writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Oudekoeienweer

door roggemanj

We zouden naar zee trekken voor één dag, na enkele meters gereden te hebben stonden we reeds in de file, puffend en zwetend in een bloedhete wagen en uiteraard zonder airco want er diende destijds een meerprijs betaald te worden met alle gevolgen vandien.

Gegrom en gezanik dat het een lieve lust was, ergens toch een gaatje gezien om van de snelweg te geraken, de wagen ergens achtergelaten op een parking, dan maar de trein genomen, na een luttele vertaging van enkele tientallen minuten toch aan boord geraakt, gezeten tussen een zwetende menigte van ongeveer een duizendtal mensen waren we uiteindelijk op weg naar zee, ik heb betere tijden gekend.

Na bijna twee uur onderweg eindelijk de geur van de zee, meegenomen door de meute als in een stroomversnelling richting staketsel, uitgespuwd bij de golfbrekers aan het kleine strand temidden van kamperende buitenlanders met hoofddoeken waarvan ik me ten stelligste afvraag hoe ze het uithouden in deze tropische hitte met zoiets op hun hoofd.

In "mijn" restaurantje waar ik al verschillende jaren kom werden we vriendelijk de deur gewezen omdat volgens een loenskijkende ober de keuken pas open ging wanneer de kok zich geroepen zou gaan voelen laat in de namiddag, dan maar een broodje uit het vuistje ergens op een bankje in de zon.

Op de dijk ons een weg ploegend door de massa, éénmaal aangereden door een Turks meisje met fiets, bijna naakte skaters rakelings langs je heen, en grote vierkante ijzeren bakken welke ze aan zee go karts noemen drummen je opzij en nemen alle voorrang waar mogelijk.

Ozonconcentratie 9 op een schaal van 10 en nog steeds blijgezind om aan zee te vertoeven, neus nu al roodverbrand als was het een rijpe tomaat, nog snel een tas bittere koffie tot ons genomen en hups terug op de trein.

Dikke buiken, zwetende oma's en tierende vermoeide ukjes en nog steeds goedgemutst op weg naar huis met een zalige bruine tint op onze bekjes.
Na vertraging, een verkeerde trein en uren later thuis dan verwacht deed ik onderweg een vaststelling die me de das omdeed wat er toe bijdraagt dat ik nooit meer op een zomerse dag naar zee zal sporen.
Twee oude dames leeftijd niet te bepalen met stijve witte beentjes en afgedragen sandalen stonden naast me en vermoeid als ik was kon ik niets anders dan naar de grond staan turen, ik bleef hun oude tot op de draad versleten voeten in me opnemen, de uitsteeksels welke ooit mooie tenen zullen geweest zijn waren nog getooid met een soort autolak van een heldere rode kleur. Ik weet dat ik het niet mocht denken en toch deed ik het...de eerste woorden die in me opkwamen waren "oude koeien"..
Dit weer was geschikt om oude koeien los te laten op een nietsvermoedend publiek, sorry dames als jullie dit ooit onder de ogen zouden krijgen. Nooit meer naar zee met de trein op een warme dag.

 

feedback van andere lezers

 • badstop
  Je verhaal heeft een leuk thema. De uitwerking vind ik erg kort en snel. Daarmee doe je het te kort vind ik persoonlijk (denk daar goed aan). Om duidelijk te maken wat ik bedoel stuur ik je een herschreven, tweede, alinea hierbij. Doe ermee wat je wilt.

  Zelf was ik ook niet blij mee, maar de rest van de familie zanikte tot ik er gek van werd.
  Eindelijk kam er een afslag waar ik uit de file kon komen. We bereikten een treinstation en besloten daar de auto achter te laten en met het ijzeren ros verder te gaan. Dat idee had half België kreeg ik in de gaten. De zweetlucht was bij de zuurstof in de minderheid. Ik heb betere tijden gekend.

  roggemanj: bedankt voor je feedback badstop
 • Ghislaine
  Gelukkig ga ik jaarlijks buiten de seizoenen om, en rij in een ruk tot in Oostende. Intussen al vier keer geweest.
  roggemanj: Dit was ook Oostende :=))
 • lief
  herkenning..

  een dag bedoeld als ontspanning wordt dan 'seaside inferno'!

  liefs
  roggemanj: Haha :=) dat kan je wel stellen
 • otiske
  Ik heb genoten van dit verhaal, goed neergezet hoor. Nooit doen op een hete dag naar de zee, dat is nooit goed. Knap geschreven, groetjes.
  roggemanj: ik zal het onthouden :=)) dank voor uw reactie
 • SabineLuypaert
  een zalige beschrijving van een dekselse dag

  roggemanj: Hey :=)) wie we hier hebben, dank voor uw reactie Sabine
 • sproet
  heel graag gelezen, met een glimlach stuur ik deze fb.

  liefs, sproet
  roggemanj: De glimlach is goed aangekomen :=))
  Groeten, johan
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .