writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Spelletjes voor in bad.

door badstop

Dit weekend moest onze dochter op zaterdag werken. Vrijdag hadden ze de twee meiden al gebracht. Rosie van vier maanden en Kim van bijna zes jaar. Vrijdagavond hebben we gewandeld, Rosie in de wagen en Kim duwen. We zijn twee speeltuinjes afgegaan in het park in onze woonwijk. Het was ondertussen negen uur en hoogste bedtijd.

We hebben eerst Rosie alles laten doen wat een baby zoal doet: flesje melk leegdrinken, boeren als een polderjongen en een luier groots bevuilen. Na dit zware werk, zijn we naar bed gegaan. Rosie in haar eigen bed en Kim tussen ons in, want ze vindt het zo gezellig om bij ons in slaap te vallen. Slaapt ze, dan til ik haar over naar haar eigen bed.

De volgende morgen om acht uur was Kim wakker en kwam bij ons in bed liggen. Tot mijn schande ben ik weer in slaap gevallen en Ellie is met de kinderen naar beneden gegaan. Kim maakte mij later wakker met de kreet: "Opa er is thee."

Na het theedrinken ging Kim in bad. Dit verloopt bijna altijd volgens een bepaald stramien. Oma doet haar in bad en roept mij dan om op te passen. Oma gaat dan wat nuttigs doen, zoals opruimen. Kim ligt in bad en ik zit er naast op de dichtgeslagen klep van de wc. Nu beginnen de rituelen die bij dit badderen horen. De volgorde verschilt maar de spelletjes blijven hetzelfde. In bad heeft ze een soort vierkant theater van opblaasplastic en een paar handpoppen. Dit geheel heeft mijn vrouw ooit bij AH bij elkaar gespaard of geregeld. Het heet:'De kleine zeemeermin'.
Ik moet dan onder water naar de poppen zoeken en probeer haar daarmee te pakken. Daarna gaan we met sneeuw spelen. Kim neemt een hand schuim en blaast dit naar mij toe. Even later ben ik drijfnat en zit onder de schuim. Daarna ben ik aan de beurt. Ook ik neem een hand schuim en haal heel diep adem. In een knal blaas ik mijn adem in de belletjes. De hele hand schuim valt in kleine stukjes uiteen en het is net of het sneeuwt. Aan dit spel komt een einde en we gaan verder met het: bedek met schuim spel. Kim gaat ruggelings op het opblaastheater liggen. Hierdoor steekt ze voor een deel boven water uit en zegt:
"Opa, je moet me helemaal verbergen onder de schuim."
Hierop begin ik hardop zeggend: "Je voeten zijn weg, je benen zijn weg," haar helemaal met schuim te bedekken. Alleen haar gezicht blijft onbedekt. Ze blijft dan even genietend liggen en we begrijpen elkaar.
"Propjes gooien," zegt ze.
In de douche staat een afvalbak met een deksel en daarin een openklapbaar luikje. Ze gaat op haar knieën zitten en ik geef haar een velletje toiletpapier van de rol. Ze doopt dit in het water en maakt er een propje van. Dit propje gooit ze zeer fanatiek door het luikje in de afvalbak. Een, nul, zegt ze. Nu is het mijn beurt en ik maak ook een nat propje. Dit gooi ik héél geloofwaardig mis. Twee, nul wordt het. Bij 23 tegen 22 verwatert het tellen en we spreken af dat we straks tegen oma zeggen dat ze met 41 tegen 40 gewonnen heeft. Hoewel de spelletjes altijd hetzelfde zijn probeer ik toch wat variatie aan te brengen en ik pak een grote hand schuim en begin hiermee het luikje van de afvalemmer dicht te maken. Nog drie handen schuim en het gat is dicht. We beginnen opnieuw en in het schuim ontstaan ronde gangetjes door de propjes. Hier hebben we veel plezier om, tot dit ook begint te vervelen.

Madame Kim vindt het eindelijk tijd worden om de haren te gaan wassen. Met de handdouche maak ik haar haren nat en wil er shampoo opdoen, maar dat is niet de bedoeling en ze zegt met héél erg veel nadruk: "Dat kan ik zelf wel opa."
"Sorry hoor," verontschuldig ik mijzelf.
Ze begint het lange, blonde haar te wassen. Hier en daar help ik een handje wat in stilte wordt toegestaan. Dan komt het uitspoelen. Stoer zet ze de straal op haar hoofd maar met één hand uitspoelen gaat niet goed en ze zegt: "Opa, pak even een washandje."
Dit is het teken dat ik het verder moet doen, ze plaatst het washandje voor haar ogen en ik spoel de shampoo er uit.
"Zo, dat is klaar we gaan naar oma," zeg ik.
"Nee, er moet nog eh…."
Koortsachtig denk ik na en weet het dan.
"Crèmespoeling," zeg ik trots op mezelf, dat ik het weet.
"Goed zo opa," is mijn ego strelende beloning.
Ze pakt uiteraard de juiste fles en doet dit helemaal zelf, want het schuimt bijna niet.
Ze stapt uit bad en ik sla een grote handdoek om haar heen. Bij de trap zegt ze:
"Je moet me wel tillen hoor opa."
Grijnzend en genietend lopen we samen de trap af. In de kamer zegt ze tegen oma, die Rosie de fles aan het geven is:
Ik heb met 41 tegen 40 gewonnen. Oma weet onmiddellijk wat ze bedoelt en zegt: "Hij kan er niets van."
Dit is een, opa beledig, grensgeval. Je mag opa plagen of een heel klein beetje beledigen, maar niet te veel. Ze zegt nog nét niet boos:
"Nou oma, hij heeft óók veel propjes raak gegooid hoor."
Oma kent haar plaats weer. We vermorsen de rest van de ochtend door niets nuttigs te doen en gaan dan boodschappen doen. Onze zoon organiseert vandaag een barbecue met twee vrienden van hem. Onze dochter en haar man zijn ook uitgenodigd, dus de meiden blijven de hele dag. Kim is, terwijl ik dit schrijf, haar oom aan het helpen in de keuken met de voorbereidingen voor de barbecue.

 

feedback van andere lezers

  • aquaangel
    Opa en de meiden, das genieten ;)
    badstop: Nou en of.
  • innerchild

    Opa's aan de top !
    badstop: Opa rules, yes.
  • otiske
    Prachtig, heel mooi weergegeven, geniet er nog van. Graag gelezen, groetjes.
    badstop: Elke week doen we dat.
  • sproet
    een goed weergegeven inhoud en heel vlot om lezen. het speelse druipt erzo van af, alleen jammer dat er zo veel schuim is.

    liefs, sproet
    badstop: Het is dan ook een schuimbad.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .