writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verschrikkelijke Stad (Witte Nertsen 4/..)

door elpe

In overleg met de zedenafdeling van de federale recherche, "La Brigade Mondaine" zoals ze vroeger als eens smadelijk werden genoemd, werd een observatie op poten gezet om te achterhalen waar die meiden woonden, wie hen bracht en terug ophaalde.
Rond 11 uur 's avonds stonden ze met vier ploegen in de buurt. Lang hoefden ze niet te wachten of ze zagen een grote BMW met Litouwse kentekenplaat aangereden komen. Er werden drie dames afgezet, alle drie gekleed in een opvallend lange witte nertsmantel. "Bingo", werd er op de dienstradio meegegeven.
Op enkele uren tijd hadden de drie blondjes ieder zes klanten "verzet". Telkens trokken ze naar hotel Elite waar ze tien minuten binnenbleven en volledig opgesmukt terug buitenkwamen, klaar voor de volgende klant. Het woord "vluggertje" werd via de radio omgeroepen waarna de rechercheurs ernstig verder werkten.
Dezelfde zwarte BMW 730i kwam rond half drie 's nachts terug aanrijden. De rechercheurs hadden de chauffeur nog wel te voet opgemerkt, steeds in de buurt van de tippelende dames, maar nu was de wagen er weer en werden de blondjes opgepikt. De rit, via het Sint Jansplein en de Paardenmarkt, eindigde op het Eilandje. Een buurt in renovatie zoals de Londense Docklands. De wagen werd geparkeerd op het braakliggende stukje terrein naast het Kattendijkdok, recht tegenover het grote gebouw van de Antwerpse Douane. Te voet liepen de drie meiden, samen met een man met de baard en kaalgeschoren kop, naar een appartementsgebouw. De rechercheurs besloten hun observatie te stoppen op het moment dat ze in dat gebouw, op de bovenste verdieping, de lichten zagen aanflitsen. Ze wisten voldoende.

Een voorbijrijdende patrouille van de Antwerpse Politie Antwerpen werd er door een kelner van de hotelboot "Häkon Jarl", aan het Bonapartedok, attent op gemaakt dat er op de parking voor het schip al enkele dagen een blauwe Peugeot 206 stond. Op zich niets bijzonder nog opvallend maar de garçon vertelde er nog bij dat de deuren niet slotvast waren en dat hij gezien had dat de draden, onder de stuurkolom, losgetrokken waren. Als rasechte sinjoor voegde hij er nog aan toe "zeker ne gepikten bak!"

Jansseune en Vanboven kregen van het AIK, het regionaal bureel dat alle politie-informatie verspreidt, te horen dat er een blauwe Peugeot 206 was aangetroffen aan het Bonapartedok maar met een nummerplaat die gestolen was in Brussel. Het technische laboratorium was ter plaatse geroepen en had vastgesteld dat er twee paar zwarte lederen handschoenen in lagen "mogelijk afkomstig van verdachten" zei de politiebediende in zijn ambtelijke taal. De eigenaar van de Peugeot 206, die ondertussen al verhoord was door de politie, had gezegd dat de handschoenen niet van hem waren.

Aaron Birsfeld deed aangifte van de diefstal van 40 nertsen van de hoogste kwaliteit met een totale waarde van meer dan 1 miljoen euro. Hij bewees dit door bij zijn aangifte kopijen van de aankoopfacturen te voegen van de "beste en de mooiste" nertsen uit zijn collectie. Bij het bezoek van de verzekeringsinspecteur had hij er nog aan toegevoegd dat de overvallers echte kenners waren en dat ze alleen maar de "minderwaardige" pelsen hadden laten liggen. Aaron hoopte om aan de verzekering een beetje geld te kunnen verdienen door meer en betere nertsen op te geven dan er in werkelijkheid werden gestolen. De inspecteur van verzekering "de Vaderlandse" was echter niet van gisteren en rook onraad. Omdat hij voorheen nog politie-inspecteur was geweest wist hij hoe hij dit varkentje moest wassen. Wacht maar, dacht hij, we zullen alle facturen nog wel eens met een loupe bekijken voor we uitbetalen.

De onderzoekers werden naar het hoofdbureel van de "Special Forces" in Brussel geroepen voor een vergadering. Ze wilden beroep doen op de mannen van de "Groep Dyane" voor de arrestatie van de verdachten in deze zaak. Gezien de gewelddadige overval zeker geen luxe. Het waren volgens de deskundigen géén katjes om zonder handschoenen aan te pakken.
Ze zouden op drie plaatsen optreden.
Daar waar de prostituees verbleven, dat zouden de rechercheurs zelf voor hun rekening nemen. Eerst arresteren op hun "werkplaats" en dan pas hun appartementen doorzoeken.
De derde plaats was klaarblijkelijk het rovershol aan het Kattendijkdok-Oostkaai.
Janseune legde aan de specialisten uit dat het op de derde verdieping van het appartementsgebouw te doen was. Volgens een plan van het gebouw, dat ze in handen hadden gekregen via het kadaster, waren er twee slaapkamers aan de achterzijde en de woonkamer en keuken aan de voorzijde. De chef van het arrestatieteam was tevreden van het voorbereidende werk van de rechercheurs. Zo konden zijn mannen veilig werken, wat voor hem het belangrijkste was. Omdat de verdachten vermoedelijk Russen waren wisten ze dat die zich niet zonder slag of stoot zouden overgeven.

Om halfdrie, in de vroege morgen, zagen de mannen van de federale recherche dat er drie prostituees in een zuiver witte nerts rondliepen aan de "muur". Op het moment dat de kerel met de grote BMW op de scène verscheen en de "dames" aanstalten maakten om in te stappen werden ze gearresteerd. Tijdens hun verhoren vertelden ze dat de pelsmantels afkomstig waren van hun "mannen" - Issa, Janek en Tomas - de man die vandaag met de BMW reed. Ze vertelden dat ze in hun appartement aan het "eilandje" verbleven. Tomas zei niets, helemaal niets. Hij had het zo niet p die flikken. "Dat ze het maar uitzoeken" dacht hij. Ik ben géén verrader".

Klokslag 6 uur 's morgens beukte de stormram van het arrestatieteam de appartementsdeur in op de derde verdieping aan het Kattendijkdok-Oostkaai. Met veel geroep en getier, hun machinepistool P90 in de hand, stormden de, in donkere pakken geklede en gemaskerde, politiemensen het appartement binnen. Volledig verrast door het optreden van dit interventieteam gaf Janek zich over.
Met zijn handen op de rug geboeid in plastic strips en over zijn hoofd een zwarte kap getrokken, werd hij weggevoerd in een Mercedes 500-serie met geblindeerde ruiten.
Van Issa géén spoor. Die was die nacht mee een internationale trucker mee vertrokken naar Bulgarije. Kostprijs: twee witte nertsen.

In de slaapkamer worden vijfentwintig hagelwitte pelsmantels gevonden met de labels van "Northern furs ".

Issa, die later als Magomaev Issa werd geïdentificeerd, bleef spoorloos.

 

feedback van andere lezers

  • tessy
    Tja de val van de muur....
    Spannend verhaal, goed geschreven,zal graag meer van u lezen.
    Tessy
    elpe: de meeste van m'n verhalen vind je hier : http://www.schrijfenblijf.web-log.nl/.
    bedankt voor de feedback.. elpe
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .