writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ons noodlottig zijn

door eisenik

We zijn de generatie van willekeurig verspreide focuspunten. Van honderden onleesbare kladbladen, maken we één kraakheldere excell sheet, PHP, word doc. of wat dan ook. Uit miljoenen redundante winkels scheppen we af en toe één onvoorstelbaar mooie vrouw. Uit een oorverdovende chaos van absurde machines, maken we ultra kleine hyperfunctionele apparaatjes, waarop we de muziek zetten van één muzikant uit de duizend die er in slaagde je hart te roeren.
De morele vraag of deze relatie met de realiteit al dan niet met keuzes, schuld of verantwoordelijkheid te maken heeft is begraven met mensen als Nietzsche en Sartre.
We zijn dan ook enkel in staat om als gewetenloze robots vol wil en dadendrang die enkele prachtige details weer om te toveren in een nieuwe onoverzichtelijke berg onzin, om daarin dan weer op zoek te gaan naar die paar elementaire codes. Die moeten deel uitmaken van een onderbewuste levenskracht die de idee van perfectie vorm geeft en de vooruitgang stimuleert. Niemand lijkt zich aan te trekken dat we zo onszelf reduceren tot slaven van de chaos, kinderen van de puinhoop en aanhangers van een geloof dat gefundeerd is op één procent van haar gehele inhoudelijke omvang. Natuurlijk was het altijd al zo; we waren altijd al redundante schakels die enkel aanknoopten op enkele merkwaardige pieken in een berg afval. Onze verantwoordelijkheid hierin is eenvoudig weerlegbaar aangezien we nog net het fractie besef hebben dat de mens, de aarde, de kosmos, in welk totaalbeeld dan ook, niet meer is dan een overgewaardeerd detail in duizenden onleesbare kladnotities van een doordeweekse god.
Die waardering is dan ook wat ons definieert als mensen en die menselijkheid is dan ook het enige dat waardering verdient.
In een conservatieve neiging ben ik geneigd de eindnoot toe te voegen, dat die menselijkheid niet alleen bestaat uit die (onmenselijke) grondvoeding van perfectie; die Platoonse illusie van een belanghebbend imaginair conceptenbestand. Het menselijke is vooral voorafgebeeld in die mens die duizenden onleesbare kladpaginas vult, om prijzing te ontvangen voor één ridicuul functioneel excell document...

 

feedback van andere lezers

  • Julien_Maleur
    Heel diepzinnig. Eigenlijk vragen je stellingen wel een breder debat.
    groeten
    JM
    eisenik: =)
  • JC
    Maleur heeft gelijk - de ironie
    eisenik: =)
  • badstop
    Bedoel je soms dat we gewoon, net als alle andere dieren, geen enkel hoger doel dienen? Zo ja, dan doe ik met je mee. We zijn hier om de soort in stand te houden en anders niets. Laten we dat zo leuk mogelijk doen.

    eisenik: =)
  • Francis
    Nietzsche en Sartre klonen...
    Dat is een comeback!
    En een wereldtruuk van zo'n doordeweekse god
    gr Frans
    eisenik: =)
  • sproet
    een filosofische inhoud en in een mooie schrijfvorm gebracht!

    van mij mag je twee banken vooruit gaan zitten.

    de inhoud stemt tot nadenken en toch is er niets nieuws onder de zon. het wordt alleen steeds geraffineerder.


    liefs, sproet
    eisenik: dankje! zeer grondig gelezen :)
  • otiske
    Je begint er wel door na te denken.
    Heel scherp en diepzinnig neergezet.
    Graag gelezen, groetjes.
    eisenik: dankje!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .