writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Over orale contracten met jezelf

door SabineLuypaert

Mijn perfecte staat van dienst noopt me deze bekentenis neer te schrijven, hoewel mijn innerlijk goed gevoel me influistert dat dit misschien nog niet het 'rijpe' moment is. Helaas heeft melodrama de neiging toe te slaan op de meest ongepaste momenten. Gelukkig weet ik dat ik het wel red, ik sla me er wel door, dat is zo een aangeborenheidje dat genetisch bepaald werd in mijn bloedverwantschap. Het staat me voor dat dit ergens rond 1356 gebeurde. Tenminste, als ik mijn reisgeest mag geloven. Je weet wel, die vriendelijke gevleugelde uit die andere zone. In elk geval, net wanneer men denkt opgewassen te zijn tegen zowat de helft van wat een mens zich kan inbeelden, net wanneer men er eindelijk uit is dat het niet hoeft om dag en nacht, vierentwintig uur op vierentwintig, behalve 's nachts, te genieten van de dingen des levens, slaat het noodlot toe. Zoals die perfecte date, die ook al zo yin-yannerig aan komt zetten wanneer de sterren onderhevig zijn aan het bewonderenswaardige noorderlicht.

Daarom heb ik vanochtend, om precies twee uur zevenentwintig, besloten, een schrijn op te richten ter bevordering van mijn buitenbenerige denkpatroon. Dit schrijn heb ik strategisch opgesteld in de denkbeeldige ruimte van mijn linker hersenhelft, net in het centrum van mijn huiskamer, tussen de keuken en de sanitaire installaties, beter bekend als de badkamer. Deze locatie werd niet zomaar gekozen. Neen, hier is zwaar over nagedacht tijdens een denkconclaaf met mijzelf. Niet dat dat nu meteen mijn gemoedsrust ten goede kwam, maar het is eens een verandering en, geloof het of niet, mijn interieur was ook dringend toe aan een make-over al was het dan een quikkie. Tenslotte doet verandering van spijs eten en het mag gezegd, na acht kilo afgevallen te zijn op enkele weken tijd, kan dit lichaam wel een beetje universeel krachtvoer gebruiken.

Het heeft even geduurd voor ik dit inzag, eerst zag ik dit orale contract dat ik met mezelf spreekwoordelijk ondertekende, eerder als een bedreiging op mijn intellectuele zijn. Gelukkig ben ik nuchter genoeg om dingen te relativeren zonder daarvoor tot fatalistische beslissingen te komen. Hoewel het eerst overkwam als een frontale aanval op alles waar ik voor stond, besefte ik wel dat deze ingrijpende belevenis in feite het allerlaatste was wat ik eigenlijk nodig had in mijn anders zo gestructureerde leventje. Het leek even alsof de Spaanse inquisitie grote schoonmaak hield op oud Griekse wijze, en dit tot in de meest donkere krochten van mijn uitgebalanceerde hersentjes. Ik geef het toe, het was even wennen. Gelukkig was er een gezonde lading Mojito's die me in deze beslissing steunde als een pilaar zijn kathedraal, zij het op kalende wijze. Niet dat ik kalend ben, maar mijn goede ik is onderhevig aan hardnekkige haaruitval door de gebeurtenissen van de laatste dagen. Maar ik wijk af,….
Dus besloot ik, om precies twee uur zevenentwintig op deze mistige ochtend, dat mijn tijdelijke verwardheid niet aan de grondslag lag van deze schijnbaar ontegennatuurlijke sabotage in mijn anders zo nuchtere denkpatroon. Dat kwam, eerlijk toegegeven ook door een kleine overdosis mojito en een tekort aan slaap, met lichtelijk misselijk gevolg.

Zo zag ik bijvoorbeeld redelijk snel na de bewustwording van het uur, dat ik twee opties had. Of, mijn neusvleugels laten optrekken, een liposuctie van mijn linker oorlelleke en de rest van mijn moeizaam bijeengespaarde centen te gebruiken voor die nieuwe revolutionaire bipsimplantaten, waar veel celebreties het hoog mee ophadden. Of, een schrijn oprichten ter bevordering van mijn innerzelf. Na doorgedrukte overweging heb ik besloten voor het schrijn te gaan, en dit aan mezelf beloofd door het luidop uitspreken van een oraal contract met mezelf, dat naderhand genoteerd werd in drievoud. Na alle hooi dat voorhanden was in deze ochtenduren op mijn vork genomen te hebben, was het pleit snel beslecht en met enige handigheid van twee rechterhanden werd mijn schrijn een feit. Het gepersonaliseerde wandmeubel dat in geen tijd in elkaar getimmerd werd, maakt nu prominent deel uit van de 'new' me. Met enige trots kan ik nu vertellen, dat het moment waarop de laatste rozenblaadjes rondgestrooid waren, mijn hele lichaam tot rust kwam. Net als een te platte puddingtaart op een vrijdag, of vijf-lagig luxetoiletpapier met roze klavertjesbedrukking. Je herkent dat gevoel wel. Relax werd ik, dat is wel de juiste beschrijving, besef ik ineens.

Het voordeel hiervan is dat ik eindelijk, na weken, de innermens in mezelf terug herken en zodoende mezelf als onmisbaar voor mezelf aanschouw. Een hele vooruitgang voor iemand die al dagen op madeleinekoekjes leeft, dacht ik zo. Ondertussen bespelen drie denkbeeldige violen hun mooiste melodieën, waardoor ik haast overmand word door een goed gevoel dat staag omhoog schrijdt vanonder mijn linker kleine teennagel tot in mijn hersenstam. Een mens voelt zich opeens compleet wanneer hij beseft dat een instinctieve handeling zijn gemoedsrust ten goede komt.

Als in een roes, zie ik mijn lichaam klauterend uit een naar marjoleinruikend ademgat komen. Zelfs de geur van zweetvoeten zou nu de flamenco in mijn bloed niet kunnen stoppen. Gelukkig en ook wel een beetje euforisch, streel ik het romantische gevoel tussen mijn oren, want fantasie is toegelaten in dit stadium. Dan verzorg ik de reünie van een laatste slok mojito uit mijn glas, met de familieleden die zich reeds in mijn maag en darmconstructies bevinden. Heerlijk toch als families herverenigd worden? Het verzorgt zelf een beetje een orgastisch gevoel dat mij de kracht geeft te volharden in dit leven. Met glimlach geniet ik de speling van dit lot, … karma is cool…------
Uit de reeks vreemde Sabollekes 21feb08


 

feedback van andere lezers

 • miepe
  graag gelezen vreemd Sabolleke

  (heb het met de laatste twee zinnen een beetje moeilijk. moet verzorgd met een teetje en vergat je "van"?)
  klein dingetjes hoor, vlot geschreven, Sabol
  SabineLuypaert: ben ik op wakker geworden met dit spookverhaalke in mijn hoofd vannacht (grinnik) dank je Miepje (smile), die tee is aangepast, maar ik zoek me nu te pletter nu naar die vergeten van (shy-) 'k vind niet waar die thuishoort, kan je eventjes helpen?
 • togu_hang
  karma is cool Sabientje. leuk van dat buitenbenerig gegeven doet me denken aan iets 'wink' :)
  graag gelezen se
  groetjes
  SabineLuypaert: haja (smile) dat iets heeft wel den doorslag gegeven van een nachtelijke schrijfescapade zenne LOL, allemaal uw schuld dus in feite haha (vergeef mij)
 • Liesje
  Prachtig verhaal wat je neerpent Sabine, niet alleen door de beelden die je gebruikt, maar ook door de wijsheid die je weet te vertalen! Knap knap!
  SabineLuypaert: kot in de nacht komen de gekste invallen opzetten he (smile) en ik ben ook dol op zulke verhaaltjes. heel dank je wel om me weer te lezen he (smile)
 • JC
  een kleine dosis mojito?
  SabineLuypaert: ja een glaasje exotsiek he, met een klein glaasje seffens
 • ERWEE
  Waar ne mens al mee bezig is op dat uur, maar die coole karma, dat ga je toch bijhebben, zoniet bijgehad hebben *wink*


  even deze:
  Dus besloot ik, om precies om twee uur zevenentwintig op deze ... =>Dus besloot ik, om precies om twee uur zevenentwintig op deze ... => Dus besloot ik, om precies om twee uur zevenentwintig op deze ... =>Dus besloot ik om precies twee uur zevenentwintig op deze ... (een 'om' genoeg, denk ik)

  Met enige trots kan ik nu vertellen, dat het moment WAAROP (?)de laatste rozenblaadjes rondgestrooid waren,

  en Miepe bedoeld:

  Met glimlach geniet ik VAN de speling van dit lot, … karma is cool…

  maar ERWEE denkt dat je dit idd bedoeld zonder 'van', wat het ook iets directer maakt
  SabineLuypaert: haaaaaaa, nu ziek waar die 'van' kan (smile) ik vond ze niet he, en inderdaad, met verzacht dat de zin, kheb het liever directer in deze contekst (smile) de rest is weggegomd en aangvuld, groot bedankt daarvoor he, ook voor die van, ik heb me gek gezocht begot (allé, nog gekker ;))
 • thiefenthal
  de nacht brengt blijkbaar meer dan alleen maar raad, bijvoorbeeld dit vreemde verhaal, dat er toch nog zoetjes in gaat, zonder de caloriedrempel te overschrijden.
  SabineLuypaert: veel caloriekes zijn niet goed om terug op te gaan slapen he ;)
 • dichtduvel
  Oraal is best ok voor een contract, maar anaal ..., dadakes, j
  SabineLuypaert: proest, haja:o dan zitte gelijk in een andere verhaalsectie vrees ik LOL
 • muis
  :):) Maar, maar, borsten naar omhoog laten trekken, billen implantaten... laat zijn Sabine:)
  Groetjes
  SabineLuypaert: je hebt gelijk:o zo lijkt het wel of ik een complex heb he (smile) 'k heb een heel logische aanpassing doorgevoerd in het kader van de rest van dit van logica bulkende stukje ;)
  LOL
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .