writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Column: Brei je slank

door zwartkopje

Brei je slank!

Dat is vooralsnog een utopie maar ik kan Uma Thurman en Julia Roberts geen ongelijk geven als ze in het boek: "The Black Book of Hollywood Diet Secrets" verkondigen: Met breinaalden in de hand, kan je je handen niet in de koel- of snoepkast steken.

Althans ik kan dat toch niet. Hoewel ik eerder een breinaald onder mijn rechteroksel en romp klem, dan dat ik ze in mijn handen hou, dan nog is het vrij moeilijk om met je rechterhand in de koekentrommel te grabbelen. Net zoals ik niet goed in staat ben om met de telefoonhoorn tussen kin en borstkas geklemd, teksten te typen of andere bezigheden te doen. Daar ben ik motorisch niet goed genoeg op ingesteld.
Dus beperk ik me maar tot het breien alleen.

Echter, ik ben nog geen gram slanker geworden.
Rustiger, dat wel, maar slanker?

Het klinkt misschien wel gek maar tijdens het breien ervaar ik een bron van rust. Alsof alle steken kleine druppeltjes zijn die gelijkmatig naar de oceaan vloeien op het ritme van tikkende priemen. Verstand op nul en tellen maar. Zes rechts, zes averechts. Niets ingewikkeld. Geen 400 verschillende steken zoals ik onlangs in een breiboek las. Nee, gewoon rechts én averechts zoals het declameren van een mantra:

Rechts: een, twee, drie, vier, vijf, zes.
Averechts: een, twee, drie, vier, vijf, zes... oeps... zeven,
Zo gaat het goed,
Zo gaat het beter,
Alweer een centimeter
...

Sinds de komst van de breinaalden in mijn bestaan, eet ik mijn gevoelens en gedachten niet meer weg, demp ik ze niet meer met eten. Néé, ik neem de priemen in de aanslag en confronteer ze met weerbarstige wol. Soms win ik het gevecht en ontluikt er na verloop van tijd een (lange) sjaal, soms verlies ik steken en is er van een sjaal geen sprake meer.

De breinaalden beschermen me ook tegen 'ik moet'-opdrachten en andere verplichtingen waar ik geen zin in heb. Ook het breien is al aardig in mijn ochtendritueel ingeburgerd. Zo vertrek ik nooit van huis zonder één of meerdere priemen gebreid te hebben. Enkele priemen voor de donkergekleurde sjaal, om een orgasme van rust te bekomen en om af te ronden kies ik voor het meer energieke oranje, wat voor actie en doen staat. Pas daarna vertrek ik naar het werk of andere afspraken. Dat ik daardoor weleens te laat kom, staat hier buiten kijf.

Obsessief denkt u?
Dan hebt u mijn kleerkast nog niet gezien.
Madame Imelda Marcos is er niets tegen.

En dan te denken dat ik vroeger mijn gevoelens/gedachten/uitstelgedrag enz wegat.
Hoe onwetend kon ik toen zijn?

Onwetend, ja dat wel, maar slank?

 

feedback van andere lezers

 • jbrouns
  Haha, mooi neergezet, met de nodige ironie. Dit moet ik mijn Maastrichtse vrouw laten lezen, die worstelt ook steeds met gewicht. Ikzelf daarentegen, laat alleen steken vallen.
  'me ook tegen :ik moet-opdrachten' -> dubbelpunt mag weg
  'Zo vertrek nooit' -> 'ik' vergeten
  Groetjes
  zwartkopje: Dank je, Jbrouns voor je opmerkzaamheid. zal het meteen aanpassen. Hihi... ach, misschien vullen jullie elkaar wel aan. Zij 'vult' jouw gevallen steken op (letterlijk) hihi!
  Oeps, hoop niet dat dit grof overkomt ;)

  groetjes,

  zwartkopje (terug van weggeweest)
 • miepe
  joepie daar ben je weer!
  hoera en zoveel meer

  ik vind dit een ontzettend grappig verhaal. vrees echter dat daar wel wat waarheid achter steekt. Breiterapie... zou me niks verwonderen.
  maar ik heb een hékel aan breien. Ik brei zelfs expres (met opzet) averechts. Mijn breiwerkjes op school waren steeds zo zwart als de grond van de speelplaats. Bij thuiskomst mocht moeder een beetje bijbreien. Het verschil was zooo zichtbaar
  ach... een anekdote
  met twee vingers op je toetsenbord kan je je handen ook niet in koelkast of wat-dan-ook stoppen hoor, Zwartkopje. Blijf maar zitten en schrijf nog zo wat voor ons
  zwartkopje: hihi.. leuke reactie miepe én daar ben je ook wéér! Ach... op school was ik ook geen uitblinker in breien en mocht mama méér doen dan alleen steken oprapen, hihi, maar zoals je gelezen hebt, laar ik nu geen steken meer vallen maar komen er ongewild bij, hihi!

  groetjes,

  zwartkopje
 • Hoeselaar
  Wie zich zelf in het ootje kan nemen is op de weg van de beterschap, hij of zij kunnen relativeren en dat is een kunst die geleerd wil zijn

  Wilhelm
  zwartkopje: wow... leuk compliment Hoeselaar. Dank je wel!

  groetjes,

  zwartkopje
 • lin
  Blijven breien Zwartkopje, zelfs onder de maaltijden! Haha. Je twee handen op het toetsenbord zoals Miepe suggereert is niet zo'n goed idee (zie mijn "gevecht met verpakkingen"...). Heel leuke column! Lieve groet, lin
  zwartkopje: Bedankt voor je leuke reactie.

  groetjes,

  zwartkopje
 • ERWEE
  Lang geleden!
  Brei mij eens zo'n demi saison truike!
  Leutige column ook, bovendien.

  deze mss even bekijken:

  soms verlies ik steken en is er van een sjaal geen sprake (meer). => zou de 'meer' zonder haakjes zetten.

  De breinaalden beschermen me ook tegen ik moet-opdrachten => De breinaalden beschermen me ook tegen 'ik moet'-opdrachten ...

  zwartkopje: dank je voor je opmerkzaamheid Erwee. Enne... is een sjaal ook goed? want verder reikt mijn breikunst nog niet ;)

  groetjes,

  zwartkopje
 • yrsa
  :-) Geweldig zoals je het hebt neergepend. Origineel!!
  zwartkopje: Wow.. leuke feedback Ysra!

  Dank je wel

  groetjes,

  zwartkopje
 • aquaangel
  hier staan komma's verkeerd: Rechts: een, twee, drie ,vier vijf ,zes.

  En dan te denken dat ik vroeger mijn gevoelens/gedachten/uitstelgedrag enz wegat met eten. > hier hoef je geen eten neer te zetten, wegat zegt al genoeg denk ik..

  leuk gelezen xxx
  zwartkopje: Dank je Aquaangel,

  Ik ga het meteen aanpassen.

  groetjes,

  zwartkopje
 • thepuppy
  Een hobby doet veel hé.
  Toen ik wat jonger was speelde deze knul veel op de playstation.
  Het woord eten verdween als sneeuw voor de zon maar er verscheen een nieuw minpunt. Mijn ogen waren overbelast van al dat televisie kijken!
  tja.......

  Groetjes,

  thepuppy
  zwartkopje: Dank je voor je reactie Thepuppy :)

  gr.

  zwartkopje
 • dannycant
  mooie kijk op het 'breien'....onderhoudend stukje, leest heel vlot... knap
  zwartkopje: Dank je voor je leuke feedback.

  groetjes,

  zwartkopje
 • Ghislaine
  Nog maar toe aan een sjaal?? Surf eens naar www.heusden-zolder.eu en zoek in de geschiedenis van april naar mijn naam. Ik brei en ontwerp zelf mijn mode. Wees gerust, slank kan ik mezelf wel niet noemen met maat 42
  zwartkopje: Bedankt voor de tip. Ik zal eens gaan rondneuzen ;)

  groetjes,

  zwartkopje
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .