writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Oerknal.

door CaptainNorth

Oerknal.


Er wordt mij zo nu en dan iets gevraagd. Ik heb iets met vragen. Ik geef antwoorden. Dit keer was de vraag : Kun je het eens hebben over "een nieuw begin" ? "Ja, goed, super", was mijn triviale antwoord.

Titels zijn belangrijk. Vandaar dat ik eerst de titel heb gekozen. De oerknal. Dat was een nieuw begin volgens een wetenschapper. Mensen met kennis en zin voor onderzoek zijn dat.

Verder wens ik het niet over die oerknal te hebben. De functie ervan is een adequate titel te zijn. Daarmee en voordien, is alles over die verrekte oerknal dan ook wel gezegd. Door anderen weliswaar. Maar dat deert niet.

Oerknallen, het meervoud van het enkelvoud...
Dat is al interessanter. Niet dé Oerknal maar, de talloze oerknallen die je meemaakt in een door een zichzelf met emmers fantasie bedruipend hoofd, dat is een noemenswaardig gegeven. Het feit dat het lettertype van deze overpeinzingen "impact" heet is dat evenzeer.

Men maakt wat mee... Lopend of fietsend. Denkend of Onachtzaam dromend. Tevreden of teneergeslagen.
Er gebeurt wel af en toe iets. Iets vernieuwend. Zoveel invalshoeken. Zoveel camerastandpunten om te registreren. Concreet ? Helemaal geen zin om concreet te zijn.



Maar er knalt zich wat af in m'n kop... Niet met woorden te omschrijven eigenlijk. De enige constante is muziek. Telkens weer een nieuw begin. Oerknallen. Zoveel muziek...

Weinig begrip heb ik voor die sukkels die zich niet openstellen. Waardoor ze dan ook onherroepelijk van knallende koppen gespeend blijven. Het knalt niet meer bij dergelijke mensen. Het gaat hoogstens eens van "pang, pang" of beter "ping, ping... tingeling"... kassa, kassa m.a.w. Niet zo bij mij. Kippenvel, dat wil ik.
Van bassen die door m'n lijf gieren, van tokkelende snaarinstrumenten, van trillende pianovibrato's...
Bonkende drumritmes... sidderingen door je ganse lijf.

Zo'n momenten doorbrengen in het bijzijn van mensen die dat ook voelen. Dat zijn oerknallen. Dat is - wanneer alle factoren aanwezig zijn - een nieuw begin. Dat gaat, diep.
Daar pleeg ik voor te leven. Voor het kippenvel. Voor het narillen. Het is passie. Het is willen. Het is ook kunnen.
Inzicht. Je moet het zien. Binnenin.

Laat dit U overdreven toeschijnen. Voor mij is het de essentie van dit bestaan. De verwondering. Het vermogen, de kunst om nog verrast te kunnen worden.
En, inderdaad, dat is niet enkel zo met muziek. Dat kan ook door een situatie. Iets wat je ziet. Iets wat je ruikt. Iets wat je voelt. En ja, zeer zeker, door iets wat je hoort. Al is het maar een enkel woord. Zo zijn er veel. Woorden. Waar je van opkijkt als je ze hoort. Je kunt ze ook lezen en opzoeken.


Inert. Dat is zo'n woord.
in•´ert (bn.)
1 traag, willoos
2 [nat.] (van stoffen) niet of nauwelijks een reactie aangaand met andere stoffen
in•er•´tie (de ~ (v.))
1 traagheid, de eigenschap van lichamen om te volharden in de toestand waarin zij zich bevinden
2 daadloosheid, gebrek aan daadkracht


Inert. Het weigeren van een nieuw begin. Terwijl ik dacht, ik ben daar eerlijk in, dat het betekende... de oorsprong vrijwaren. Wat eigenlijk een beetje klopt.
De eigenschap van lichamen om te volharden in de toestand waarin zij zich bevinden. Mooi is dat.
En er onder, daadloosheid, gebrek aan daadkracht...
Tja. Mooi woord.

Ik weiger pertinent om constant inert te zijn. Af en toe.
Zo nu en dan. Willoos. Om een nieuw begin te verwerken of aan te kunnen. Dan ga ik niet of nauwelijks een reactie aan met andere stoffen. En zijn wij niet allen stof?

Ashes to Ashes. Dust to Dust.

Qua einde kan dat tellen. Eindigen is belangrijk.
Nog een woord, tot slot ?

Wel dit dan : "Begin".





 

feedback van andere lezers

  • Jean_Loeckx
    Leuke column, CN.
    g
    CaptainNorth: bedankt JL !

    groet

    The Captain
  • Vansion
    Dit soort teksten worden maar gevat door wie het kan zien. Denk ik. Ze brengen geen aarde aan de dijk. Ze klinken als louter verrechtvaardiging en uitleg van jouw zo zijn.

    Je bent in staat kippenvel te verwekken. En je weet het. Volgens mij is dat wat jij moet doen. Inertie doodt in de kiem. Veel zaaien is de boodschap. Overal. Hartstochtelijk en niets ontziend.
    CaptainNorth: I know
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .