writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Een dag als een ander in Kasteel Wolkenburcht (1)

door Klaver4

Het was half negen 's avonds op een gure, herfstige dag, eind augustus. De regen kletterde koud en hard tegen de hoge ramen en de meeste aanwezigen drumden wat samen rond de grote open haard in het grote dormitorium. Voor de meeste onder hen zat hun taak er op voor die dag. Een kleine minderheid, die slecht in de groep lag - een geschiedenis van nachtlawaai - diende 's nachts nog aan de slag.

Toen iedereen zich min of meer de aanstormende vroege winter uit de kleren had gewreven voor de haard, gaf Merlijn Meneer de Uil, weinig in zijn nopjes met de hem opgelegde("Jawel meneer, opgelegde, door dit duivelsgebroed dan nog !") taak van secretaris, teken dat hij er klaar voor was.

Met de lethargie van een ambtenaar die twee weken verwijderd is van zijn pensioen, klikte Meneer de Uil de microfoon aan en tikte met zijn bril tegen de fles Brouilly die hij die avond aan de dis achterover geslagen had met Juffrouw Ooievaar onder een bijzonder aangenaam gesprek.
Het gekwetter in de zaal verstomde snel; iedereen kende dit signaal, en begaf zich volgzaam naar de grote ronde tafel midden in de zaal, wat even duurde want de grote zaal was zowat een hectare groot.

Het Zandmannetje keek verlangend op uit zijn hoekje, maar de slagorde van afkeurende blikken van Meneer de Uil, Merlijn en zowat alle anderen maakten hem al snel duidelijk dat hij na zijn laatste deelname nog steeds niet echt welgekomen was op de meetings. Zo'n twintig jaar geleden had hij zich opgewonden in een gesprek gemengd over de vakantieregeling voor dat jaar. Hij wou absoluut tijdens de zomervakantie eens 's morgens aan de slag, maar niemand had er oren naar. Pas een uur of veertien later was iedereen weer wakker geworden, met zand in de ogen, wat een groot deel van hen een hoop miserie gekost had. Op het secretariaat had het weken klachten en uitzinnige scheldtirades - in de trant van "Wie denken jullie mannekes wel dat jullie zijn, zootje ongeregeld ?"- geregend van verontwaardigde ouders. Dit had ertoe geleid dat de Zeven Dwergen die daar de dienst verzorgden in een depressie gesukkeld waren - die 'mannekes' namen ze op hun krachten. Tot ontzetting van Doc - de hoofddwerg - was een aantal van hen zelfs in de drank gevlogen en verschillende malen dienden dezen uit vechtpartijen gesleurd te worden. Meestal werden de kleinere dieren uit Fabeltjesland geviseerd, ook eens een paar Smurfen maar dat bleken al snel zeer kwaaie mieren te zijn dus daar bleven ze fijn van weg. Grumpy had het alleszins een geweldige tijd gevonden, bleef hij altijd mijmerend herhalen. Uiteindelijk had de gezamenlijke tussenkomst van Merlijn, Tita Tovenaar en Meneer de Uil de situatie nog nipt kunnen rechttrekken.
Merlijn had hem daarna zodanig boosaardig de levieten gelezen dat iedereen er wit van wegtrok, waarna de orde terugkeerde.

Het Zandmannetje had het begrepen en slenterde dan maar zoals gewoonlijk geërgerd naar het repetitiehoekje van de Twee Beren, die al jaren probeerden iets nieuws te bedenken, maar ze waren nog niet verder gekomen dan het besmeren van elkaar; reden waarom hun bijdrage ook niet echt gemist werd op de vergaderingen.

Toen de laatsten zowat op hun stoel geïnstalleerd bleken, stond Merlijn op, en opende plechtig de vergadering, zoals gewoonlijk met zijn armen gespreid op schouderhoogte. Juffrouw Ooievaar keek stilletjes blozend naar zijn imposante figuur en de fonkelende sterren op zijn tovenaarskleed.
"Beste vrienden, wees allen welkom. Zoals U weet zijn er een paar dringende agendapunten die ons aller aandacht verdienen", opende hij, waarna hij zich hautain richtte tot Meneer de Uil ten teken dat deze de agenda diende af te dreunen.

Meneer de Uil schraapte zijn keel en met het nodige dédain las hij de agendapunten die Merlijn - negen van de tien met opzet ! - zo goed als onleesbaar op het blad geschreven had:

" Lieve…vrienden,
Op de agenda staan de volgende punten in volgorde van belangrijkheid en dringendheid:

1. De verdwijning van Assepoester;
2. De vete tussen Assepoester en Sneeuwwitje omwille van de voetcorrectie die Sneeuwwitje heeft laten uitvoeren;
3. De rechtszaak die Beertje Colargol wenst te starten tegen de makers van de film Happy Feet wegens plagiaat;".

Na deze laatste zin klonken ergens ver weg twee kleine "bonkjes" op de grote tafel, afkomstig van Beertje Colargol en zijn bloedbroeder Momfer de Mol ter ondersteuning van deze ernstige claim.


 

feedback van andere lezers

 • jacqueline
  Heerlijk om te lezen, geniale fantasie, wist niet dat sneeuwit een voetcorrectie heeft laten doen, zo zie je maar. lfs J.
  Klaver4: Thx om dit te lezen; Ik denk dat dit uit mij komt puur uit reflex om alle ellende die blijkbaar iedereen overkomt de laatste week zowat (mij inlcuis trouwens..); beetje vrolijkheid om de dag en/of nacht in te gaan kan geen kwaad denk ik dan...
  Liefs
  klaver4
 • SabineLuypaert
  LOL, (ik denk dat Paulus de bioskabouter iets te zien heeft met die verdwinjn ing;))

  een zalig stukje tekenfilmmengelen, ik heb genoten
  Klaver4: haha, ge brengt mij op ideëen; ik ken iemand die zo omschreven wordt; mss gun ik hem wel de eer en betrek hem in het...complot!!!
  ;o)
  Liefs
  klaver4
 • Francis
  Ik ga er niet om liegen ik denk dat je veel beter kunt, zeker gezien de figuren die je gebruikt, al met al wel een beetje gelachen
  Gr Frans
  Klaver4: tiens.
  't is nog maar de opener hé van iets dat ik net bedacht heb; ik versta wel wat ge bedoelt, maar suggesties zijn welkom zenne...; is toch even inhaken op een heel ver verleden met die figuren.
  thx vr eerlijke fb Frans!
  Gr
  klaver4
 • mars132
  haha ik vind dit grappig!
  Klaver4: dat was de bedoeling ! :o) Blij dat je het grappig vindt!!
  Liefs
  klaver4
 • Mistaker
  Ik vind het nogal flauw eerlijk gezegd hoewel Momfer een hoop (...) goedmaakt. Ik ben Momfer de Mol en ik rommel wat rond in het donker, onder de grond...

  Liefs,
  Greta
  Klaver4: oeie, jammer dat je het flauw vindt; ik vind het zelf toch wel goed, al is/was het idd nog maar het begin van het verhaal dat plots bij me op kwam borrelen.
  liefs
  klaver4
 • sproet
  ik zit hier te denken, welke klaver heeft die geknabbeld om dit te schrijven. het is wel klaver om high van te worden, blijkbaar.

  het idee is schitterend, maar het komt mij nog wat verwarrend over ik zou het graag verder lezen, ik weet niet in welke vorm...de sprookjesfiguren in concurrentie, je moet er maar opkomen.


  liefs, sproet ;-)
  Klaver4: tiens, verwarrend ? nochtans is het redelijk simpel toch nee? mss moet ik eens herlezen, en oké, 't is de start van een nieuw verhaal, maar wat bedoel je met die in welke vorm ? het is een verhaal over sprookjesfiguren, met knipoog, en hun kleine kantjes; de sprookjesfiguren beetje in hun hemd gezet als menselijke figuren.
  Liefs
  klaver4
 • maxiem
  het lijkt een werksituatie die vertolkt wordt door pseudoniemen uit de Fabeltjeskrant. dit vind ik gewoon leuk, ik kijk uit naar het vervolg!
  gr maxiem
  Klaver4: was ook de bedoeling om sprookjesfiguren heel menselijk voor te stellen, bij wijze van grap; leek me leuk idee. Merci voor positieve fb! zal binnenkort volgend stukje neerpennen!
  Liefs
  klaver4
 • killea
  Loved it!

  xx
  Klaver4: Thx June!!!
  This one I also care about, but of course, this one is not so close to me as my other main story; it's just another (wacko-) side of me :o)
  xx
  Dicky
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .