writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

H5 Het gekkenhuis, afkickklinieken en sekten. d3 The Scientology Church en Wubbo Ockels

door Francis

Mijn moeder belde mij blij op dat ene Camiel B. haar had opgebeld met het goede nieuws eindelijk clean te zijn van drugs. Helemaal opgewonden over het goede nieuws en allerlei verhalen hadden haar overtuigd dat het iets voor mij was. Want ik was het 'waard' had hij gezegd, 'zo een goede gozer als mij'. Er zat alleen één nadeeltje aan vast; het was nogal prijzig, namelijk tweehonderd gulden per dag. De vraag was dan ook of ik of mijn ouders of iemand anders in de familie dat op konden hoesten. Nou zat mijn moeder vrij goed in de slappe was in die tijd maar dat ging hem en niemand anders wat aan. En zo slim mijn moeder is, vroeg ze wat de andere mogelijkheden waren.
Daar zou hij over terugbellen, mijn moeders bod bleef honderd gulden wat natuurlijk nog ontzettend veel geld is zevenhonderd per week. Bijvoorbeeld de Boumanstichting is gratis. Alle klinieken in Nederland zitten in het ziekenfonds trouwens.

Ik zelf wist toen nog van niets van deze gesprekken af.
Mijn ma wist ook helemaal niet dat die Camiel helemaal niet zo'n goede vriend van mij was, maar eerder zijn broer Dirk. Binnen 'no time', werd zij teruggebeld met de volgende boodschap; Als zij honderd gulden per dag wilde betalen dan zou er een Katholiek nonnenklooster honderd gulden per dag bij leggen. Raar maar waar.
Ik en mijn moeder hadden geen idee wat de zogenaamde 'kliniek' inhield behalve dat het een soort van sauna-ontgiftingsprogramma was. Elke dag uren in de sauna zitten, je drugs uitzweten, veel vitamines eten, zouttabletten, zwemmen, fitness en wat therapie. En verder mocht je tijdens je Cold Turkey alles, letterlijk alles vragen wat je maar wilde vandaar ook deze hoge prijs. Hartstikke goed, had Camiel gezegd. Het klonk ook bijzonder goed.
Internet was er toen nog niet, dus ik had niets kunnen checken. De bloedhond. Of beter geldwolf. Beiden!

Voordat ik het wist reden mijn moeder en haar man, mij in een zwarte Mercedes naar Zutphen. Het was een villa met drie verdiepingen aan de rand van het park aan de Zutphense weg. Het dak met de kleine rampjes eronder gaven mij een vreemd gevoel aan mij of beter, ik huiverde toen ik uit de auto stapte. De sauna was aangebouwd, buiten, zag ik direct daar er toevallig wat met handdoek bedekte jongens naar buiten kwamen die snel naar binnen renden. Na een kort handen schudden en voorstellen tussen mijn ouders en Camiel en iemand van de staf bij de auto daar zij mochten niet binnenkomen, was het kwaad geschied. Ze hielpen mij met de koffer sjouwen en zette deze neer op begane grond in de 'afkickkamer'.

Iedereen werd de huiskamer ingeroepen om mij hartelijk te verwelkomen. Allemaal heel erg aardig. Eentje te aardig, een vreemde meid die naar mij knipogend, lippenlikkend en grof over haar kruis wrijvend, mij aan bleef staren. Waar ik van ging blozen. Echter niemand reageerde op haar vreemde manieren wat ik heel erg vreemd vond. De vreemde dingen begonnen zich op te stapelen.

Zo was het na mijn binnenkomst etenstijd, wat geloof ik een vast ritueel is van alle 'afkickcentra,' want als ze mij zien zullen ze wel honger krijgen, denk ik dan maar. Of het is twintig keer toeval geweest. Het eten was veelzijdig en gezond en voor de carnivoren, vegetariërs, veganisten en zoetekauwen geen gebrek, alles was er. Je kon wel zien wie er pas van straat af waren want die vraten als reigers.
Ik had echter wel een huisje in die tijd en eten ook geen gebrek maar toch het eten was klasse.
Na het eten was er een pauze, ik dacht bidden, nee een overdenking over jezelf. Overdenking over jezelf, ok, kon ik voor in komen na al die stomme fouten die we gemaakt hadden.

Maar dan: "En dan nu, een hard applaus voor Meneer Hubbert."
Allemaal lachten ze liefdevol, en klapten hun handen bloedeloos blauw.
Met mijn bek open wordt me gevraagd, opgedragen; "Frans het is wel de bedoeling dat je meeklapt."
"Laten we over één ding duidelijk zijn," gaf ik te kennen.
"Ik klap voor niemand die ik niet ken en als ik hem ken, zal ik negenennegentig keer van de honderd niet voor hem klappen mits hij bij Feyenoord speelt."
Een gemompel klonk, en iedereen keek neder, als een soort angst of schaamte om daarna de reactie van de leider af te wachten.
"Frans, Meneer Hubbert is een Amerikaan die deze kliniek en andere over de gehele wereld heeft opgezet, die ons allen helpt, en waar we hem zeer dankbaar voor zijn, verder niets," zei hij.
"Ok, ik begrijp het," zei ik.
"Maar voor mij is het dan toch nog íets te vroeg om te klappen is het niet?"
"We hebben toch liever van wel," was het venijnig lachend reply.
She smiles like a raptile, she loves him, she loves him, but just for a short while. De Jean Genie kwam spontaan naar boven.
Waarop ik ging staan, met mijn armen in de lucht, alsof ik in de Rotterdamse Kuip stond en riep: "Wubbo Ockels!" Waarna ik vier keer klapte en dit nog twee maal herhaalde.
"Wubbo Ockels!"

Weer werd de groep schaamrood. "Hubbert, Meneer Hubbert heet hij," zei de leider geïrriteerd.
Camiel moest lachen, en vroeg de leider of hij mij mijn kamer mocht wijzen en de villa laten zien. "Dat lijkt mij een goed idee," antwoordde deze, ietwat van zijn stuk gebracht.
"Borst," begon Camiel, "Wubbo Ockels is een Nederlandse astronaut!"
"En Hubbert een Amerikaans filosoof," "Speel dat nou even mee, man."
"Je zult zien dat je daar geen spijt van krijgt."
"kijk naar mij,". "Ik ben helemaal schoon man en heb me nog nooit zo sterk gevoeld".
"Ja maar wie is die Wubbert dan?" "Ik vind dat maar raar!"
"Hubbert Frans," en daar kom je nog wel achter, "is niet zo belangrijk," zei de schoft.

Ik liet me als een lam naar de slachtbank door de villa, tuin en sauna begeleiden. Voordat hij mij eenzaam op een bed achterliet in de afkickkamer met de melding, 'veel sterkte,' en als je ook maar iets nodig hebt, dan geef je maar een gil, maak niet uit voor wat of hoe laat. Trouwens je krijgt elke zes uur een 'maatje'. Ik zorg wel dat je het goed hebt, ik run hier zo'n beetje de boel.

Als hij de deur wil sluiten, roep ik: "Hé wacht is, dat mokkel dat zo raar zat te doen, toen ik binnen kwam, die spoort niet toch, is het niet?".
"Kelly?'. "Herman noem ik ze," zei Camiel.
"Waarom dan?" vroeg ik.
"Omdat ze altijd zo raar doet bij nieuwelingen!" "Veels te uitdagend, schaamteloos!"
Nou en, dacht ik. "Kan ik die eerst krijgen?" "Kan ze me een beetje masseren, als ik spierpijn heb, en zo."
"Geen probleem, ik zal ze sturen als je je koffer hebt uitgepakt." "Ok?"
"Echt waar?" vroeg ik, doet ze dat?
"Ze doet alles wat je haar vraagt, Frans, je zag toch hoe ze deed toen je binnen kwam?" Mm, dat is waar, dacht ik.
"Bedankt Camiel, voor alles, en ik geef wel een seintje als ik klaar leg, eh ben, bedoel ik."

 

feedback van andere lezers

 • dichtduvel
  De Kelly's zijn niet meer van deze tijd, nou wordt er gerekend. Grapje! Grtz, j
  Francis: Dat mokkel noemde zich Kelly, Gerekend? Je bedoelt of het die Kelly was... (het jaartal) Daar laat ik mij (nog) niet over uit..
  groetjes terug
 • killea
  when can we expect d4?

  regards
  June
  Francis: For just 'goed' maybe tomorrow, ;0) just kiddin' or the day after,don t know Israel, Indonesia and a lot of other shit ..What comes up like feels right at that time..I suggest you start with Bali Balie dan H1 d10 I think you like it. Ands PARAchute springen for white punks on dope is funny, I think.
  arriverderci Francis
 • Julien_Maleur
  Boeiend. Graag gelezen.
  groeten
  JM
  Francis: Altijd fijn om te horen (lezen)
  Bedankt & Groetjes Frans
 • Mistaker
  Met aardrijkskunde moesten de kinderen op de school waar ik werk, een keer invullen wie de eerste mens op de maan was. Dat was de enige vraag waarop ze zgn. het antwoord wisten, nl. Wubbo Ockels.
  Heel erg leuk verhaal. Maar waarom wordt die Kelly Herman genoemd door Camiel?

  Liefs,
  Greta
  Francis: Ja dat komt nog wel, dat antwoord. Ik kan wel vast zeggen dat ik een mafmuil was..
 • JC
  ei moatje, gie zie wel zo weg gelijk en ei
  Francis: Jc, moatje begrijp ik nog wel maar de rest..."gie zie wel zo weg gelijk en ei" Moet je echt even voor me vertalen. bvd.
  Gr Francis
 • lief
  ik heb zo'n voorgevoel dat je daar niet clean wordt.....

  eerder genaaid (op een plaats waar het het meest pijn doet, je portemonnaie)

  liefs
  Francis: Ik word er eventjes lichamelijk clean, maar vertel nog niet te veel.
  Trouwens je kunt ervan uit gaan dat bij mij geen ene kliniek of wat dan ookheeft geholpen. Slechts een behandeling van 6000 e
  heeft t m gedaan. Daarover later meer.
 • sproet
  er staat daar nog het een en ander te gebeuren me dunkt!

  vlot geschreven en aangenaam om lezen.

  liefs, trees
  Francis: Dat gaat nogal, Jezus! Was een ramp! Er gebeurde daar heel veel, lees je nog wel..
  xx Frans
 • Magdalena
  ik ben héél nieuwsgierig! :):):)
  hoop dat er vandaag een vervolg komt.

  XXX
  Francis: Doe mijn best heb t druk vandaag, MOET naar Den Haag mijn rijbewijs ophalen in het Paleis v Justitie, en een auto ophalen, en nog wat dingen regelen, maar het zal in de namidag of avond wel verschijnen.
 • aquaangel
  Aan Zutphen heb ik zo mijn eigen herinneringen..

  dit heb ik graag gelezen
  Francis: Mooi plaatsje ze hebben het alleen niet goed gedaan de moffen "in de oorlog met bombaderen". Wat een ellende daar zeg...
  XX frans
 • Peerke
  In de Bouman heb ik zelf nog gewerkt. Vond dat nou niet direct een geweldige benadering daar...
  Francis: Ze wilde mij ook hebben als psycholoog, een dag nadat ze me als "Zeer intelligete seriemoordenaar hadden geanalyseert!". Ik zweer het, nee die spoeren zeker niet daar dat is een feit.
 • Klaver4
  Spannend jong!!! waar gij overal gezeten hebt ! Ik denk dat die kelly bad news zal betekenen. Hoop dat die naam Herman niet anatomisch een correctere naam zal blijken te zijn! en tja, die achternaam van die Hubbert als ik dat zo lees een van de volgende titels zie ik al in welk fout nest je was terecht gekomen! Laatst reportage gezien op bbc over scientology en diene Ron Hubbard. Vreselijke troep mensen zijn dat; de reporter van de bbc werd gewoon gestalkt!!! een voos manneke in een pak zat gewoon elke seconde van de dag aan zijn lijf vatgezogen en maar monologen proberen afsteken!
  benieuwd te lezen in volgende hoe je van die bloedzuigers
  bent afgeraakt!
  grz
  klaver4

  Francis: ik ga je het allemaal vertellen ik moest echt ontsnappen ???IN KUT ZUTPHEN!!!
  AGGGHHHHkelly was anatmisch kucked up
  mate k ben sto.d see ya
  gr F
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .