writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Een rare kwast

door Hoeselaar

Een rare kwast

Het leven kan toch soms rare sprongen maken zonder dat men het zelf bewust gewaar wordt. Men vertrekt met de beste bedoelingen denkt alles onder controle te hebben en toch loop het ergens fout. Neem een denkbeeldige persoon, een man. Midden veertig wordt zich bewust van bepaalde kunstzinnige capaciteiten en voelt kriebels die hij niet meteen duiden kan en weet er ook niets mee aan te vangen. Ja, hij uit zich op een stuntelige wijze die velen de wenkbrauwen doen fronsen. Hij beschikte over een zeer fijne intuïtie maar wendde deze verkeerd aan, waardoor hij opnieuw niet begrepen werd. Had hij een zakentalent gehad dan was hij in de kortste keren rijk geworden. Maar gek genoeg zegde hem eigendom niets en was rijkdom een vreemd woord voor hem waar hij niets mee kon aanvangen. Zo dit waren de voor het grote publiek zijn slechte eigenschappen. Zoals ieder mens een slechte en een goede kant wat zijn karakter betreft heeft, had hij ook positieve kantjes. Maar ook die werden hem niet in dank afgenomen, want nogmaals men begreep zijn handelswijze niet, hij was geen open boek maar een enigma een raadsel. Snel verlieft meestal op vrouwen die vermogend, sterke persoonlijkheid en een uitmuntend verstand bezaten. Zij moesten Rubeaanse vormen hebben een druk sociaal leven leidden en op zoek zijn naar vertier. Maar deze man had juist vanwege het geld en het oppervlakkige van zo een relatie angst. Liefde was voor hem een te mooi woord om het te grabbel te gooien aan enkele onbedachte momenten. Hij was ook bang daarmee zijn vrijheid kwijt te spelen die hij in feite helemaal niet had. Want hij was getrouwd en had twee kinderen die hij boven alles lief had en ze voor geen geld in de wereld wilde kwijt spelen. Hij wilde een voorbeeld voor hen zijn maar slaagde daar niet in, hij was ook geen Mammon aanbidder iets wat opgroeiende kinderen helemaal niet begrijpen. Geld moet het leven toch gemakkelijk maken, het moet nieuwe deuren openen en ervaringen mogelijk maken. Ja, met zo een vader kon je onmogelijk de wereld veroveren, eentje die altijd maar weer aan hen dacht die helemaal niets hadden of het nu mensen of dieren waren deed niets ter zake. Hij kon uren bewonderend naar een schilderij kijken en in gedachten de mens die dit meesterwerk maakte ontleden. Hij zag hoe een Albrecht Dürer de natuur verheerlijkte of een Titiaan kleuren tot leven bracht. Hoe een Rembrandt van Rijn met lichteffecten kon toveren of een man zoals Edvard Munch met enkele lijnen een drama kon weergeven. Van een leven als kunstenaar had hij altijd gedroomd maar kon het nooit waarmaken juist door zijn geldverachting. Ja het was een rare kwast die hier beschreven werd en geloof me hij is het nog altijd. Zijn zwak voor mooie vrouwen liefst groot en met lange haren is hem bijgebleven. Hij verheerlijk hen in proza en gedichten maar bleef zijn eigen vrouw altijd trouw.

 

feedback van andere lezers

 • badstop
  Ben ik ook. Kan ik ook. Doe ik ook. Dat ben ik niet helemaal. Ben ik ook. Doe ik ook. Wil ik ook. Ja, hier kan ik mij wel in vinden.
  Hoeselaar: Leuk om in steno een antwoord te krijgen

  Willy
 • Julien_Maleur
  Leuk om lezen.
  groeten
  JM
  Hoeselaar: Dank je wel voor de moeite die je deed om dit zooitje aan letters te lezen
 • maxiem
  een gelukkige gezinnetje en fantasietjes mogen er zijn, vlotte tekst, liefs maxiem
  Hoeselaar: Leuk dat je ook dit hier las en het meer dan goed vond, waarvoor mijn dank

  Willy
 • otiske
  Heel knap neergezet, ik heb het graag gelezen, groetjes.
  Hoeselaar: Leuk dat je ook dit hier las, en te oordelen aan je reactie vnd je het dan ook uitstekend

  Willy
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .