier ook zo rare geluiden), die grondtekst heeft mijn onvoorwaardelijke bewondering geactiveerd (smile) NOGNOGNOG (shy) muzeslu (shy) klinkt wel goed
    jbrouns: Yup, muzeslu klinkt prima. Ik heb een vijftal aanbiedingen, maar ga er niet mee akkoord, ik ben geen prostitu? h?! (big smile) NOG? Wel gezien de reacties hier denk ik dat ik de Wil, de Johan en de Victor nog eens zal moeten telefoneren, maar natuurlijk vooral de Muzeslu.
    Groetjes
  • Hoeselaar
    Er komt spontaan een liedje in m'n hoofd bovendrijven Het is moeilijk bescheiden te blijven als je zo goed bent als ik.
    Nee!! Alle gekheid op 'n stokje, wie zich te ernst neemt is gek, en dat ben jij zeker niet daarvoor hou jij teveel van zelfkritiek

    Willy
    jbrouns: Bedankt voor de schitterende fb. Dat zeg ik al zolang tegen de mensen die me gek vinden (en dat zijn er nogal wat haha), maar denk je dat ze me geloven? Ik ga hun jouw reactie onder de neus duwen. Ik heb altijd al een hekel gehad aan mensen die zichzelf enorm serieus nemen, een beetje relativeren kan nooit kwaad.
    Groet
  • tati
    LOL! Een "lang verhaal" over "geen verhaal" dat een "sterk verhaal" zou zijn... LOL :o)
    jbrouns: Haha, mooi gezegd, maar dat je twijfelt aan het bestaan van het verhaal betreur ik ;-)
    Bedankt voor lezen en fb, groetjes
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .