writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De lucht is blauw en de zon schijnt. Morgen regen.

door strandjutter

De lucht was blauw en de zon scheen. Er was geen wolkje aan de lucht. Een hogedrukgebied hield een depressie boven een ander land. De meeste mensen hadden vrijaf en zaten in de tuin of deden een terrasje. Er waren spelende kinderen in de verkeersvrije straat en uit één van de huizen klonk de repetitieve vrede van reggae. De rastas zaten in de voortuin van hun uitkering te genieten en Kenny zette zijn getunede bolide in de was met zijn speakers op een aanvaardbaar volume om Bob Marley - iemand hebbe zijn ziel - niet te storen. Een bejaarde man fietste fluks voorbij en zwaaide naar iedereen die hij niet kende. Mohammed was verderop de BMW aan het volladen voor de jaarlijkse vakantie naar Noorwegen en zijn vrouw Fatma had de hoofddoek even uitgedaan en de haren losgemaakt. Een van de kinderen speelde de bal door het looprek én de benen van Odette die even bleef staan en dan hoofdschuddend glimlachend verder sjokte. Ze herinnerde zich nog goed de kontjes van de voetballers van FC. De koolmijn waar ze haar Godfried zaliger had ontmoet. Ze stopte even verder bij Mieke die net een kindje uit Amerika had geadopteerd - Sunny was zijn naam - om te vragen hoe het gaat met de kleine. Alles goed natuurlijk: de kleine begon al zijn eerste woorden Nederlands te spreken. Willem de manager van de villawijk verderop kwam met losgeknoopte das voorbij wandelen. De boekhouding zat dubbelgevouwen in zijn achterzak en er was een lichte schijn van baard op zijn wangen. Bruno de bouwvakker zat op zijn klapstoeltje voor zijn deur Blaise Pascal te lezen en nam af en toe de tijd om naar de meisjes te fluiten. Die keken speels berispend terug, waren net meerderjarig geworden en vonden het eigenlijk wel een beetje leuk.
De lelies schoten overal op en fallus impudicus stond al in bloei. De regering voorspelde economische voorspoed, beloofde belastingsverlagingen en creëerde volop kansen. De meeste oorlogen waren voorbij of er was een wapenstilstand getekend. De magen waren gevuld of stonden nu in de rij bij de voedselbedeling. De extreem-rechtsen zaten in hun clublokaal de toespraken van Hitler op DVD te bekijken (er was ook extra's over Goering) met halve liters bier en de extreemlinkse waren hun kraakpand aan het versieren met recyclagemateriaal. De riolering stonk niet en de daken lekten niet meer, het asfalt was net opnieuw gegoten en de voetpaden lagen waterpas. Vossen en evers kwamen terug voor in de bossen en de leeuwerik was aan een comeback bezig. Iedereen hield terug van Michael Jackson en België had de wereldbeker voetbal gewonnen. De punkers hadden een toekomst gezien en Vincent liet klassiek voor wat het was en wilde alleen nog 'roll over Beethoven' spelen.
Tegen valavond gingen de spaarlampen op zonne-energie aan in de passiefhuizen. Mike haalde een condoom boven en Elke zag dat het goed was. Pastoor Berkens, imam El Yarti, Dominee Van de Vlugt en goeroe Gauri zaten te manillen onder een foto van de dalai lama bij een kopje thee. Een medicijn voor kanker was in de maak en het beloofde een goed wijnjaar te worden. De plooifietsen werden ongesloten tegen de gevels gezet en de psychiatrische instelling hield een fuif. Een aandeelhouder vertrok vanavond met een NGO en Betty kon haar gescheurde nagel terug lakken. De nihilisten erkenden dat de dingen een inherente waarde bezitten en Jan Modaal scheerde hoge toppen. De kat was thuis en toch dansten de muizen, één zwaluw betekende de lente wel en iedereen had kaas tussen de boterham. Kortom: alles was peis en vree in woonwijk Weltevree.

Voor morgen gaven ze regen en felle rukwinden. Het zou ook wel wat fris aanvoelen.

 

feedback van andere lezers

  • Magdalena
    Ik heb GENOTEN van dit mooie weer!
    wanneer komt het terug?

    XXX
    strandjutter: Het is de wereld op zijn kop en binnenste buiten gedraaid. Het is een schets van hoe het ook kan, zou kunnen zijn, ook mogelijk is. Zoals met het weer, moeten de omstandigheden goed zijn. Maar de omstandigheden waarin mensen met elkaar moeten omgaan hebben we meer in de hand. Groeten, Maarten (misschien morgen zonneschijn?)
  • otiske
    Heel mooi neergezet en graag gelezen, groetjes.
    strandjutter: Merci Otiske, groetjes.
  • Vansion
    De wolf speelde met het lam en alle appels bloosden. Eva plukte er nog een paar en Adam at er eentje op met klokhuis en al. Samen met een ei ruilde hij de tweede voor vijf broden en twee vissen. Van wat er van de maaltijd restte vergaarde de strandjutter nog twaalf korven vol.
    En antje Dilett? Zij zag dat het goed was.
    strandjutter: Een verhaal van wensdromen kan eindeloos blijven duren...merci,
    groetjes.
  • sproet
    en na de regen komt er hopelijk weer zonneschijn...

    graag gelezen.

    liefs, sproet
    strandjutter: Merci
  • feniks
    Leuk idee, knap uitgewerkt. Al heb je op het eind wel een opkomend gevoel van indigestie.
    De slotregel vind ik wel geweldig relativerend.
    strandjutter: Dat was dan ook de bedoeling. Je kan dit soort opsomming van wensdromen niet volhouden zonder relativering. Merci voor het lezen. Groeten, Jutter.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .