writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

badmuts

door yrsa

Nu het kwik oploopt, moet ik eraan geloven. Het zwembadje wat mijn kinderen twee jaar geleden van hun tante gekregen hebben, moet onder het stof vandaan gehaald worden.
Het is een groot, blauw badje waar ze ruimte genoeg hebben en waar die goede oude Nijntje, waar ze als baby nog ingezeten hebben, het niet bij haalt.
Jammer, want dat zwembad volstond aan n emmer water. Voor de nieuwe moet ik zeker de tuinslang er een half uur in hangen.

Wanneer ik het nieuwe badje uitvouw, weet ik dat niet alleen het vullen een probleem gaat worden. Ook het oppompen is een probleem, vooral omdat er geen pomp aanwezig is.
Ik neem de moeite niet eens om het ding met de mond op te blazen, maar verzoek mijn kinderen hun schoenen aan te trekken.

De winkel die op zich niet zo heel ver verwijderd is van mijn huis, heeft talloze pompen uitgestald. De ene nog luxer dan de ander. Alles wat je bedenken kan hebben ze, behalve de pomp die ik zoek.
Na de nodige lange rij voor de kassa en wat gezoek in het magazijn, krijg ik wat ik hebben wil. Een ouderwetse voetpomp.
Dolgelukkig met de hulp snel ik me met de kinderen huiswaarts om daar vol goede moed te beginnen aan het oppompen, maar hoe ik ook trap op de pomp, het badje wordt niet harder. Sterker nog, ik voel de lucht zo weer langs mijn been oplopen.
Natuurlijk controleer ik eerst de pomp, maar als ik daar geen gebreken aantref en ik juist mijn hoofd omhoog wil doen, zie ik wat er scheelt.
In het zo leuke, grote badje blijken nog eens aparte stoppen te horen, die vast een functie zullen hebben maar waar ik gewoon geen zin heb om over na te denken.
En hoe ik ook zoek op de plaats waar ik het badje vandaan gehaald heb, ik zie geen stoppen. ik hoor enkel maar twee zeurende kinderen.

'Ok prima' foeter ik, terwijl ik het badje hardhandig weer opvouw en in de schuur smijt, 'dan halen we een ander badje!'
En weer wordt de weg naar de winkel afgelegd. Ditmaal voor een ander badje.

'O, kijk... die is mooi.' Mijn oudste wijst op een badje wat er inderdaad mooi uitziet en erg eenvoudig lijkt in de opzet.
Tot mijn verbijstering merk ik dat het badje zelfs is afgeprijst.
Het kan dus toch nog een fijne dag worden!

Het gekochte badje lijkt drie, misschien wel vier keer zo groot te zijn als het gekregen badje van tante en over de inhoud wil ik niet nadenken voor ik het opgezet heb.
Vol goede moed begin ik en verbaasd mezelf erover dat ze er een ontzettend dik boekje bij leveren met cd-rom voor de gebruiksaanwijzing.
'Onzin' snuif ik verachterlijk en wederom vouw ik het badje uit, wat ook maar net in de tuin past.

'Wauw' roept de jongste vol enthousiasme, 'Daar kan ik echt goed in zwemmen.'
'Jij kan er ook in mama' concludeerd de oudste, alsof ik in het gekregen badje niet gepast had.

Ik laat ze praten en tuur naar aansluitingen op het bad die ik niet thuis kan brengen. Als het me na vijf minuten nog niet lukt ze een plaats te geven in het opbouwen van het badje, pak ik het dikke boekje erbij.

Stopcontact? Waar in vredesnaam heb ik een stopcontact voor nodig?
Dat ding op het plaatje wat in het stopcontact zou moeten zit niet eens in de doos. Uit welke taal is het vertaald en weer hertaald om vertaald te worden?

Na een kop koffie, getuur en gezeur van de kinderen, grijp ik nijdig de cd-rom uit de doos en doe wat ik misschien al direct had moeten doen, om dan tot de conclusie te komen, dat wat ik gekocht heb maar een basisattribuut is van het zwemparadijs waar zelfs een trap bij hoort.

Een simpel rekensommetje in mijn hoofd verteld me dat het niet haalbaar is het badje bruikbaar te maken en dat is een gegeven wat mijn oudste ook door schijnt te hebben, want ik sta op het punt om het badje in dezelfde hoek te smijten als het gekregen badje, als mijn zoon een handdoek van de waslijn afhaalt.

'Wat ga jij doen?' vraag ik onvriendelijker dan nodig is.
'Naar het zwembad!' 

feedback van andere lezers

 • sproet
  leuk om lezen, zie het zo voor mij.
  een typfoutje:Een weer... zou moeten zijn: En weer...
  :) sproet
  yrsa: Dank je wel sproet voor je fijne fb en beoordeling :)

  Groetjes xx
 • miepe
  is afgeprijsd
  en verbaas mezelf
  vertelt me

  best leuk verhaal, maar door de vele herhaling van sommige woorden leest het iets minder vlot (bijvoorbeeld "badje")

  yrsa: Ik zal het nog eens nalezen en corrigeren.

  thnxx miepe voor je fb en beoordeling :)

  groetjes xx
 • Hoeselaar
  Een fout die herhaaldelijk opvalt is; dat bij de meeste Chinese of andere oosterse producten het Nederlands op een verschrikkelijke wijze mishandeld wordt. Men verwacht als consument een vriendelijk onthaal in een verstaanbare taal, een recht waar ik op sta.

  Leuk en realistisch geschreven

  Willy
  yrsa: dank je wel willy voor je fb en beoordeling :)
  groetjes xx
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .