writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Joost en God..

door sabine


De mens laat het geweten gretig gedijen in een poel van wellust, macht, rijkdom en onverschilligheid. Geboren, getogen, opgevoed door diegene die je gebaard heeft, of nee, niet altijd dus. Op de wereld gezet, gegooid omdat ze van elkaar hielden, ze het ongelukje niet meer konden voorkomen of door een misdrijf!.
Het zal een ieder ook een zorg zijn waarom al "dat volk" op de aardkloot leeft,
rondloopt, dwaalt of zich op ander wijze gestructureerd aan zijn levenstekens wijdt.
De enige reden dat je om wat voor reden dan ook geboren wordt is dat je de voorbereidingen kunt maken om je uitvaart te regel. Pardon!

Het is toch echt een verschrikking dat soort negatieve, pessimistische en door zwartgalligheden doordrenkte levensopvattingen. Of niet? Of wel? Of misschien? Of wel zeker? Of waarachtig niet, wat denk je wel.

Laten we even serieus met elkaar zijn en de waarheid, voor wat die waard is, in een daglicht zetten dat net genoeg schijnt om het pitje te doen laten branden.
Lees bijvoorbeeld eens een krant tegenwoordig.
Buitenlands nieuws: Dood, verderf, verkrachting, armoede, fraude, leugens, afpersing.
Binnenland nieuws: kindermishandeling, babymoord, brandstichting, pesterijen,
gang-bangs onder de13!! jaar, broodroof, ogen uittekende machtsvertoningen en de dood van een dood vogeltje. Sport pagina: levenslange verminkingen, miljoenencontracten voor een straatvoetballer, woekerprijzen om de sport achter de decoder te krijgen.
Het weer: depressies, winterse buien en een lagedruk gebied dat de bodem nog niet bereikt heeft.

Ga nu met zijn allen niet als een gek lopen pruttelen en stotteren. Ga niet als een engel de heiligheid volmaken en zeggen dat dit allemaal verzonnen nonsens en armoe is. Dat is het dus niet. Gekleurd, dat wel. Kort door de bocht, een beetje wel. Uit zijn verband gerukt, nee niet echt.

Mijn uiterst wijze vader zei ooit; "Ut kump zoas ut kump" of te wel: het komt zoals het komt.
De man had toen al groot gelijk en nu nog veel meer.
Het komt zoals het komt, naast de zwarte delen in het verhaal zullen ook net zo vele heldere, mooie, zachte en lieve delen kunnen en moeten staan.
Het leven komt zoals het geleefd wordt. Ook al is het nog zo donker het wordt een keertje weer licht als je er zelf in blijft geloven. Hoe moeilijk dat kan zijn hoeft niemand mij uit te leggen en de meeste van jullie zullen ook niet alleen de "bright site of life" ervaren hebben.

We lopen hier nu eenmaal met miljarden op een ronddraaiend skippybal zonder handvat.
Geen vat op de aarde of de wereld, niemand niet.
We maken ervan wat we denken dat goed voor ons en goed voor onze dierbaren is.
We houden van… Haten soms ook. Vervloeken af en toe eens.. Maar het meeste vergeven we en de aaibaarheidsfactor van ons mensen is over het geheel genomen van een hoge kwaliteit.
We zien onze kinderen opgroeien in een wereld die WIJ gemaakt hebben en of die goed is?
Joost of God mag het weten, maar die weten het ook niet.
 

feedback van andere lezers

 • maridava
  Sorry hoor, maar ik dacht dat we hier op een site zitten voor mensen die proberen iets literairs te schrijven. Niet op een site waar we onze persoonlijke problemen ten berge brengen en hopen dat een ander je een beetje troost. Sorry hoor, voel wel met je mee.
  sabine: hoeft niet want het gaat niet over mezelf maar over het leven zoals een ieder kan overkomen. Over HET leven zoals we dat regelmatig tegenkomen.
  jammer dat je dat niet begrepen hebt

  groet paul
 • sinneskyn
  Een mooi kort verhaal, wat me weer even deed nadenken Paul,en er zit stof in voor nog veel meer verhalen.De zin van Loesje, Het was zo donker, dat ik overal lichtpuntjes zag, kwam bij me tijdens het lezen. Het aanvaarden van alle aspecten van het leven en deze intregreren dat is de kunst van leven..balanceren. Soms denk ik weleens...hoe heerlijk stil en rustig het in vroeger tijden geweest moet zijn. Buiten is er tegenwoordig geen stilte meer....sinneskyngr Hil
  sabine: dank voor je reactie
  stof tot nadenken houd de geest soepel
  op het leven of met het leven balanceren
  bieden ook weer mogelijkheden voor een vervolg verhaal

  groet
 • geertje
  graag gelezen, te moe om nog uitgebreid te feedbacken.
  ik ga beslist jouw werk "bijlezen, één dezer.

  een dikke kus en een dikke knuffel
  (niemand die het ziet, trouwens, iedereen mag het zien)
  geertje
  sabine: heb niets te verbergen,

  dank voor je niet aflatende reacties

  knuffel
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .