writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Roman-in-wording .5

door RudolfPaul

Kees schrok wakker. Zijn eerste gedachte was: het onweert. Of werd er ingebroken? Maar toen hoorde hij dat er boven zijn hoofd met deuren werd gesmeten. Van de badkamer en slaapkamer van Wout en Ria. Er werd geschreeuwd. Ria's schelle stem klonk in felle uithalen dwars door de doffe brommende geluiden van zijn vader, die zijn echtgenote kennelijk tot bedaren trachtte te brengen. De bom was dus gebarsten.
Kees had het eerder op de avond al voelen aankomen. Ria, nog maar enkele maanden zijn nieuwe moeder -stiefmoeder dus- had zwijgend het avondmaal met hem genuttigd. Zijn vader zou pas laat van zijn werk thuiskomen. Hij had opgebeld om te zeggen dat ze maar niet op hem moesten wachten. Ria had er bedrukt uitgezien en Kees vroeg of er iets was, of ze zich niet lekker voelde. Ria zuchtte en vertelde dat ze die middag naar de huisarts was geweest maar verder wilde ze er niets over zeggen. Zou ze zwanger zijn?, flitste het door zijn hoofd. Ze was pas drie-en-dertig, veertien jaar ouder dan hij.
Na het eten was hij maar naar zijn eigen kamer gegaan om wat te lezen. Ria staarde in de zitkamer naar een dom televisieprogramma, maar hij betwijfelde of ze het wel echt volgde.
Thuis revalideren, was dat nu wel zo'n goed idee geweest?, vroeg hij zich nu slaperig af. Na het ongeluk dat hem bijna zijn benen had gekost, sukkelde hij overdag op zijn krukken maar wat rond door het grote lege huis tot Ria thuiskwam van haar kledingboutique en Wout van de zaak. Hij las veel en keek af en toe naar de tv. Hoe moest het nu verder met zijn rechten studie? Wanneer zou hij de draad weer kunnen oppakken?
Het lawaai boven hield aan. Een fikse ruzie - het was menens. Het ruime huis was er te klein voor. Kees kwam zijn bed uit, trok zijn badjas over zijn pyjama aan, pakte zijn krukken en liep in het donker door de gang naar de hal. Onderaan de trap bleef hij staan. Nu kon hij duidelijk horen waar de ruzie over ging. 'Platjes!' krijste Ria. 'Jij godverdommesse gore allesneuker! Platjes heb je me bezorgd. M'n kut heb ik helemaal moeten kaalscheren om van die beessies af te komen.' In de verzoenende bromstem van zijn vader kon Kees woorden opvangen over een gezamenlijk bad: zo'n whirlpool, die hij soms deelde met vier mannelijke collega's na de fitnesstraining. Of hij had iets opgelopen in een van die goedkope hotels waar hij soms noodgedwongen overnachtte en waar de bedden misschien niet al te schoon waren. Maar zijn verweer moch niets baten. Ze trapte er niet in. 'Daar krijg je geen schaamluis van,' schreeuwde Ria. 'Alleen als je zoals jij alles platneukt wat je op je weg tegenkomt, dan krijg je platjes. Je eigen pik moet wel onder de schaamluis zitten. Die komt er bij mij niet weer in!' Er volgde een nog heviger woede-uitbarsting. Er vielen klappen. Tot zijn verbazing realiseerde Kees zich dat het Ria was die de slagen uitdeelde en niet zijn vader. 'Oprotten! Oprotten! Oprotten!' schreeuwde ze. Net zo lang tot ze hem de slaapkamer uitgemept had. 'Nee, dit is mijn huis! Het staat op mijn naam,' hoorde hij haar roepen. Zijn vader kwam de bovenste treden van de trap afstommelen. Kees schoot de wc onder de trap binnen. Met zijn oor een paar centimeter van de deur volgde hij de gebeurtenissen. Hij hoorde de voordeur dichtslaan en even later het starten van de BMW naast het huis.

De volgende morgen verscheen Ria zoals gewoonlijk in haar ochtendjas aan het ontbijt alsof er niets aan de hand was. Ze dekte de tafel voor twee.
'Waar is Wout,' vroeg Kees.
'Kweenie. Die is vannacht niet thuisgekomen,' zei Ria luchtig terwijl ze voor hem inschonk. Ze aten hun boterhammen en dronken hun thee in stilte.
'Wat zit je daar toch te grinneken?' vroeg ze plotseling.
Hij schudde zijn hoofd en grijnsde nog breder. 'Niks.'
'Wel waar. Toe, wat heb je? Vertel eens.'
'Is het waar dat je nu met kaalgeschoren kutje rondloopt?' proestte hij.
Ze barstte in lachen uit.
'Wil je het zien?'
Hij knikte enthousiast.
Ze stond op, liep naar zijn kant van de tafel en knoopte haar ochtendjas los. 'Alleen kijken, hoor. Verder niets. Denk erom!'

 

feedback van andere lezers

  • Ghislaine
    Al veel beter in opbouw. Ik wacht met spanning het vervolg af.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .