writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De onwaarschijnlijke zoektocht (I)

door Klaver4

6.03
"Tuuuuut…Tuuuuut!"- "Must have been a dream", probeerde de wekkerradio.

Hij werd in slow-motion uit een overweldigende droom gezogen. Hij had dat soort dromen de laatste tijd vaker en vaker gehad. Kastelen met honderden lege kamers, en sloten water - nu eens kalme meren, dan weer woeste zeeën - passeerden steevast het nachtelijke scherm.
Uiteindelijk wakker, precies 27 minuten later, ingecalculeerd. Maar anders als anders, verdween dan pas de onrust die zo'n droom meebracht, deed de vage herinnering zijn werk, stelde de tekst van het liedje hem gerust.

Halfslaap werd verdrongen door het herkennende besef dat hij in zijn buitenverblijf had liggen slapen. Het enige reliek uit zijn jeugd. Destijds door vader kort voor zijn dood geniepig verkocht - kwestie van de erfrechtelijke strijd te beperken - maar gelukkig had híj het kunnen terugkopen na diens dood, al was het wel voor een belachelijk hoge prijs.
Hoewel het lang geleden was dat hij er nog was geweest, herkende hij bij het openen van de deur onmiddellijk de typische geur, die hij diep opsnoof, elke keer: een zachte mengeling van putjesgeur, tapijt, kuisproduct, formica, zeezout en strandzand, samen opgesloten in verstikte, slechts door kieren zeewind verluchte kamers.
Iedere keer kwam die orkaan van herinneringen dan aangestormd: rood gelakte schopjes - metalen, "goed oppassen voor de voetjes" was steevast zijn eigen boodschap; de hotdogs in plastiek zakjes opgewarmd met geassorteerd zakje mosterd in zo'n vreselijke "wij verkopen alles uit de diepvries"-dijktent; de zware, geribbelde Fanta-flesjes; de geurenexplosie van bij de kruidenier; de subtiele geur van de nog koude maar opwarmende ochtendschaduw aan de voeten van de appartementsgebouwen op de dijk; hoe het wit en blauw aan de einder op dagen van plaats konden wisselen...
Met tonnen tegelijk zijn hersenpan binnenstormend door de wijd open poort van zijn neus.
Even onderging hij dan de loutering van deze geselende orkaan, om dan even snel die poort van de burcht weer dicht te trekken, met de rooksignalen van een sigaret.
Daar had je het al. "De laatste keer dat hij er was, was…"- nee, aan die tijd wou hij zichzelf vandaag eigenlijk niet herinneren. Volgende sigaret, het intrede-ritueel afgerond.

Het beste van deze morgen nam hij zich voor, was dat hij slechts 23 - vervelende kilometers, dat wel - hoefde te rijden naar de plaats van de geplande afspraak. Zeker nu het augustus was.
Maar de meteorologische onkunde van de inlandse toeristen was hem vandaag gunstig gezind. En evenmin was er oponthoud door de marginale stoet van campers, u kent ze wel dat volk, campingsmokings en bordeelsluipers inbegrepen in het oranje voordeelpakket.

 

feedback van andere lezers

  • Mistaker
    Ik ben benieuwd, vooral ook naar de hoofdpersoon. Leuke eindzin ook!

    Liefs,
    Greta
    Klaver4: Dank je om dit te lezen hoor ! Is nieuw voor mij, mijn vorig verhaal is eigenlijk een gecamoufleerd (nu ja...;o) gedicht.
    bedankt voor het compliment!
    we gaan ons best doen!
    liefs
    Klaver4
  • sproet
    het is pas het begin, maar het is voor mij iets dat je in één ruk wil verder lezen. heel mooi taalgebruik!
    liefs,sproet :)
    Klaver4: Ooh, leuke feedback ! En heel nuttig, want is eigenlijk eerste verhaal dat ik neerpen, en eigenlijk niet echt zicht op hoe het overkomt. Maar blijkbaar dus goed !
    thx sproet !!
    Liefs
    Klaver4
  • Magdalena
    Ik ben deze keer slim genoeg geweest om vanaf I te beginnen lezen. Dit is boeiend! In eigenlijk heel weinig zinnen een heel sterke sfeer gecreëerd!

    Ik ga alle stukjes lezen.

    Magdalena
    (ik heb mij juist een beetje geërgerd: ik lees veel op de trein, maar stukjes van deze website kun je niet afprinten om op de trein te lezen: dan wordt er een deel afgeknipt)
    Klaver4: oh leuke fb ! thx Magdalena! Blij je als lezer erbij te hebben!
    tipje: met copy en paste naar word document en dan printen, dan lukt dat normaal wel
    Liefs
    Klaver4
  • Francis
    Boeiend!
    Klaver4: thx Frans!
    is voor mij bijzonder verhaal, zit er effe op apegapen mee met het vervolg, maar het komt er aan!
    gr
    klaver4
  • matahari
    Spannend begin

    liefs matahari
    Klaver4: thx mh om ook deze te komen lezen!
    liefs
    klaver4
  • Vansion
    even in je gedichten gaan grasduinen
    je proza spreekt mij méér aan
    wellicht ligt dat meer aan mij dan aan jou

    voorlopig wil ik één iets kwijt:
    proza waarin klank en ritme een rol spelen
    is waardevol
    en zeldzaam

    ga door dus

    groet
    Klaver4: iemand heeft mij meegetrokken naar deze site; en ik moet bekennen, vroeger maar één iets neergepend ooit, Roses Die, en voor de rest helemaal niets; pas met schrijven begonnen sinds ik hier lid ben geworden. En ik moet toegeven, de verhalen zijn mij eigenlijk veel dierbaarder dan de gedichten, voor mij zijn gedichten oprechte en welgemeende knipogen (of glimlachen) van mijn ziel (en het komt ook zelden voor dat ik er eens echt moeite voor doe), verhalen zijn veel meer het verhaal van mijn ziel, en daar doe ik dus meer moeite voor, in regel.
    En in mijn 'proza', heb ik één leidraad: "god is in the details". Maar zit dus echt nog achter een leerbankje in de eerste klas....
    gr
    klaver4
  • killea
    Your paint pictures, with your writing.

    xx
    j
    Klaver4: Thanks June! You do as well ! When I read a story of you, after two sentences, I'm there, in the middle of it, a spectator, in the middle of the ring instead, and not with ringside seats!
    xx
    dicky
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .