writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Artikel: groepsgedrag 1

door maxiem

Een groep bestaat uit twee of meer personen die op zo'n manier met elkaar omgaan, dat iedere persoon de andere persoon beïnvloedt en op zijn beurt weer door de ander wordt beïnvloed. Dat is de definitie van een groep.

Groepen kunnen op verschillende mogelijkheden ontstaan.
Veel van de groepen zijn niet zo duidelijk herkenbaar. Ze zijn ontstaan in dagelijkse omgang, wisselen gedachten en ervaringen uit. Hoewel de afdeling als geheel een formele groep is, ontstaan door de structuur informele groepjes.
De gelegenheid ontstaat vaak uit de nabijheid van de anderen en de omgeving waar die mensen in contact komen. Wanneer ieder individu een eigen ruimte heeft is er minder kliekjesvorming dan wanneer de individu's, allen éénzelfde ruimte delen, informele groepen stichten. Kliekjesvorming kan belemmerd worden door zuinige communicatie en oogcontact!

Nabijheid schept de gelegenheid voor interactie. Dit wil niet zeggen dat het resulteert in iedere groep maar toch meestal. Een sterke eigenschap is wanneer de personen onderling afhankelijk zijn van elkaar. Mensen die onderling afhankelijk zijn, moeten samenwerken om door middel van de collectieve doelen, de individuele doelen te bereiken! (ik noem dit onpersoonlijkheid)
Een positieve eigenschap is lotsgebondenheid. Die de groep 'meestal' stimuleert.
In persoonlijke situaties daarentegen worden relaties aangegaan om iets te kunnen uithalen….
Die eigenschap berust op het bevredigen van persoonlijke doelen.

Een groep wordt ontwikkelt door formeren, confronteren, normeren en presteren.
Door op verkenning te gaan, informeren leden naar de persoonlijkheid van het nieuwe individu. In de tweede fase volgen ze gesprekken op om een beeld te krijgen. Maar al te vaak wordt er individueel verzet gepleegd om tegen de invloed van anderen hun zelf te kunnen blijven. Niet mee gesleurd in de mallemolen maar een persoonlijkheid kunnen blijven behouden. Dit komt bloot wanneer de groep extreem naar voren treedt.
In de norm-fase wordt er een doelgerichte eenheid gevormd. En als laatste fase zou er rust intreden zodat ieder individu zich aan zijn taken kan wijden.
Later in mijn teksten ziet u dat het niet steeds het geval is!


toelichting:
Groepsgedrag is een onderwerp waar iedereen wel mee te maken heeft. In een vereniging, op het werk, vriendenkring, school enz... dit artikel is niet naar onze schrijverswereld gericht maar voor de dagelijkse taken zoals vb. school en werk.... ik hoop dat ik er niemand mee kwets en dit een zinvol artikel vinden, dan maak ik misschien een vervolg, groetjes maxiem.

 

feedback van andere lezers

  • sproet
    als artikel en naar het onderwerp zou ik zeggen ok.
    de ideëen zijn bruikbaar, maar in mijn ogen zit er meer in...
    echt vlot lezen doet het niet.
    sanengevat en zo als ik het ervaar: naar inhoud zitten er mooie stukjes in, de vorm is stroef.
    nu was het evenmin mijn bedoeling om te kwetsen, maar je vroeg naar een eerlijke kijk,toch?

    liefs, sproet
    maxiem: alvast bedankt voor je eerlijke fb, gr maxiem
  • Magdalena
    ik heb het zéér geboeid en intens gelezen!
    die tip van 'zuinige communicatie en oogcontact' is goud waard;

    Thanks!!!
    maxiem: ik heb het geschreven met de bedoeling er nuttige tips uit te kunnen halen, thx voor de fb, maxiem
  • Klaver4
    ge krijgt van mij een uitstekend alleen al voor het thema dat aan bod komt hierin!
    groepjes, kliekjes, hebben de onaardse neiging, of mss wel heel menselijke neiging, om mensen hun eigen aard te laten verloochenen, hun kleine laagje cultuur dat hen mooier presenteert,
    en lekker de bestiale instincten te volgen; word er met plezier één iemand neergesabeld van die groep, zolang zij hetzelf maar niet zijn, dan kan alles....
    maar ik zou toch eens herlezen, ge kunt hier volgens mij veel scherper uit de hoek komen
    psjes:
    Dit wil niet zeggen dat het resulteert in iedere groep maar toch meestal = > rsulteert is hier fout woord, resulteren in iets is het, resulteert in....bvb volgzaamheid, kleikvorming, enz... in een groep; ofwel ander woord kiezen, of iets toevoegen, met name waar het precies in resulteert.
    Een groep wordt ontwikkelD
    nog inhoudelijke bedenking: "Kliekjesvorming kan belemmerd worden door zuinige communicatie en oogcontact!" Ik zou net het tegenovergestelde beweren: wordt gestimuleerd door zuinige communicatie en oogcontact; dan krijg je net vrijblijven de kliekjes die oppervlakkigheid delen !
    liefs
    klaver4

    maxiem: ik ga het achteraf nog eens beter bekijken en aanpassen, ben voor het moment met 101 dingen tegelijk bezig... thank you very mutch for your feedback. maxiem
  • otiske
    Heel knap hoor Maxiem, groetjes.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .