writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Sarajevo complot 3

door damm

18 februari, Sarajevo

Het hoofdkwartier ziet er eerder bescheiden uit, maar eigenlijk weet ik niet wat ik verwacht heb te zullen vinden. Iets groots? Iets in verhouding met de naam van de organisatie?
Het bijna onopvallend gebouw ligt naast de grote industriële bakkerij, een dertigtal meter van de weg, in de laatste haakse bocht van de Paromlinska. Tussen het gebouw en de openbare weg is er een kleine parking met beperkte capaciteit van een twintigtal auto's. Rondom het domein loopt er een omheining uit ijzeren draad, aan de linkerkant onderbroken door een dubbele ijzeren poort, een smalle doorgang met poortje voor voetgangers en een wachtlokaal. De ingang van het gebouw ligt centraal. Het is een aanbouw, bestaande uit dik melkglas en een dubbele glazen deur.
Als ik het gebouw binnenstap, ontdek ik er een balie met telefooncentrale, weggestoken achter een glazen wand. Daarachter zie ik een verveelde autochtoon zitten. Een lift en een trap leiden naar de bovenliggende verdiepingen.
Onder begeleiding van de kolonel Meeker nemen we de trap. Op de eerste verdieping, in de linkervleugel, bevinden zich de delegatie kantoren.
"De administratieve kantoren van EUMM zijn in de rechtervleugel ondergebracht," vertelt hij mij. "De ambassadeur of ook wel HOM (head Of Mission) genoemd, en zijn directe medewerkers zitten een verdieping hoger."
Wij gaan natuurlijk eerst naar het nationaal kantoor waar mijn medewerker, Edwin Croon, me beknopt uitlegt waar ik alles kan vinden.
"Je zult echter in een ander kantoor werken, maar daar breng ik je straks naartoe," legt Meeker me uit.
"Maar je blijft alsnog administrateur. Het meeste werk zal Croon wel doen, maar je moet de verslagen en de financiële documenten ondertekenen alvorens hij die naar het commando zal versturen," vervolgt hij zijn uitleg.
Even later brengt hij me naar het informatica kantoor.
Die dag wordt ik de nieuwe en eerste Chief Workshop uit de geschiedenis, want voordien heeft deze functie nooit bestaan. Mijn delegatiechef had me al verteld dat we beiden dezelfde graad dragen, dat ik, hoewel ouder in anciënniteit, onder zijn bevel zal staan. Dat kon conflicten uitlokken, maar in een diplomatieke wereld vermijdt men onnodige polemieken. Dus geen probleem, hocus pocus en daar is een nieuwe functie beschikbaar die immers niets kost, aangezien ik maak deel uitmaak van een nationale delegatie en door mijn eigen ministerie betaald wordt.
Meeker stelt me aan mijn chef voor en verontschuldigt zich dan. Ik sta nu onder de hoede van een Italiaanse kapitein, een collega die minstens tien jaar jonger is. Hij vertelt me ook onomwonden dat hij aan het hoofd van de cel Informatica blijft terwijl ik chef van de Werk Winkel word. Duidelijke markering van het terrein. We zijn twee chefs in dezelfde dienst voor twee verschillende taken maar hij blijft de grote baas. Twee tevreden gestelde delegaties. Iedereen is met deze regeling tevreden, denk ik.
Diezelfde avond bied ik alle leden van het hoofdkwartier een drink aan. Lang duurt het niet vooraleer ik uit discussies met mijn nieuwe collega's kan opmaken dat mijn aanstelling geen toeval is. Marco Bontempi, de Italiaanse kapitein is voor het diplomatiek commando een doorn in het oog geworden.
Tot vroeg in de morgenuren blijf ik met verschillende administratieve en financiële chefs kletsen. Over mezelf, mijn loopbaan maar ook over de informaticaproblematiek en zijn mogelijkheden voor de organisatie.
Het is best mogelijk dat ZIJ met voorbedachten rade MIJN gezelschap opzoeken. In ieder geval willen zij weten wat ik van het bestaande materieel denk. Alsof ik enkele uren na mijn aankomst in het hoofdkwartier al volledig op de hoogte ben van de kwaliteit van het systeem. Eigenaardige vraag.
Twijfelden die heren dan aan Bontempi's kwaliteiten?

 

feedback van andere lezers

  • aquaangel
    deze inzendingen beter als losse delen inzenden
    het is nu veel te lang om spaarzame leestijd van
    de lezers te doen volhouden om te lezen..
    jammer, misschien nu al de rest schrappen en alleen deel 3
    te laten staan, titel veranderen in deel 3 en morgen en overmorgen de rest?

    groetjes
    damm: Is gebeurd. Dit wordt een jaar plan
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .