writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Beijing 2008

door ERWEE

Ze springen, lopen, turnen, zeilen, fietsen, schieten, boksen en worstelen wat af, daar op de Olympische Spelen. Mijn emmer is er intussen reeds vol van. Ergo: hij loopt over. Vanmiddag de nationale staatszender aangezet. Baanwielrennen stond er op het programma. Na zes rondjes over die piste was ik de hutsekluts beu als het eten van een overjaarse beuling. Wie niet mocht weten wat een beuling is: een beuling is een worst van het bloed van een geslacht varken. Als zo'n beuling op de bbq ligt te bakken, kan zo'n varken daar al lang niet meer mee lachen.

Maar ik was het kijken naar dat draaien op die piste dus na enkele minuten zat. Ik werd er zowaar zelf draaierig van en zapte weg. Hoeveel zenders ik voorbij heb laten flitsen, ik heb er geen idee van. Was het een radiospelletje, ik zou danig moeten gokken. Overal een of andere sport, hetzij in uitgesteld relais, hetzij live.

Tot ik op de TRT viel. TRT is een Turkse zender die we hier in de provincie sinds een tijd kunnen ontvangen. Zonder schotel aan de gevel. Hier geen basketbal, geen volleybal, geen voetbal, geen handbal, geen honkbal, geen softbal. Zelfs geen Bal voor de oudstrijders van de Napoleontische oorlogen.

Een sitcom schotelde de Turkse Radio & Televisie me voor. Dat ging daar in de replieken tussen twee koppels van: "Benimle oynar misini?"-"Ana habar bülteni."-"Hava durumu. Bir yaz sabahi."-"Koçum benum!"-"Acemiler!"
Het volume van de discussie ging nog een aardig stuk de hoogte in.
"Beraber ve solo ders. Gennellikle kuzey ve kuzeybati yarodur güney kesimlerinde bati ve güney bati!" De betreffende acteur liep in versnelde pas het huis uit waarna een der vrouwelijke actrices schreeuwend de buitendeur achter hem dichtsloeg met de woorden: "Yönlerden hafif arasira orta kuwette ezecek!!!" De eindgeneriek liep over het beeld, ik zapte even naar Nederland 1. Paardensport.

Op National Geographic werd een Indische olifant gevoederd door een knappe Britse meid. Mij zou ze zelfs beulingen mogen komen voederen. Maar niet te vaak. Van beulingen eten is bij de daarna volgende toiletbezoeken mijn faeces nogal aan de zwarte kant. Een nieuwe keuze drong zich op, wilde ik nog even een beeld van de wereld hebben zonder dat daar waterpolo of tafeltennis aan te pas kwam.

Ik vond, weer zonder schotel aan de gevel, TVP, eveneens een nationale staatszender. Een touristisch programma vulde mijn scherm.
"Gdzic podpisanic unowy ws. Tarczy?" vroeg de bevallige presentatrice. Zonder een antwoord af te wachten ging ze onversaagd verder.
"Na taki prowa. Nolan po raz drugi. Naulicy w centrese agloszenia. Kiedyna poczatku lat w kowna prace zostaja zanny. Odcinek ten opowiada o muzeach tylko musial zaakceptowac."
Hier hield ik het maar voor bekeken. Ik ben niet zo gebeten op touristische uitstappen.

Op de ZDF was het badminton, op FR 2 hing er een Chinees in de ringen, BBC 1 gaf de Triathlon voor vrouwen. En zo zapte ik heen en weer tot ... de RTPTE soelaas bood. Zonder schotel.
"Uma pessoa morreu e autras quatro ficarem hoje num tiroteio em Loures, informoufante policial à agencia Lusa." zei een vrouw in een zonnig jurkje, waarop de repliek volgde van een sportief geklede man.
"De acordo com a fonte policial, o tiroteio occoreu cerca das 06:00, tendo as vitimas sido transportades para os trospotais de todo o mercado. Amore e intrigas sabe mais do que um miúdo de Conta-me como foi semana. Em lume brabdo, aloure as salsichas corte-as em rodelas, manteiga bem quente com o recipiente. Junta as salsichas aos cogumelos e dissolveu a maisena e o junte um largarom."
Waarbij mij direct duidelijk was dat Portugese mannen veel meer noten op hun zang hebben dan hun vrouwelijke landgenoten.

Maar zelfs schotelloos was ik enkele uren verder. Zonder speerwerpers, kogelstoters, hamerslingeraars, gewichtheffers, hink-stap-springers en de rest van al die Olympsche shit.
Tijd was het inmiddels om te eten. Beuling in de pan.

 

feedback van andere lezers

 • dichtduvel
  Ongemeen grappig, maar in Beijing is het niet zo leuk : geen enkel eremetaal gaan we hebben, dat heb je met defederalisering, grtz, j
  ERWEE: Vandaag heb ik de reden gelezen. Daar zijn in Peking al 100.000 condooms de deur uit, voor de laatste dagen gaan ze d'r nog 20.000 bijbestellen. Ge moet dus niet vragen Jef, hoe dat komt.
  Zeer bedankt voor het lezen.
 • sproet
  dit is genieten om zo'n stukje te lezen.


  liefs, sproet
  ERWEE: tja, tussen al het andere werk is er nog eens iets komen bovendrijven

  Zeer bedank voor de lezing, sproet
 • otiske
  Heel leuk om te lezen, echt een mooi stukje werk, groetjes.
  ERWEE: Zeer bedankt voor dat mooi en het lezen. En zo staan er hier nog vele mooie, plezante, ferme stukken van ERWEE.
 • chris
  mooi toch ik zag het met een ander oog
  die massa stad en toch als de zon opgaat tai -chi
  de zonnegroet het leven begingt ben -ding
  die stralende ogen ik reisde door het binnen land
  waar iedere dag weer opnieuw overleven is die eeuwige glimlach
  zo arm maar zo rijk
  daar kunnen wij nog veel van leren
  huu zo rijk maar zo arm <
  chris
  ERWEE: Zeer bedankt voor de lezing. Op welke zender is dat dan allemaal te zien?¨*lol*
 • aquaangel
  graag gelezen, ik zag toevallig tijdens het eten vanavond Belgisch Hockeyteam tegen China en die wonnen ze.. daarna moest ik poepen

  ERWEE: en ik zat tijdens de hockey in NL - kan je nagaan *wink*

  Zeer bedankt voor de lezing, dacht dit er nog eens tussen te gooien op de site, ben druk met een andere kwestie
  Ga ook stilaan beginnen in Schaduwwolken.
 • Mistaker
  Leve the red lions!

  Graag gelezen dit ERWEE.

  O ja: vrouwelijke actrices is dubbelop hoor.

  Groet,
  Greta
  ERWEE: Zeer bedankt voor het graag lezen, Greta
  en met vrouwelijke actrices weet je maar nooit
  evenals met mannelijke acteurs *lol*
 • SabineLuypaert
  (smile) nondemille:o kwist kik niet dat gij internationaaltalig waart, en dan nog wel Turks begot,
  wat me raar valt is dat gij, als fervente veloman de koer saai vond (grinnik) da zal aan de kledij gelegen hebben (smile)
  eindelijk bennek hier geraakt he (shy) kga gelijk inhaalmanoeuvren zenne ;)
  ERWEE: turks, pools en portugees, da had je niet gedacht van erwee *lol*
  ja, die kledij stond mij al direct niet aan, zeg nu zelf: zo ne wielrenner in jumpingdress, met zo'n petje op zene kop, nen turner in kimono aan de ongelijke brug,
  ik gaan zappen dus dat het zweet aan de deur uitdreef

  thanks zinne!
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .