writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Schaduwschaamte

door nox

11 Maart. We zijn de derde maand al ingegaan. Er komt niet veel schot in de zaak. U weet wel, dat gegeven wat zich in december aankondigd, om in januari van start te gaan en zich te herhalen wegens gebrek aan discipline. De zaak van de goede voornemens. Ik heb er nooit eerder aan meegedaan. Was overbodig. Wat deed ik nou verkeerd, of moest ik verbeteren? Maar afgelopen jaar ging het niet meer. Ik moest er iets aan doen.

Als ik schrijf, dan gaat dat vanzelf. Ik bepaal niet op voorhand welke letters er op het witte veld worden geslagen. Maar soms, dan moeten er van die dingen uit, van die dingen waarvan ik veronderstel dat geen mens ze weten wil. Van die dingen die je niet hoort te zeggen, ondanks alle wetten op vrije meningsuiting. Van die dingen die ... getuigen van een zieke geest. (Mijn excuses)
Zuur en bitter, alsof ik een kokhalzend broedmachien van vuiligheid zou zijn, spatten die gedachten in de neergeschreven taal op. En dan nog vaak beschimmeld ook. Want ik hou ze veel te lang binnen. Vanaf het moment dat die brandende woorden op de regels vallen, huiver ik, en stop. Ze zijn niet welkom. Ik kan mezelf maar niet overtuigen die schaduwzijde te verkennen. Want misschien is dat een stap dichter bij de afgrond. Word ik gek als ik die vieze dingen toelaat.
U moet begrijpen dat ik toch steeds mijn fatsoen probeer te houden. Stel U voor dat iedereen zomaar in het rond zou kotsen. Waar gaat dat dan naar toe met de wereld? Geen mens zou mij nog willen aankijken. Op straat loopt iedereen plots de andere kant op, hebben ze me 'toevallig' niet gezien. Dat kan ik mezelf toch niet aandoen.
Naar het schijnt zou het bevrijdend zijn. Een opluchting. Bij deze toch een poging om wat licht in het duister toe te laten. Tijd om van de schaamte vanaf te komen. Ik moet toch ooit volwassen worden? En het is tenslotte al 11 maart.
Want misschien is lelijk ook wel mooi. Veel mooier dan frisse-blommen-in-de-zon-mooi...

Of val ik de mensen er maar beter niet mee lastig? Zou ik nodeloos kwetsen? Ach, U bent dan op zijn minst een beetje gewaarschuwd, voor volgend jaar.

 

feedback van andere lezers

  • JC
    Een schrijver zonder twijfel, die moet nog uitgevonden worden, koester de chaos in je hoofd, zo chaotisch is die niet
    grtz
    nox: Dat geeft moed! Dank!
  • Liesje
    soms moet het er gewoon uit... dit toelaten is een sterkte (denk ik dan), hoewel ik ook vaak blijf inslikken...
    nox: allen op naar de eerlijkheid
  • SabineLuypaert
    graag gelezen dees stukske met een rauwe kant aan (smile)
    nox: ;)
  • dichtduvel
    o, complexen, wie is er niet vol van? Jef
    nox: gerustellend;)
  • Victoria
    heel leuke tekst, maar de vieze rommel zou ik hier niet deponeren :-)
    nox: maar, als het hier niet mag, waar dan wel?
  • innerchild
    Ik sta alvast te popelen, nox !
    Meer van dat ... gooi het er maar uit !!!
    nox: Hou je vast! ;)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .