writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

God een paard? Ik durf het te betwijfelen ;-)

door otiske

Naar aanleiding van een verhaal van Innerchild 'God is een paard' ben ik weer even beginnen nadenken over God. Het is iets wat mijn hele leven lang mijn interesse heeft. Ik heb heel veel gelezen over het Boeddhisme, ik was al te gast in de tempel van Hare Krsjna. Ik ben katholiek groot gebracht, heb de geschriften van Jehova doorgenomen, meer gelezen over de islam enz .... . Ik ben er dus wel echt mee bezig geweest.

Wat mijn besluit is dat is niet zo makkelijk om uit te leggen. Ik weet dat het Goddelijke bestaat, maar voor mij is het niet de oude witte man met lange baard. Volgens mij is God een bepaalde energie die in onszelf zit. Ik geloof ook steevast dat er iets is na dit leven, maar of we nu te biechten moeten komen bij God, dat durf ik te betwijfelen. Ik denk eerder dat we te biechten moeten komen bij onszelf. En of het één makkelijker is dan het andere, dat geloof ik niet. Ik geloof heel vast in Jezus, daar ben ik zeker van. Net zo zeker als mijn geloof in Boedha, Jehova, Hare Krsjna en al de andere meesters. Ze kwamen hier om ons de weg te wijzen. De weg naar God, of de weg naar het Goddelijke.

Al deze mensen waren hier om ons iets bij te brengen. Ik wil er onmiddelijk bij zeggen dat ik niet alles geloof wat beschreven is in de bijbels van de diverse godsdiensten. Gewoonweg omdat die geschreven zijn door mensen, ieder met hun eigen verlangens, wetten en interpretaties.

Soms heb ik de indruk dat het allemaal weinig te maken heeft met godsdienst. Het is een beetje te gemakkelijk om te zwaaien met hel en verdoemenis naar mensen die buiten de lijnen lopen. Soms is het interesanter om te bekijken welke lessen uit dat gedrag kunnen halen in plaats van ze met de vinger te wijzen.

Dus voor mij zijn ze allen welkom. God, Boedha, Allah, Hare Krsjna, Jehova, Jezus, en alle anderen die ik vergeten zal zijn. Zolang zij maar in de mensen blijven geloven. Dat wil voor mij evenveel zeggen als de mensen die in de mensen blijven geloven.

Ik wens hierbij iedereen een prettige, positieve en Goddelijke week toe.
Vier en geniet het leven, ik denk dat het dat is wat ze allemaal aan ons kwamen leren. Zolang het maar prettig is voor iedereen hioer op deze aardbol.

Ziezo dat is er weer af, moest ik even doen voor mezelf, groetjes.

 

feedback van andere lezers

  • Innerchild

    Dit vind ik heel sterk gezegd:

    "Volgens mij is God een bepaalde energie die in onszelf zit. Ik geloof ook steevast dat er iets is na dit leven, maar of we nu te biechten moeten komen bij God, dat durf ik te betwijfelen. Ik denk eerder dat we te biechten moeten komen bij onszelf."

    Ik volg je hierin helemaal !



    otiske: Leuk dat er op reageert, ik ind het verhaal van jou echt goed en dat stemde me nog eens tot nadenken, heel tof, groetjes en blij dat je het een beetjes ontvangt wat ik bedoel, groetjes en bedankt voor de fb.
  • Rob
    Als ik in de tuin de vogels hoor kwetteren, de zwaluen in fomatie laag en hard zie over komen, druk in gesprek, en ik versta dat niet terwijl zij elkaar wel verstaan, wie ben ik dan?
    otiske: Zo is het Rob, haha, helemaal, bedankt voor de positieve fb, groetjes.
  • SabineLuypaert
    neen hoor, hij is een mening LOL, en als ie dat niet is een kat (op zijn minst een kat)

    zonder zwans :-d een stukje dat ook aanzet tot nadenken
    otiske: Dat is de bedoeling en ik hoop dat het ook een beetje overkomt, bedankt voor de positieve fb, groetjes.
  • Klaver4
    Inderdaad een onderwerp dat kan tellen !
    Had het er nog over vandaag. Voor mij is God niets anders dan het universele bewustzijn, waar we deel van uitmaken voor we bestonden, en waar we nadien ook terug in terecht komen.
    En zijn religies (ik krijg het woord moeilijk over mijn lippen, wat boedhisme zich dus niet moet aantrekken omdat dat geen religie is maar een levenswijze) in het beste geval portalen naar dat universele bewustzijn. En voor mij zijn religies ook effectief niet meer dan dat en mogen ze al hun verkoopspraatjes - wij zijn de beste en het enige ware geloof - voor zich houden !
    Als ik een kaarjse ga branden voor iemand, wat ik sinds kort terug wel af en toe doe, symboliek is mij niet ongenegen, dan doe ik dat - ons kent ons - in een kerk. Maar zou het net zo goed doen in een ander portaal van een - geuniformeerde - religie, als dat het portaal is dat zich aandient.
    Dave Allen, een Ierse (of Engelse maar denk Iers) komiek-verteller die ik bewonder, eindigde zijn voorstelling steevast op zijn barkruk, met whisky en sigaret, met de woorden: "May your God be with you!"
    Dat onze Goden hem mogen zegenen voor deze wijze woorden!
    Fijn "verhaaltje"...;o)
    grz
    klaver4


    otiske: Heel juist Klaver, ik volg je helemaal. Alles kan en niets moet zolang het maar geen mensen kwetst. En idd volgens mij is het ook dat universele bewustzijn, groetjes en bedankt voor je Goddelijke fb ;-) groetjes.
  • maxiem
    ik vind het heel wijze woorden, sterk neergepend, gr maxiem
    otiske: Bedankt voor de fb, ik hoop dat het wat overgekomen wat ik eigenlijk bedoel. Maar aan de reakties te zien denk ik het wel, groetjes.
  • Magdalena
    Dit is zo'n OPLUCHTING om dit zo openlijk geschreven te lezen.

    Ik ben een 'natural born witch': ermee geboren, deels opgevoed én voor een groot deel verder ontwikkeld na opdrachten en testen om U tegen te zeggen).
    Het grootste gevecht is... jezelf terug ontdoen van de brainwashing van maatschappelijke opvoeding mét het bewaren van dat deel van de opvoeding: je zult geen anderen schaden én: ieder mens, ieder bewust levend wezen, iedere boom en ieder grassprietje is belangrijk en autonoom én verbonden. Alles en iedereen is tegelijkertijd zo belangrijk dat het respect afdwingt én tegelijkertijd slechts een onderdeel van een gigantisch geheel, dat samengehouden wordt door de Tijd. Met hoofdletter: die unieke Tijd die onverbiddellijk voorttikt en als een soort mama/papa ervoor zorgt dat wij kunnen mijmeren, in het verleden en toekomst kunnen gaan dwalen, slapen, whatever... maar altijd onze weg terug vinden naar het NU, gedicteerd en geregeerd door de Tijd. Het nu waarin wij kunnen communiceren met anderen.

    Het is ingewikkeld én simpel tegelijk, groots en bescheiden.

    Eén van de aspecten die ik altijd zo mooi gevonden heb aan de katholieke godsdienst is: God is Liefde. Dat vind ik zo MOOI.

    Mijn grootste spirituele discussie had ik ooit met een jonge man die zo immens geleden heeft en zo wantrouwig geworden was.
    Hij zei: 'Alles is één gigantische atomaire reactie'.
    Wat OOK een aspect van de waarheid is.
    Maar: voeg Liefde toe aan en in die atomaire reactie en... de atomen botsen op een andere manier :):):)

    zo blij dat je dit stukje schreef Frank!
    otiske: Bedankt voor je Goddelijke fb ;-)
    Ik ben zo blij dat het juist overkwam wat ik wilde meedelen. En in elk geval God is liefde, zeker weten. En dat het oh zo moeilijk is en oh zo makkelijk. Ik vind jouw verwoording echt de moeite hoor, prachtig als mensen mekaar goed begrijpen. Leven en laten leven zolang je maar niemand iets negatiefs aandoet. Geniet nog van het Goddelijke zonnetje en groetjes hoor.
  • badstop
    Iemand die in een boom geloofd, is dat een heiden? Geloof in jezelf dan volgt de rest vanzelf.
    otiske: Zo is het zeker en vast, groetjes en bedankt voor de positieve fb.
  • sproet
    ik heb dit al een paar malen gelezen en ik heb de woorden niet om hier op te reageren!
    waarom moet er zoveel geschreven wordenover zo iets dat simpel zou moeten zijn, vanzelfsprekend zelfs. GELOVEN IN WIE JE ZELF BENT EN JE ZELF AANVAARDEN ZOALS JE DE ANDERE AANVAARD!

    knap dat je het deed!

    liefs, sproet
    otiske: Heel leuk dat het zo goed bij je overkwam hoor, blij dat je het knap gevonden hebt, groetjes.
  • Francis
    God is geen paard, de rode draad die jij aangeeft echter wel, dat noemen ze ook wel liefde.
    gr Frans
    Leuk stukje.
    otiske: Voila zo bedoel ik het dus ook, we moeten allen aan die rode draad werken zonder alles te steken op religies enzoverder. Bedankt voor je positieve fb, groetjes.
  • chris
    wie is GOD het is waar we zelf in geloven in de kracht het universum licht het is wat het is
    God is zeker liefde alles is liefde vraag aan het godelijke
    het is oneindig onfeilbaar, geloof in je zelf en je zult vinden
    moelijk he geloven is weten als jij denk god ik ben je even kwijt
    zeker weten dat hij je draagd mens zijn is zo broos het aanvaarden zoals het is zonder zien is zo moeilijk maar het is menselijk snap je
    chris
    otiske: Natuurlijk snap ik het, ik weet heel goed wat je bedoelt. Bedankt voor je positieve fb, groetjes.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .