writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Gesprekken en stilte

door ERWEE

Jawel hoor, ik ben best wel in voor leuke gesprekken. Dat mag dan gaan over een goed restaurant, over het kopen van een nieuwe loft, over dieren en hun mensen, over risico's bij vreemdgaan, over een draaglijke dood. Als er iemand wil praten over meisjesvoeten of hun teennagels, het kan zonder problemen. Een conversatie over mensen die geen eieren lusten, maar wel kip: ik zal ze niet uit de weg gaan. Bij een kopje groene thee wil ik het ook best wel hebben over mijn eerstdaags te verschijnen nonsensikale novelle welke de titel Verzonnen Waarheden draagt en zo ongeveer 155 pagina's leesvoer herbergt. Ik ben bereid het te hebben over onze politie. Ik zal er dan zelfs een lofzang over uitzingen. Hoe hier een tiental dagen geleden zo'n duo aan m'n deur stond om de vrouw des huizes te spreken. Vrouw des huizes die op dat moment al sinds twee maanden en drie weken de deur uit was. For ever and always, für immer, pour toujours, para siempre.

Als een onderwerp tot dialoog zou zijn dat hartzeer geen dagelijkse kost is, zou ik aan het einde meegeven dat er altijd kans is op nieuwe hoop. Altijd grappig tijdens het keuvelen is het verhaal over mijn grootvader. Vier was ik, ik kwam thuis en zei tegen mijn grootvader van vierennegentig: "Ik heb hard gewerkt bij Lenske, de boer." Waarop hij: "Wat? Bij een hoer?" Meegerekend moet worden dat het gehoor van de sloeber links quasi nihil was en dat ie in zijn rechteroor een gat had. Dat kwam doordat hij bij jeuk in z'n oren steeds peuterde met een lucifer. Op zekere dag kwam die jeuk weer eens danig opzetten (rechts) zodat hij peuterde met de lucifer waarmee hij net een sigaret had aangestoken.

Je hebt mensen die het nogal eens willen hebben over de oorlog. Niks op tegen. Ik ga daarin mee en geef met plezier mijn relaas over gebeurtenissen als het smokkelen van mijn beide grootmoeders, waarbij een van beiden het tijdens een controle, op zijn aandringen, aanlegde met Sturmbannführer Heinz von Ecke. Toen deze al vlug iets te vrijpostig werd gaf ze hem drie ferme toeken op z'n Pruisische snuit. Op dat soort rechtse uppercuts en de linkse voltreffer had de mof niet gerekend. Hij greep met beide handen naar z'n reukorgaan en daar maakte mijn grootmoeder gebruik van om haar klomp in z'n ballen te zetten. En zij de deur uit met haar smokkelwaren. Welk het lied was dat der Heinz von Ecke nog staan jodelen heeft: mijn grootmoeder was het bij haar thuiskomst alreeds vergeten.

Aan een praatje met mijn dierbare vrienden Yvan en Elvire over hun bezoek aan de tentoonstelling Körperwelten 4 te Anderlecht-Brussel zal ik met veel aandacht deelnemen. Op deze tentoonstelling zijn 200 lichamen van mensen te zien die volgens de modernste technieken gedissecteerd zijn. Er staan zowel zieke als gezonde lichamen opgesteld. Zo is er een gezonde lever naast een lever van een stevige alcoholgebruiker te zien en staan er lichamen met overgewicht en met een normaal gewicht opgesteld. Eveneens worden bijvoorbeeld de longen van een roker en een niet-roker getoond. Elvire merkte op dat ze het allemaal toch een beetje griezelig vond, waarop Yvan zei dat ie na het bekijken van die longen van de roker en de niet-roker meteen aandrong op een
pauze om zodoende een paar sigaretten te kunnen aansteken.
"Yvan jongen," maande ik hem aan, "ge moet toch een beetje opletten met al dat roken."
"Hoezo?" speelde hij de bal terug.
"Awel, het zou verre van leuk zijn om bij een volgende Körperwelten-tentoonstelling te moeten komen kijken naar een gedissecteerde Yvan."
"God, bespaar me daarvan!" riep Elvire vanuit haar keuken.

Ik gooide het dan maar over een andere boeg en bracht het eerstdaags uitkomen van mijn nonsensikale novelle Verzonnen Waarheden aan. Daarbij aangevend dat daarin met geen woord gerept zal worden over het onderwerp seks. Dat er zelfs iemand aangegeven heeft dat ik daarin veel vriendelijker ben voor de vrouwen dan de in België en Nederland toch hooggewaardeerde Herman Brusselmans.
Yvan was meteen enthousiast en deed met grote stelligheid de belofte over te zullen gaan tot de aankoop ervan.

Jawel, al datgene en nog zoveel meer kan gerust aan bod komen tijdens een leuk gesprek. Doch liever staat in het algemeen het zwijgen voorop in mijn leven. Om op die wijze voortdurend de stilte om mij heen te hebben.

 

feedback van andere lezers

 • Vansion
  leuk en onderhoudend
  zoals we het van jou gewend zijn

  de laatste twee zinnen klinken niet luchtig genoeg naar mijn zin ... ik zou dus madam Stilte een beetje uitkleden ... zo dat we haar beter kunnen zien...
  ERWEE: Dat einde is bedoeld als een soort sec, en madam Stilte mag zich altijd zelf komen uitkleden *wink*
  dat hou ik dan wel stil zinne *lol*

  Zeer bedankt voor de lezing!
 • rob
  Ik zie hier nergens een tarief staan voor reclamespotjes.:O
  ERWEE: Mijn leermeester doet dat met de regelmaat hoor Rob

  Zeer bedankt voor de lezing!
 • otiske
  Het lijkt me inderdaad best een beetje griezelig allemaal.
  Knap geschreven, groetjes.
  ERWEE: Ja, 't schijnt dat er daar ene tussenstaat die af en toe, zeer onverwachts BOEEEEEEEEE! roept, zo van achter ne pilaar.

  Zeer bedankt voor de lezing!
 • SabineLuypaert
  onderhoudend stukje en ik ben ook weer een beetje slimmer LOL een boer is een groentenhoer als ik het zo lees (plat van 't lachen)
  en (smile) uitkijkend naar de verzonnen warheden, maar errug teluergesteld doort het ontbrekende wnijonderswerp sex, ;) zal mijne soms zondigende lever er toch heel erg van genieten (smile)
  kijk eens eventjes naar rastautant ;) zou daar geen rrrr hoeven staan in de eerste regel?
  ERWEE: Hier was er wel sprake van een restautant, maar nu met r
  hier heb ik niks anders bedoeld dan enige reclame te maken voor de goede zaak, naar het voorbeeld ener leermeester *lol*

  in anderlecht staat er niemand die van z'n leven aan de wijn gezeten heeft

  qua seks ligt dat evenwel een beetje anders
  denk ik

  Zeer bedankt voor de lezing en de steeds onderhoudende fb
 • Wee
  Met een lach gelezen, je grootmoeder is een heldin!
  Al ben ik een vrouw, en ín voor gesprekken (waarover dan ook),
  ik wentel mij heerlijk graag in stilte, en kan heel goed zwijgen
  (voor een vrouw dan hè ;))
  x
  ERWEE: Met mij ligt dat zwijgen even anders.
  Ik hou enkel mijn mond als ik niet praat.
  Zeer bedankt.

  Vraagje je: ken jij de site = schrijverspunt.nl = ?
  In de columns ga je deze en enkele andere stukken en intussen meerdere en betere cursiefen vinden.
  Meer uitleg? Mail even. Zie mijn profiel.
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .