writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Liefdegave deel 3

door maxiem

De zon verschijnt aan de horizon.
Gertrude treedt voorzichtig Marie-Ann's kamer binnen langs de zijdeur.

De kasteelvrouw zit rechtop in haar bed. Ze maakt haar vlecht los. Gertrude legt de jurk van de dame klaar. Marie-Ann klampt zich met beide handen vast aan de houten paal van het hemelbed. De meid trekt de korsetveters stevig aan terwijl dame Von Heidelberg haar buik plat maakt. De lange donderblauwe jurk met witte kant wordt over haar hoofd getrokken en zorgvuldig dichtgeknoopt. De hofkleermaker heeft er voor gezorgd dat er verborgen zakken onder de jurk verwerkt zitten. Marie-Ann stopt een dolk in één van deze zakken.
Von Heidelberg houdt haar kleed vast terwijl ze zich op de stoel zet. Haar dik fluwelen sleepkleed weegt enkele kilo's. Gertrude kamt de lange zwarte haren van de kasteelvrouw. Ze spelt ze koket samen. Steentjes tegen het raam. De kasteeldame kijkt naar Gertrude. Met haar kleed een beetje omhoog geheven stormt ze naar beneden.

Wilhelm staat te wachten op de binnenplaats. Met opgeheven kleed tot aan haar knieën loopt Marie-Ann Wilhelm voorbij. Hij rent haar achterna. Pijlrecht door de smalle gang tussen struiken, rozen en oude eikenbomen naar de abdij. Buiten adem opent Wilhelm de poort van de kapel. De kasteelvrouw legt haar zwetende handpalmen op haar kleed ter hoogte van haar knieën juist voor de ingang van de kapel. Gebogen snakt ze naar adem. Haar gezicht kleurt helemaal rood. Enkele seconden later zet ze zich overeind en gaat langzaam naar de derde rij houten banken in de kapel. Ze maakt een kruisteken en knielt, neemt het kerkboek dat juist naast de bank ligt. Ze snakt nog naar adem, laat een diepe zucht. Haar chaperon knielt juist op de bank achter haar.

Zingend in een rij stappen de paters de kapel binnen. Ieder van hen zet zich op de voor hem bestemde zitplaats. Marie-Ann, die met verstrengelde vingers en gebogen hoofd knielend zit te bidden, kijkt naar de tweede stoel links tussen de paters.
Van onder zijn kapoets neemt pater Jean-Baptist een glimp van de kasteeldame waar. Het is algemeen gekend dat het huwelijk van Frau Marie-Ann gedoemd is.
Zij zoekt troost in haar gebed.

Gregoriaanse muziek weerklinkt door de kapel. Prevelend volgt Marie-Ann de mis. Pater Heinz voert het woord van God. Sereen en met éénvormige toon vertelt hij dat liefde alles overwint. Iedereen moet zijn of haar kruis dragen in het leven. Marie-Ann slikt.
Wilhelm ziet de vuurogen van pater Jean-Baptist terwijl deze zingt.
Marie-Ann ademt langzaam. Lichaamstemperatuur normaal.
Aandachtig luistert ze naar het woord van God.

Maxiem 13.08.2008

 

feedback van andere lezers

  • Magdalena
    Heel knap en boeiend geschreven!

    XXX
    Karine

    maxiem: dank je wel, Karine, liefs maxiem
  • otiske
    Heel boeiend om te lezen, en het leest echt lekker, groetjes.
    maxiem: misschien zorg ik nog voor een vervolg, weet nog niet, thx voor de positieve fb, liefs maxiem
  • Peerke
    Ja, dit is goed geschreven en boeit. Beeldend ook.
    maxiem: dank je voor de fb, Peerke, liefs maxiem
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .