writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Sarajevo complot 7

door damm

7

De enige informaticus die het systeem totaal beheerst, beschermt daarmee zijn plaats. Hij is een eenzelvig iemand en heeft weinig contact met zijn landgenoten. Een genie, maar een onbeschofte kerel. Dat is een gevaarlijke situatie. Bontempi en zijn voorgangers zijn daarvoor verantwoordelijk. Bontempi weet helemaal niet hoe zijn netwerk werkt en hij beseft ook niet dat hij ondertussen de slaaf van zijn specialisten geworden is. Zij zijn de ware beheerders van het systeem. Zij hebben toegang tot alle informatie en zij verzekeren zich daarmee hun vaste betrekking in het hoofdkwartier. Bontempi was een gijzelaar in zijn eigen dienst.
De EUMM is een organisatie die in alle landen van ex-Joegoslavië kantoren heeft. Haar opdracht verandert in functie van de politieke situatie in de landen waar zij opereert.
Op dit ogenblik bestaat de opdracht van de monitoren erin rapporten betreffende de economische en etnische situatie in hun AOR(Area Of Responsability) op te stellen. Deze verslagen worden naar het hoofdkwartier in Sarajevo gestuurd waar ze door de Politieke Adviseur en analisten tot een bruikbaar verslag verwerkt worden om dan via een beveiligde lijn naar Brussel opgestuurd te worden. Het al dan niet toekennen van economische en financiële steun aan de betroffen naoorlogse gebieden, hangt af van de door de EUMM verrichte analyses.
De Server is de centrale opslagplaats, het brein. Het bestuurt het netwerksysteem dat alle kantoren met elkaar verbindt volgens de operationele regels die in de SOP beschreven staan. Het verwondert mij dat er zich niemand echt om de veiligheid van de opgeslagen informatie bekommert. Onvoorstelbaar dat het commando zo iets toelaat! Bestaat daar een reden toe?
De Oostenrijkers en de Britten zijn de enige die daarover opmerkingen maken. Hun nationaal kantoor is van het network losgekoppeld. Ondanks de slechte kwaliteit van het telefoonnetwerk, verkiezen de Britten nog steeds een gesleutelde modemverbinding. Maar ja, die vertrouwen zelfs hun eigen medewerkers niet.
Hoe komt het dat er zo amateuristisch gewerkt wordt?
Ik denk dat dit gemakkelijk te begrijpen is als men weet hoe het personeelsbeleid gevoerd wordt. Alle opengestelde functies worden met een taakomschrijving op Internet gepubliceerd en alle EU landen kunnen zich om die plaats solliciteren. Het land dat de functie toegewezen krijgt, levert uiteindelijk de specialist. Diploma's, getuigschriften en dergelijke hoeft men niet te tonen. Gedurende de twee jaar bij de organisatie heb ik kunnen vaststellen dat de competenties van aangestelde experten niet altijd overeenkomen met wat in de taakomschrijving geëist wordt. Maar, wie bekommert er zich daarom? Het devies luidt immers: "Leven en laten leven."
De taart wordt verdeeld volgens vastgelegde prioriteiten of voorschriften en wie uiteindelijk welk stuk neemt is meestal onbelangrijk. Je wordt in dit kleine wereldje alleen toegelaten met behulp van de juiste connecties of op voorspraak. Het zijn steeds dezelfde personen die terugkomen of die voor een langere tijd blijven. Een kwestie van de familie zo klein mogelijk te houden. De groep insiders zo klein mogelijk houden.

In tegenstelling tot Bontempi, onderhoud ik met alle medewerkers in de organisatie ook goede contacten. Hoewel het Engels er de gemeenschappelijke taal is, profiteer ik van het feit dat ik vier talen uitstekend beheers. Dat vergemakkelijkt natuurlijk warmere contacten met personen uit verschillende landen. Zo win ik op korte tijd het vertrouwen van de meeste monitors.
Ik ben echter ook meer dan een informaticus. Voordat ik officier werd, werkte ik jarenlang als specialist elektronische apparatuur en digitale systemen bij de Hawk. Luchtdoelartillerie. Die combinatie van beide specialiteiten geeft me hier enorme voordelen. Ik ben alles behalve een theoretisch gevormde, informatica manager of bureaucraat!
Regelmatig help ik monitors uit de problemen wanneer ze niet meteen een informaticus kunnen vinden, al is dat niet mijn taak. Deze interventies gebeuren vooral 's morgens omdat mijn werkvolk pas om acht begint, terwijl ik al een uur vroeger op mijn kanoor ben. De monitor moet zijn rapport echter voor acht uur al versturen en die geraakt natuurlijk in paniek als zijn werkpost het plots laat afweten. Meestal door zijn eigen schuld, maar dat speelt geen rol. De opdracht van de specialisten die hier IT experts genoemd worden, bestaat erin om ervoor te zorgen dat het EUMM personeel probleemloos kan werken en op tijd zijn rapporten kan versturen. Dat is de hoofdopdracht. Wij zijn er om hen te helpen, niet omgekeerd.
Zelf voel ik mij evengoed technicus als informaticus en het maakt me ook niet uit om het werk van mijn specialisten te doen. Door deze hulpvaardigheid win ik zeer snel ieders vertrouwen en dat is hier goud waard.
Bontempi ziet dat anders.
Het einde van zijn bewind wordt ingeleid als ik begin maart in het kantoor van de COS (Chief Of Staf = Staf chef) ontboden wordt.
Met een handbeweging nodigt de grote Zweed me uit te gaan zitten, terwijl hij mij doordringend aankijkt. Alsof hij mij gedachten wil lezen. De man lacht zelden en ik weet dat hij de opdracht heeft gekregen om Bontempi's kwaliteiten aan de tand te voelen. Uiteindelijk zegt hij tamelijk kortaangebonden:
"Wij denken dat het Informatica systeem slecht beheerd wordt."
Dus toch. Maar wat moet ik antwoorden? Ik ben niet de persoon die een mes in iemand zijn rug steekt, ook al ga ik helemaal niet akkoord met Bontempi's werkmethodes! Wij zitten in dezelfde boot en het is niet aan mij om een collega te beoordelen noch te veroordelen. De COS ziet mijn aarzeling en gaat verder:
"Niets zeggen is ook een antwoord. Luister, ik heb een belangrijke opdracht voor jou. Je zult zo snel mogelijk een evaluatie van het informatica systeem uitvoeren. In Kroatië en in het zuiden van Servië."
Wat kan ik daarop inbrengen? Ik ken de geruchten die de ronde doen, en ik vermoed dat de grote chefs Bontempi zo snel mogelijk willen vervangen, maar ik voel er weinig voor om in deze diplomatieke soep de rol van de pollepel te spelen. Altijd gevaarlijk. Niet dat de functie mij niet interesseert, maar verschillende reden weerhouden mij ervan om me al te gretig om de plaats van Bontempi te kandideren. Ik wil vooral meer tijd hebben om de situatie in de Balkan te begrijpen, de ingenieurs beter te leren kennen en het netwerk systeem volledig te beheersen.

Op 13 maart vertrek ik naar Servië, begeleid door een Belgische chauffeur. Het is een landgenoot en hij is de chef van de mecaniciens die de mogelijke om satellietschotels op de landrovers te installeren, zal evalueren.
Hoe ik het ook bekijk, het toeval heeft me één jaar vroeger naar Bosnië gebracht. Het toeval dat ik informaticus ben en dat men Bontempi wil laten vervangen, ligt aan de basis van deze evaluatie trip naar het zuiden van Servië.
De opdracht in het zuiden van Servië is het begin van een lang avontuur.

Verklarende woordenlijst

ECMM: Op 1 januari 2001 werd ECMM vervangen door EUMM. European Community Monitoring Mission, European Union Monitoring Mission.
Tot 1 januari 2001, financierde het land dat de voorzitter van de European Community leverde het budget van de ECMM voor deze periode. Indien het budget na afloop nog niet opgebruikt was, kocht men om het even wat om het overschot aan geld toch maar te kunnen liquideren. Dat schijnt een typische werkmethode bij het leger te zijn en negentig percent van het ECMM (EUMM) personeel bestond uit militairen.

 

feedback van andere lezers

  • Julien_Maleur
    komt mij bekend voor. Is dat een herwerkte versie?
    vg
    JM
    damm: Is een vergissing. Hier komt deel 7
  • aquaangel
    het is niet helemaal mijn genre, maar het is goed geschreven wel x
    damm: Bedankt.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .