writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Een beter milieu...

door yrsa

Iedere inwoner van de stad heeft er eentje gehad. Een pracht van een knalgele ronde sticker, met in drukletter de tekst; Dit is een papiervrije kliko.
Het is een aktie. Elke maand wordt er n kliko met sticker gecontroleerd en wanneer blijkt dat die echt papiervrij is wordt er een waardecheque uitgereikt van vijftig euro.
Een leuke aktie. Absoluut. De hele stad doet mee en door al die knalgele stickers op de kliko's, kan ik de mijne meteen vinden.
Ik heb er namelijk geen opzitten.
Ik ben niet mileubewust. Heb wel pogingen gedaan, maar vaak liggen de verpakkingen en glazen flessen al in mijn kliko voor ik erop bedacht ben.
Ach... denk ik dan, wanneer ik te laat tot de conclusie kom dat die fles niet in de kliko gemogen had... ik rij geen auto. En die ene fles met dat oerwoud van reclamefolders wat ik per week krijg en ook weer weggooi moet net zo erg zijn als een maandje toeren met de auto.
Ik heb geen auto. Ik ben dus net zo mileubewust als de gemiddelde Europeaan en omdat de appel niet ver naast de boom valt, vallen ook mijn kinderen in die catorgorie.
Tot voor kort dan.

De stad waarin we wonen heeft geschiedenis en waar omliggende gemeentes monumenten afbreken voor nieuwbouw blijft de stad waarin ik woon de oudheid koesteren.
Prachtige weilanden bij de rivier. Oude huizen en gebouwen... ja... de stad waarin ik woon, heeft iets, en trekt per jaar ook vele toeristen.

Maar de bevolking groeit. De vraag naar huizen in de stad nog meer, en daar er juist een nieuw gemeentebestuur is aangesteld, liggen er sinds kort plannen op tafel om de nog ongeschonden stukken grond bij de rivier vol te bouwen met lelijke huizen en bedrijven.

Mijn kinderen zijn boos en hebben spontaan met hun twee vriendinnetjes een aktie op touw gezet. Red de natuur! Meld je op vierentwintig april in de speeltuin.
Geen namen. Geen tijden. Gewoon... krachttermen!
Strijdbaar hebben ze vijftig A4tjes uitgeprint en elke boom in de buurt bezeerd met een puntig nietje.
En van de vier strijders kwam zelfs op het idee om de burgermeester een brief te sturen.

En waar ik dacht dat het zou eindigen, begint het verhaal pas. Hun brief is gelezen. Na schooltijd mogen ze morgen alle vier bij de burgermeester komen.
En ik... ik moet per direct de gele sticker op de kliko gaan plakken, zodat ik in het vervolg weer uren moet zoeken naar mijn kliko.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  (h)eerlijk waar
  yrsa: :-)

  thnxx ivo :-)

  groetjes xx
 • Hoeselaar
  Het is niet alleen de natuur die onder de bevolkingsexplosie lijdt het zijn ook de oude mooie stadskernen die zoveel meer zeggen dat het moderne beton.
  Ik neem hier als voorbeeld Brussel; Deze stad was het mekka van de art nouveaux bijna elk tweede huis was een parel maar alles moest wijken voor het grote geld en eigenwaan

  Willy
  yrsa: Hey Willy,

  Brussel is een pracht van een stad. ik ben er enkele malen geweest en ik raakte niet uitgekeken. Eeuwig zonde dat het moet wijken voor het beton!!!

  Dank je wel, voor je fb en beoordeling :)
  groetjes xx
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .