writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het leven zoals het niet helemaal is: ERWEE (9)

door ERWEE

Outro.

En bijna vijftig nu, en zelf geloof ik niet meer in een God, die andere mensen zich als een bovenaards of bovenmenselijk wezen voorstellen. Aan die naïviteit ben ik voorbij. Ik ben geen optimist, want ondanks het gefluit van de merels, de mezen en de roodborstjes in mijn tuin, zie ik dat het slecht gaat met de wereld. En het zal alleen maar slechter worden.

Als ik naar de natuur kijk, waar veranderingen schoksgewijs optreden, vrees ik dat de mensheid hetzelfde te wachten staat. Schoksgewijs zullen horden, uit het zuiden komende groepen mensen, Europa en Amerika overspoelen. Ook uit China en Zuid-Amerika zullen ze komen, met als gevolg: chaotische en zelfs apocalyptische toestanden, die uiteindelijk tot een nieuwe orde zullen leiden.

Zoals op die elfde september toen ik sprakeloos en aan de grond genageld stond.
Die . . . . . . torens ! ! !

Een pseudo-leidertje, een absolutistisch keizertje, stuurde er zijn mannetjes op af. Ze hadden geleerd om 'helden' te zijn. De verbijstering heeft geduurd totdat President Bush verscheen, een dag later, de twaalfde, en zijn speech besloot met: 'God Bless America'.
Ik zeg: "Potverdomme . . . potverdorie nog 's aan toe zeg !!! God gaat zich daar eens even mee bezig houden.' Wat voor een god is dat eigenlijk? Wat-Voor-Een-God-Is-Dat-Eigenlijk?

En meteen zag ik de clubjes. Ik zag meteen de bruine én de blanke bange mannetjes. Ik zag meteen de deelnemers aan de grachtengordels. En de oude Collegestudent wordt dan altijd weer even wakker in mij. Het zwartgerokte clubje Jezuïeten, dat destijds van de idee uitging dat ze ons,
via s t r a f s t u d i e s, konden klaarstomen om zwartjes te gaan witten, diep in de Afrikaanse jungle, of om een grachtengordeltje uit de grond te stampen op de Noordpool, bij de Inuits.

Die waanzin van die god en ieder volk dat zich een eigen god geschapen heeft, naar zijn eigen beeld en gelijkenis . . . . . . De onze is de beste ! ! ! De Onze Is De Sterkste ! ! !

Al die mythes. Die fabels. WIJ zijn het uitverkoren volk ! ! ! Wat een flauwekul IS dat allemaal?
"In het Paradijs zijn rivieren van wijn", zegt Mohammed. Dat is schoon, dat is plezant en dat is geestig. En is dat WAAR? Ge moet een metafoor een metafoor laten zijn.
Dat is het hele drama: dat we mekaars metaforen niet accepteren en niet begrijpen.

"In het paradijs zijn rivieren van wijn." Er zijn ook jonge meisjes ter beschikking van de helden. Jonge meisjes die zichzelf met een bom rond hun buik hebben opgeblazen, op een bus . . . in Israël . . .
Ik, ERWEE, kan verstaan, dat men er op die leeftijd toe in staat is martelaar te willen zijn. Ik kan begrijpen dat men op de leeftijd van achttien - negentien, daartoe in staat is. 't Is onvoorstelbaar, maar jonge mensen kunnen dat opbrengen. 't Is natuurlijk wel een hele weg om daarvan dan weer terug te keren . . . Om van al die smurrie maar weer te zwijgen.

Maar ondertussen roepen de presidentjes, de absolutistische keizertjes, de pseudo-leiders, de bange, blanke mannetjes en het volk zelf: "T E N . . . O O R L O G ! ! !"
Ze roepen: "Eigen volk eerst ! ! !" Ze roepen: "Eigen god eerst ! ! !"

Maar op de duur wordt alles muziek. Als de uiteindelijke alles-overkoepelende-vraag dus toch altijd moet zijn: Waarom leven we eigenlijk? Kan dan het uiteindelijke alles-overkoepelende-antwoord dan zijn: Om niks. Voor niks. (??) Punt. Gedaan.

Omdat ik, ERWEE, het ook niet weet waar het met de wereld uiteindelijk naartoe moet, verzin ik maar wat verhaaltjes, pseudo-dichtsels, en wat stukken muziek. Waar moet het met de wereld naartoe? Je mag dan wel nieuwsgierig zijn, en je wil de wereld wel doorgronden, maar niemand weet het. Geleerden willen het weten. Politiekers willen het organiseren. Maar een zanger of een acteur kan met wat verbeelding, een fabeltje of een parabel, met een 'Lied Onhe Worte', dicht in de buurt van de waarheid komen. Maar . . . de waarheid: Wat is dat? ? ?

De Waarheid. Dat is vandaag zo, en morgen is dat anders. De wereld is een chaos en je kan daar af en toe, in een helder moment, proberen een lijn in te trekken. Een schilderijtje maken of een tekening. Een beeld. Een lied. Een lijn is Orde. En kijk . . . we krijgen zuurstof.

Wat is zuurstof? Humor is zuurstof. Wat is humor? Lachen met jezelf. Dat is de échte humor ! ! !
Ik zou het hier kunnen hebben over het Koningshuis, over hondjes, koetjes, voetbal en de Lotto.
Maar dat interesseert mij niet. Op de Lotto heb ik, ERWEE, nooit veel potten gebroken.
De echte humor is de zelfspot. En dat is de achterkant van de wanhoop.
Enfin . . . soit . . . . . .

Als je vanwege een niersteen onder de vergruizer moet, als je vanwege een pijnlijke rug onder de scanner moet, alsof ze je gaan cremeren, of tot stof en as gaan flamberen, zoals ook Willem Vermandere ooit mocht ondergaan . . . Op die manier de dood een beetje in het gezicht moeten kijken, terwijl je jezelf afvraagt: Wat is er aan de hand dat ik onder die scanner arriveer ??? Als je daarmee lachen kan: dan ben je gered.

En zolang er dus nog iemand theater wil spelen, wil schilderen of tekenen, een lijn wil trekken, een roman wil schrijven of een 'Lied Onhe Worte' wil zingen en wil roepen: Live Is Beauriful !!!
Zolang is er nog een kans op zuurstof. Zolang is er nog een kans op redding. Dan is er nog een waterkansje voor ons allemaal. En uiteindelijk heb je misschien weer een antwoord op de vraag waar het naartoe moet met de wereld. Een antwoord ook op de vraag waarom je hier nu al, sinds al die jaren rondwandelt, huppelt, crosst, en in de files staat.

On the other hand, also Bob Dylan wasn't able to change the world with his songs.

(Zou Dido dan wellicht . . . . . .)

E N F I N . . . . . . S O I T . . . . . .

 

feedback van andere lezers

 • SabineLuypaert
  mijn pseudo menselijk onderbewustzijn schiet hier in gang en leest veel waarlijke dagdagelijkske frustraties op een hoopje als ge dat zo kunt zeggen (smile) maar dan wel ferm ratelgewijs geschreven, net of ik hoor u zo u opwinden wijl dat ge dees bij wijze van direkt-denkend-en-uitsprekend vermogen vertelt zo tussen pot en pint. ferm stukske
  ERWEE: het zijn natuurlijk de frustaties van een halve wereld of van een hele
  ik heb het maar gewoon op mijn manier geschreven zinne

  het zou vlot op het toneel kunnen, het hele stuk, en alle dagen repetitie tussen pot en pint

  ZEER bedankt voor de lezing hoor!
 • Peerke
  Als Bob Dylan ook maar íemand verandere met zijn songs dan veranderde hij de wereld, zoals ook Johnny Cash, Bono, Geldoff of wie dan ook.
  9-11 was een logisch gevolg van Hoogmoedswaanzin. Hoogmoed komt voor de val. Met oorzaak>gevolg in de mensenwereld heeft God niet zoveel van doen. Die gaat (in mijn ogen) over de Liefde, maar de keuze daarin ligt aan de mens. De angst regeert in Amerika, en daarmee hebben ze God losgelaten...
  ERWEE: Eigenlijk zijn de negen delen een doorlopende tekst.

  En met of grote letter: god scheelt mij geen ene fuck.

  Bedankt voor de lezing.
 • togu_hang
  I think to myself ... it 's a wonderfull world
  en ... ik zing (vals misschien) maar ik zing ... en ik schrijf en ik speel elke dag toneel (thuis en op het werk) ...
  en ... I think to myself ... it 's a wonderfull world
  schitterend Erwee
  groetjes
  ERWEE: Zeer bedankt om de volgehouden doorgedreven lezing!
 • Wee
  Sterk staaltje schrijven met hapjes herkenning.
  Heel graag gelezen, deze serie van jou.
  'Music is my first love'
  x
  ERWEE: Is inmiddels ook de basis van een klaarliggnd manuscript, dat in z'n uitwerking verder gaat dan de serie. Veel verder.
  Zeer bedankt voor de lezing.
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .